Inconsecventa in materie de politica fiscala a atarnat ca o piatra de moara la gatul guvernului Tariceanu.

Poticnelile pe marginea modificarii TVA s-au reflectat destul de repede asupra imaginii pe care executivul o are in fata populatiei. Conform ultimului studiu dat publicitatii de Grupul de Studii Sociale, activitatea mediocra a guvernului este notata de romani cu 5, calificativ suficient cat pentru a trece "clasa increderii" pe care opinia publica i-o acorda. Chiar daca guvernul a constientizat ca marirea TVA reprezinta o masura nepopulara, revenirea asupra deciziei initiale, o dovada de slabiciune, a fost drastic amendata de populatie. Potrivit analizei, desi integrarea in Uniunea Europeana le va schimba modul de viata, romanii inca nu percep socul aderarii la dimensiunile reale ale acestui proces.

Procentul increderii in UE isi pastreaza cotele ametitoare consemnate de aproape toate sondajele de opinie. Astfel, optimismul guvernantilor in privinta respectarii datei de aderare este impartasit si de electorat, peste 50% fiind de acord ca termenul 1 ianuarie 2007 este unul veridic. Totodata, Romania se prezinta ca o tara a extremelor, daca punem in balanta apetitul conationalilor pentru apartenenta la "marea familie europeana" si procentul consistent de nostalgici ai regimului comunist. Nu mai putin de 14,27% din romani sunt de parere ca Nicolae Ceausescu a fost cel mai bun presedinte al Romaniei.

La acest capitol, carisma presedintelui Traian Basescu l-a propulsat in top, el fiind urmat de Ion Iliescu, fostul sef al statului care s-a erijat de multe ori in reprezentantul "celor multi". De aceea, recenta strategie a PSD de a-i capitaliza acestuia imaginea pe care o are impregnata in mentalul colectiv se poate dovedi castigatoare pentru un partid care inca nu-si revine dupa socul pierderii alegerilor.

Guvernul Romaniei incaseaza o palma dura din partea populatiei, cel putin la capitolul activitate economica. Astfel, chiar in prag de an scolar, potrivit unui studiu al Grupului de Studii Sociale 2000, realizat la comanda Multimedia Political Communication in perioada 8-13 septembrie, executivul primeste din partea populatiei note rusinoase de 5,29 - pentru activitatea sa, in general, 5,15 - pentru cea economica si 5,16 - pentru politica fiscala. Dincolo de lipsa de eficienta, puternic amendata de populatie, guvernul Tariceanu mai are o problema majora - cei mai multi dintre cei chestionati (aproximativ doua treimi) - cred ca activitatea executivului nu este in acord cu interesele populatiei.

Dupa ce s-a invartit in jurul cozii si a schimbat chiar un ministru de finante pentru ca a adus in discutie modificarea TVA, premierul Calin Popescu Tariceanu, un artist al politicilor guvernamentale alambicate, este aproape "trantit" la o materie la care nu si-a facut temele constiincios. Toate aceste balbe se reflecta si in perceptia pe care o are populatia vizavi de politica fiscala pe care o duce guvernul, care, impulsionat de esecul colectarii la buget a cotei unice de impozitare, a gasit solutia salvatoare: marirea TVA de la 19% la 22%. Declaratiile contradictorii pe aceasta tema si revenirea asupra deciziei initiale se rasfrang asupra increderii pe care subiectii studiului o acorda politicii economice a guvernului.

Astfel, la intrebarea "Ce nota ati acorda pentru politica fiscala a guvernului?", 17,64% (procente absolute) acorda mediocrul calificativ 5. In continuare, cel mai "gras" procent - 18% - se inregistreaza tot in dreptul notei 5, la capitolul strategie economica. Sub 1% din populatie acorda politicii economice a executivului nota 10. Puse cap la cap, toate aceste procente se oglindesc la rubrica "activitatea generala a executivului", unde 19,27% din cei intervievati au trecut tot modesta nota de trecere 5. Din acelasi studiu reiese si ca 49,64% din subiecti cred ca actuala putere economica dusa de guvern nu este in acord cu interesele lor.

Integrarea in Uniunea Europeana, solutia salvatoare

Romanii au in continuare incredere in Uniunea Europeana si se declara in majoritate in favoarea integrarii. Pe aceeasi linie, populatia impartaseste optimismul guvernantilor in privinta datei de aderare (1 ianuarie 2007). Astfel, un procent coplesitor - 82,55% - sunt de acord cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, mai mult de jumatate - 52,18% - cred ca data-tinta va fi atinsa, iar 57,27% sunt de parere ca aderarea la Uniunea Europeana le va aduce un trai mai bun.

Nicolae Ceausescu, locul trei in topul celor mai buni presedinti

Senatorul liberal Mona Musca este castigatoare la rubrica politicienilor care nu ar trebui sa se retraga din viata politica, in fata colegilor ei de clasament: Adrian Nastase, Ion Iliescu, Petre Roman si Theodor Stolojan. Personalitatea politica a lui Ion Iliescu ramane adanc inradacinata in mentalul colectiv, iar strategia PSD de a-l "resuscita" se poate dovedi benefica, pentru ca 42,02% din subiecti cred ca acestuia ar trebui sa-i fie mentinute "functiile vitale". Mona Musca este urmata de Theodor Stolojan, cu 71,50%, Adrian Nastase, cu 62,91% si Petre Roman, cu 58,80%.

Traian Basescu a fost identificat de 36,55% din populatie drept cel mai bun presedinte, secundat de Ion Iliescu, cu 25,09%. Ei se afla in prezenta unei "companii selecte" - Nicolae Ceausescu, procentul nostalgicilor ridicandu-se la 14,27%. Prin existenta lui Adrian Nastase, Mircea Geoana si Ion Iliescu in topul liderilor opozitiei, PSD devanseaza PRM, al carui conducator - Corneliu Vadim Tudor - se claseaza doar pe locul patru, cu doar 8%, in procente absolute. Presedintele Traian Basescu isi va continua cariera promitatoare, pentru ca 16,36% din subiecti sunt de parere ca acesta este cel mai de viitor politician din Romania. El este urmat de Adrian Nastase, Mircea Geoana, Corneliu Vadim Tudor si Theodor Stolojan. La jumatatea clasamentului se afla premierul Tariceanu, cu doar 1,64%.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.