Pentru prima data de la Congres, Ion Iliescu a participat la o reuniune a conducerii PSD, sustinand ca a raspuns invitatiei pentru ca „e un moment politic dificil”.

Chiar daca Mircea Geoana s-a grabit sa salute intoarcerea tatucului risipitor al PSD, declarand ca asta arata "coeziunea partidului", cei doi se concureaza in continuare in interior. Iliescu si Geoana au nu numai opinii diferite, ci si proiecte paralele. Actualul presedinte al social-democratilor a anuntat ca va continua consultarile cu partidele de stanga si sindicatele in vederea crearii "unei familii politice cu sensibilitate social-democrata", afirmand ca sunt vizate inclusiv partidul lui Petre Roman si chiar PIN-ul lui Cozmin Gusa. Fostul presedinte are un proiect similar, deja anuntat public. Geoana insista insa pe ideea ca in partid exista "o diviziune explicita a muncii", iar lui Iliescu i-ar reveni sarcina de a se ocupa de componenta civica a "familiei", in vreme ce o negociere reala intre partide poate fi purtata doar de el.

Fostul presedinte nu vrea schimbari

Ion Iliescu a exprimat ieri pozitii diferite de cele ale lui Geoana atat in ceea ce priveste votul uninominal, cat si sistemul unicameral si isi mentine ideea de a realiza un pol social-democrat. In vreme ce Geoana spune ca trebuie renuntat cat mai grabnic la votul pe lista si ca se va implica personal in actiunea de strangere a semnaturilor pentru modificarea legii, Iliescu sustine ca votul uninominal, desi "pare ademenitor", prezinta riscul de a aduce in parlament insi cu parale, dar fara creier" si vrea sistem mixt.
Ideea presedintelui PSD privind un parlament cu o singura camera e si ea discutabila, din perspectiva fostului sef al formatiunii, care spune ca s-a gandit la acelasi lucru inca din 1990, dar i s-a spus ca acest sistem ar aminti de Marea Adunare Nationala. "Nu e in traditia romaneasca si nici in cea europeana. La populatie s-a creat o perceptie proasta asupra parlamentului si a parlamentarului. Cel mai populist ar fi sa desfiintam parlamentul", considera Iliescu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.