Unele din angajamentele inscrise pe agenda coalitiei de guvernamant si ale Aliantei D.A. sunt de natura sa stearga ranjetele de satisfactie de pe figurile lui Adrian Nastase, Nicolae Vacaroiu, ale celorlalti pesedisti. Succesul pe care l-au obtinut cu strategiile de amanare a modificarii regulamentelor celor doua Camere s-ar putea intoarce impotriva PSD, pentru ca poate duce la alegeri anticipate.

Planurile secrete ale PD (care ar prevedea retragerea ministrilor democrati din guvern, pentru a declansa alegeri anticipate), pe care specialistii din laboratoarele ascunse ale PSD le-au "dezvaluit" opiniei publice, au fost dezmintite ieri de Adriean Videanu, presedintele executiv al PD. "Nu avem decat acea agenda politica pe care ne-am stabilit-o cu partenerii de guvernare si cu partenerul nostru de alianta, care stabileste etapele indeplinirii obiectivelor politice pe termen scurt pe care ni le-am propus: schimbarea presedintilor celor doua Camere ale parlamentului, modificarea Legii administratiei publice locale si urgentarea masurilor privind indeplinirea angajamentelor referitoare la aderarea Romaniei la UE", a declarat Videanu.

Democratii, care au militat si militeaza in continuare pentru alegeri anticipate, nu au nevoie de planuri secrete pentru a ajunge la rezultatul dorit. Asa cum a spus ieri liderul PD, este suficient sa fie respectate intelegerile din coalitie si din Alianta, care prevad ca, daca termenele din agenda de masuri nu sunt respectate, sa fie convocate alegeri anticipate.

Termenul de schimbare a presedintilor celor doua Camere ale parlamentului a fost deja depasit. Daca PD nu a invocat inca protocolul si nu a cerut declansarea procedurilor pentru alegerile anticipate, nu inseamna ca nu o va face. Cel mai probabil, democratii vor sa mai astepte un timp, pana cand imposibilitatea schimbarii din functie a lui Nastase si a lui Vacaroiu va deveni evidenta.

Momentul pare unul decisiv pentru cariera politica a lui Calin Popescu Tariceanu. Daca nu va reusi sa-i convinga pe Nastase si Vacaroiu sa renunte de bunavoie la functii, va avea doua alternative, ambele proaste: sa respecte protocolul si sa declanseze alegerile anticipate sau sa rupa intelegerile cu PD si sa constituie o noua majoritate, cu PSD.

Prima varianta l-ar lovi rau in imagine. "Ti-am spus sa faci asta si nu ne-ai ascultat!", i-ar putea spune Traian Basescu si liderii democrati. Bineinteles, avand in vedere evolutia din sondaje, democratii nu vor mai accepta actualul raport de 1,3 la 1 pe liste, in favoarea liberalilor, ci vor cere cel putin egalitate, daca nu chiar inversarea raportului. Acest lucru va starni si mai multe nemultumiri in PNL, unde Tariceanu are deja destui dusmani, declarati sau nedeclarati si poate sa conduca la debarcarea sa din fruntea partidului. Este aproape o certitudine ca nu va mai fi nominalizat pentru functia de premier, locul sau putand fi ocupat de Theodor Stolojan sau chiar de Mona Musca.

Varianta a doua ar fi si mai rea, chiar daca i-ar mai oferi un pic de timp la putere. Chiar si cu majoritatea destul de confortabila oferita de inlocuirea PD cu PSD, Tariceanu ar avea viata grea. Cu democratii luptand la baioneta in parlament si cu presedintele atacand in picaj din fortareata Cotrocenilor, guvernul ar trece dintr-o criza in alta. Pe langa asta, Tariceanu ar trebui sa trateze cu Nastase, Mitrea, Iliescu, Hrebenciuc, "baieti buni", cu o experienta politica net superioara, care l-ar putea manevra foarte usor. Pe termen lung, PNL ar putea avea soarta PNTCD, din cauza pierderii credibilitatii in fata electoratului, sau s-ar putea scinda, prin plecarea celor nemultumiti de o alianta cu PSD.

Exista totusi un plan secret la PD?

Adriean Videanu a fost vehement ieri, in incercarea de a nega existenta vreunui plan secret al Partidului Democrat, mai ales in combaterea teoriei retragerii ministrilor din Cabinetul Tariceanu. Intr-adevar, protocolul face inutil un asemenea demers la nivel de guvern. Inseamna asta oare ca PD lucreaza cu toate cartile pe fata?

Videanu a anuntat ca deputatii democrati care au absentat de la lucrarile Camerei de joi vor fi sanctionati, pentru ca lipsa lor a permis ca initiativa de modificare a regulamentului sa fie trimisa de PSD la comisia juridica si sa obtina o noua amanare a schimbarii din functie a lui Adrian Nastase. Este insa putin probabil ca sanctiunile aplicate sa fie dure, pentru ca aceasta amanare, de fapt, convine celor din PD.

Pentru democrati, alegerile anticipate constituie solutia ideala. In sondajele de opinie se claseaza constant mai bine decat partenerii liberali din Alianta D.A., ceea ce le-ar permite sa renegocieze reprezentarea parlamentara si posturile de ministri si secretari de stat intr-un nou guvern.

Un alt avantaj este postura de locomotiva electorala a lui Traian Basescu. Chiar daca presedintele tarii nu mai este membru al partidului, pentru majoritatea celor care voteaza, el ramane liderul PD si imprumuta din imaginea sa buna si candidatilor democrati.

In conformitate cu sondajele, in caz de alegeri anticipate, conservatorii nu ar mai intra in parlament si chiar si UDMR ar putea rata accesul la functii, pentru prima data dupa revolutie. Acest lucru ar indeplini una din dorintele lui Traian Basescu: scaparea de "solutia imorala".

In fine, in cazul unei victorii, democratii ar putea transa in favoarea lor disputa profunda pe care o au cu PNL, pe principii. PD vrea republica prezidentiala, vot uninominal si parlament unicameral, in timp ce PNL s-a pronuntat pentru republica parlamentara, sistem bicameral si vot mixt (uninominal si pe liste). O republica prezidentiala, cu Traian Basescu presedinte pentru inca noua ani, merita un plan secret, chiar si unul care sa presupuna pacalirea nu numai a adversarilor, dar si a aliatilor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.