Procesul legislativ e lasat balta in Parlament. Puterea si opozitia isi omoara timpul cu certurile pe tema modificarii Regulamentului. PSD ramane la putere in Camera

Deputatii puterii au ajuns in pragul disperarii. Pentru ca nu reusesc in nici un fel sa faca vreun pas inainte pentru debarcarea lui Adrian Nastase de la sefia Camerei Deputatilor, au ajuns sa recurga la orice mijloc care le vine in minte. Mai precis, sa-l reclame peste tot, desi demersurile lor nu pot avea vreun rezultat care sa-i ajute sa-l puna pe liberalul Bogdan Olteanu la carma Camerei.

Ieri, liberalii au depus plangeri penale la Parchetul General, au sesizat Curtea Constitutionala si l-au mai reclamat pe Nastase si la Biroul Permanent, si la Comisia Juridica.

Semnificativ pentru debusolarea puterii este faptul ca deputatii PNL au lucrat ieri separat, putini fiind aceia care stiau sau contribuisera la toate cele patru reclamatii. In timp ce la cabinetul parlamentar al PNL Mona Musca si Dragos Ujeniuc plecau spre Parchet, Bogdan Olteanu afla de la ziaristi de initiativa colegilor sai.

Ujeniuc a alcatuit doua plangeri penale impotriva lui Nastase, ambele pentru infractiunea de abuz impotriva interesului public. Prima se referea la evenimentele de pe 15 septembrie, cand Nastase a inchis usile plenului, iar deputatii coalitiei au contestat votul, si a doua la refuzul presedintelui Camerei de a convoca sesiunea extraordinara. Tot cu aceasta ultima reclamatie s-au dus si la Curtea Constitutionala, insa e greu de crezut ca judecatorii din Curte, majoritatea fosti pesedisti, vor lua o decizie impotriva lui Nastase.

Le rade in nas

Deputatii puterii au depus sesizari despre tertipurile lui Nastase si la Biroul Permanent, si la Comisia juridica, aceasta din urma fiind abilitata sa judece incalcarile Regulamentului Camerei. Insa acest demers are sanse minime de reusita, de vreme ce Nastase este seful Biroului, iar comisia juridica poate genera scandaluri nesfarsite, asa cum s-a intamplat vineri.

Constient de acest lucru, presedintele Camerei isi permite sa-i persifleze. "Penibilul ajunge la cote alarmante in cadrul Parlamentului", a spus el despre incercarile puterii. "Poate voi fi dat jos, poate cu ajutorul Procuraturii, insa eu le-am sugerat sa dea o ordonanta de urgenta", a glumit el.

Tot cum vor pesedistii

Tragerile de timp ale lui Nastase au fost ridicate la rang de arta, ieri, intr-o sedinta de Birou Permanent ce trebuia sa tina o ora, insa a depasit sase ore. Timp in care deputatii coalitiei au incercat sa consfinteasca avizul de constitutionalitate dat de comisia juridica noului regulament al Camerei.
Insa, conform unor surse, majoritatea timpului petrecut in Birou a fost consumat cu incercarile de a-l determina pe Nastase sa se supuna la vot avizul comisiei juridice.

Bineinteles ca nu au reusit, asa ca problema va fi transata in plen, insa aici se asteapta o avalansa de contestari si interventii pe procedura.
Pesedistii reclama lipsa de cvorum in sedinta comisiei juridice, introducerea pe ordinea de zi a avizului, schimbarea presedintelui de sedinta si nenumarate alte chichite, care consuma timp numai pentru a fi enumerate, asa ca totul merge acum pe fagasul dorit de deputatii PSD.

"Circul continua"

Dupa ce la matineu deputatii s-au certat la cutite in Biroul Permanent, "circul" a continuat si in sedinta de plen de seara. In loc sa se discute, in sfarsit, despre regulament, in plen s-a discutat despre proceduri ori s-au supus la vot propuneri fanteziste. Mai intai a fost supusa la vot - si respinsa cu un scor strans, o propunere de renuntare la activitate saptamana aceasta pentru ca ploua si deputatii ar trebui sa fie in teritoriu. Tot despre ploaie a fost vorba si in a doua propunere, motivata de faptul ca deputatului PRM, Marcu Tudor ii "plutesc lucrurile in casa", dar pana la urma deputatii inundati nu au fost scutiti sa plece de la lucrari. Dupa nenumarate interventii, care de care mai departe de subiectul regulamentului, s-a decis inca o pauza, de jumatate de ora pentru consultarea cu liderii grupurilor parlamentare, intrunire care s-a incheiat dupa inchiderea editiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.