Cu Basescu la inaintare, PSD se declara cel mai aprig sustinator al votului uninominal.

Numai ca liderii PSD s-au grabit sa dezgroape o versiune de uninominal pentru un parlament bicameral. Desi prin "revolutia binelui" se promite si instituirea parlamentului unicameral.

PSD a lansat proiectul votului uninominal, fara sa stie cind se va concretiza. Mircea Geoana a recunoscut ca, deocamdata, ceilalti lideri politici si-au manifestat "doar la nivel declarativ" sustinerea pentru votul uninominal. Totusi, Mircea Geoana, Adrian Nastase si Miron Mitrea se mindresc ca il au drept "aliat neasteptat pe Traian Basescu". In plus, acestia au recunoscut ca propunerile de reformare a clasei politice "au activat centrii de rezistenta la schimbare si modernizare, inclusiv in PSD". In acelasi timp, PD si PC pretind ca ei au lansat ideea votului uninominal si a parlamentului unicameral. PNL in schimb, dupa ce in perioada opozitiei a sustinut uninominalul, spune acum ca prefera votul pe liste.

Revolutia binelui este incoerenta

PSD a intrat in lupta pentru reformarea sistemului politic romanesc cu idei contradictorii. Sau au pus carul inaintea boilor. Pe de o parte sustine trecerea la un parlament unicameral, pe de alta parte a inceput demersurile pentru introducerea unui sistem de vot uninominal, proiectat pentru un parlament bicameral. Pentru ca varianta de vot uninominal pe care secretarul general al PSD, Miron Mitrea, a prezentat-o ieri nu se potriveste cu planul parlamentului unicameral, el a dezgropat proiectul de lege privind votul uninominal, depus in Parlament la data de 30 martie 2005. Acesta propune atit alegerea senatorilor, cit si a deputatilor, printr-un sistem majoritar cu doua tururi de scrutin, asemenea alegerii primarilor.

Un proiect de lege diversionist

Daca acest proiect de lege va ajunge sa fie aprobat, ar insemna fie ca se renunta la celalalt proiect, cu parlamentul unicameral, fie ca a fost aprobat degeaba. Reprezentantii puterii vor putea foarte usor sa respinga votul uninominal, spunind ca nu este adecvat proiectului cu parlamentul unicameral. Atunci, PSD va putea spune ca PNL si PD refuza uninominalul. Sau vor fi si puterea, si opozitia de acord, vor aproba proiectul, dupa care vor arunca la cos ideea parlamentului unicameral.

Iar daca nu o vor arunca, vor trebui sa schimbe Constitutia, dupa care vor trebui sa abroge legea prin care senatorii si deputatii sint alesi uninominal si sa promoveze o alta lege electorala, conforma unui parlament unicameral.

Santajul lui Nastase

Intrebat cit de mult timp ar putea bloca activitatea in Parlament cu proiectul, Nastase a raspuns ca are la dispozitie foarte multe mijloace si ca, tocmai de aceea, le va propune liderilor coalitiei de guvernamint un tirg. "Sper in intelepciunea puterii de a face un armistitiu si sa accepte ca regulamentele sa contina o prevedere conform careia ele vor intra in vigoare in 30 de zile de la publicarea in 'Monitorul Oficial>>". Cu alte cuvinte, Nastase le propune reprezentantilor D.A. ca, in schimbul grabirii aprobarii regulamentului, acestia sa amine procedura de revocare a presedintilor Camerelor, pina cind se obtine avizul Curtii Constitutionale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.