Prima conferinta de presa a noului ministru al Culturii, compozitorul Adrian Iorgulescu, s-a caracterizat printr-o anumita concizie, ministrul evitand pe cat a fost posibil verbiajul si baterea apei in piua.

Chiar i-a invitat pe ziaristi ca, la inceputul anului viitor, sa-l ia la rost daca, din ce promite ca va face, va ramane ceva neonorat.
In conceptia sa manageriala, privatizarea, descentralizarea si concesionarea sunt chestiuni vitale. Desi nu a citat institutiile la care vrea sa renunte, a spus ca privatizarea acestora e urgenta sau, daca esueaza, atunci vor fi trecute in administratia locala. Spera ca aceasta operatie sa aiba loc in sase luni. De-acum incolo, Ministerul Culturii nu-si va mai lega numele decat de proiecte majore, gen Festivalul Enescu, in nici un caz nu se va mai asocia unei primarii din cine stie ce comuna pentru a pune un acoperis nou la o biserica. Fiindca banii sunt putini si astfel operatia de restaurare a monumentelor curge lent sau deloc, Ministerul Culturii doreste sa concesioneze o serie de monumente unor oameni de afaceri prosperi, care se vor angaja prin contract sa le respecte specificul.

Tot in privinta monumentelor istorice, conducerea ministerului s-a gandit ca, pana la sfarsitul lui 2005, sa redistribuie fondurile spre acele monumente a caror restaurare este avansata. Conform evaluarii, acestea sunt in numar de 17.

O alta prioritate a ministerului este Legea sponsorizarii. Daca aceasta va fi modificata in sensul dorit, eventualii sponsori vor fi mult mai usor atrasi spre finantarea actului cultural. Vechea dilema, cum sa-i faci pe bogati sa dea bani culturii, ar putea fi astfel rezolvata, intrucat sumele de sponsorizare vor fi deduse din toata cifra de afaceri, si nu din profit. Tot pana in 2006, Teatrul de Opereta va avea un nou sediu, se pare Sala Omnia. De asemenea, va fi asanat subsolul sediului initial al Bibliotecii Nationale. Pentru continuarea lucrarilor la sediul nou, de pe Bulevardul Unirii, sunt necesare eforturi financiare mari, circa 600 de miliarde in 2006, ceea ce presupune neaparat un imprumut extern.

Nu in ultimul rand, in actuala viziune a ministerului, vor fi privatizate salile de cinematograf. De curand, Arhiva Nationala de Filme a fost reorganizata si a primit statutul de personalitate juridica. In aceeasi hotarare de guvern publicata de curand, a fost reglementata si aliniata cerintelor europene Legea 8/2006 a dreptului de autor. Astfel, de-acum inainte, raporturile dintre autor si utilizator sunt deplin liberalizate, scapand de grila incadrarilor procentuale.
Un ministru liberal nu poate sa adopte decat masuri liberale, a concluzionat Adrian Iorgulescu, nu inainte de a le spune celor prezenti ca premierul i-a promis ca, pana la sfarsitul mandatului, va ridica o sala de concerte de 2.500 de locuri, cu o acustica ireprosabila.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.