Procurorii lui Ilie Botos ignora in mod evident piste si indicii care ar putea produce probe in dosarele penale ale sedintelor secrete ale PSD * Acestea sunt prezente chiar in cele 29 de fisiere cu extensia ".doc" care au fost postate pe Internet sub titulatura de "stenogramele PSD" *

Procurorul General Ilie Botos refuza sa ia in considerare indicii evidente in cazul stenogramelor PSD. Dosarele in care Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a declansat urmarirea penala impotriva fostului ministru al Justitiei Rodica Stanoiu si a fostului vicepresedinte al partidului Florin Georgescu sufera de lipsa de probe. Procurorii s-au plans de multe ori ca nu pot instrumenta cauza pentru ca nu au inregistrarile sau documentele originale. In lipsa acestora, schimbarea statutului de la banuit la inculpat in cazul celor doi fruntasi PSD nu s-a putut face decat dupa ce a aparut un martor, Cozmin Gusa, care sa recunoasca faptul ca doua stenograme sunt reale.

Astfel, in baza marturiei presedintelui PIN, fost secretar general al PSD, s-au putut deschide si cele doua dosare penale. Pentru a veni in ajutorul anchetatorilor, ZIUA publica analiza IT completa a celor 29 de fisiere in format .doc, asa cum au fost ele descarcate de pe Internet. Aceasta a fost facuta de un expert informatician care a extras din fisiere date ce pot constitui indicii si piste in ancheta Parchetului. In baza acestor elemente si in urma unor cercetari minutioase, procurorii pot produce alte marturii sau chiar probe materiale. Numai ca pana la aceasta ora, potrivit unor surse din PICCJ, anchetatorii nu au solicitat nici un fel de expertiza asupra fisierelor in baza carora au fost sesizati penal.

Indicii importante ignorate

Analiza informatica a stenogramelor PSD poate scoate la iveala multe elemente de care se pare ca anchetatorii n-au tinut seama pana in acest moment. Exista in fisierele electronice informatii care au fost alocate automat de aplicatie (Microsoft Word in acest caz) si sistemul de operare (Windows).

Acestea permit aflarea autorului legal al documentului, utilizatorului care le-a modificat, numele aplicatiei in care a fost creat documentul, proprietarul legal al aplicatiei, data la care a fost creat si a fost modificat fisierul. De asemenea, se poate afla de cate ori s-a intervenit asupra fisierului, dar aceasta data nu este relevanta deoarece nu se pastreaza textul care a fost modificat. Din tabelul alaturat se poate observa ca autorul oficial al documentului, conform semnaturii electronice, este, in 16 din cele 29 de cazuri, dactilografa Maria Stanescu, care apare si sub denumirea M. Stanescu sau Marioara Stanescu. Ea a fost audiata la Parchet si a declarat ca "nu a scris acele stenograme". Marioara Stanescu este o dactilografa pensionara care a lucrat, in baza unui contract de colaborare, pentru Guvernul Adrian Nastase.

O alta persoana, care apare inregistrata in fisiere, este Manuela Catrina, fosta sefa de cabinet a Dorinei Mihailescu. Semnatura ei electronica a fost folosita pentru a modifica si a face ultima salvare pe 12 din documentele cunoscute ca stenogremele PSD. Catrina a declarat, in fata procurorilor, ca nu are nici o legatura cu stenogramele. Daca ar fi s-o credem pe fosta sefa de cabinet a Dorinei Mihailescu, asa cum au facut procurorii, atunci cineva i-a folosit parola de acces pe calculatoarele de la Guvern, PDSR si Monitoring Media pentru a modifica si a face ultima salvare asupra stenogramelor PSD.

Guvernul, sat fara caini

Chiar daca cele doua femei neaga orice legatura cu documentele, fisierele indica cu exactitate data la care s-au operat modificari si calculatorul de pe care aceasta operatiune a fost facuta. Trebuie precizat ca cele mai multe stenograme au fost culese pe computerele apartinand legal Guvernului. Este greu de presupus ca procurorii nu pot afla, de exemplu, cine a lucrat, intr-o anumita camera, la data de 2.02.2004, de la ora 1.49 pm pana la ora 9.01 pm, pentru a culege stenograma Delegatiei Permanente a PSD din aceea zi.

Un alt martor de la care anchetatorii pot afla indicii importante este inginerul de sistem care avea in supraveghere calculatorul dactilografei Maria Stanescu sau al Manuelei Catrina. De obicei, acesta are o parola de administrator cu care poate modifica fisierele din calculator si poate figura pe lista celor care au avut acces la documente. Acelasi lucru se poate cerceta si in cazul calculatoarelor apartinand PDSR sau Monitoring Media. In cateva cazuri sunt precizate si statiile de lucru, adica fix locatia acestor computere: ws30 de la guv.ro; ws1 de la PDSR, ws16 de la Monitoring Media, ws25 de la guv.ro. Sase din cele sapte stenograme culese la Agentia Monitoring Media au fost inregistrate cu mentiunea SECRET. Aceasta setare a fost facuta de persoana care folosea la Agentia Monitoring Media parola alocata ultilizatorului cu numele "user 7". Ultima salvare pe aceste documente ii apartine Manuelei Catrina.

"Dactilografiat dupa caseta"

Fostul secretar executiv al PSD, Dorina Mihailescu, a declarat in fata anchetatorilor PICCJ ca nu a existat nici o inregistrare a stenogramelor sedintelor conducerii partidului. Cu toate acestea, in documentul "03-22-04 Del Perm" dactilografa a consemnat: "de aici nu se mai intelege, este inregistrarea accelerata". Ce spune acest indiciu? Ca a existat o inregistrare audio pe banda magnetica in care semnalul audio a fost deformat, cel mai probabil, din cauza ca bateriile reportofonului s-au descarcat.

O alta varianta ar fi ca persoana care a facut inregistrarea a schimbat viteza iar redarea a fost facuta de pe alt aparat. In ultimul document - "2005-08-27 1230.doc", reprezentand ultima livrare a celui care se autointituleaza "M. Eminescu" exista si o mentiune speciala: "Dactilografiat dupa caseta inregistrata Marioara Stanescu Exemplar unic la PSD 14 iune 2004". Alte trei marturii scrise ale faptului ca dactilografierea a fost facuta dupa caseta mai apar in datele de 1 martie 2004, 8 martie 2004, 28 martie 2004. In acel moment, o dactilografa pensionara precum Maria Stanescu nu avea de ce sa-si ascunda identitatea cu privire la cine a cules documentul.

Aceasta ar fi fost chiar interesata ca semnatura ei electronica sa apara in fisier pentru a figura pe statul de plata. In plus, mai mult ca sigur, Maria Stanescu nu are cunostintele informatice necesare modificarii sau ascunderii datelor de identificare dintr-un document cu extensia .doc.

Un indiciu al faptului ca cineva a incercat sa sterga urmele este si faptul ca pe Internet stenogramele in formatul .doc au fost inlocuite cu documentele in format .pdf. Prelucrarea nu pastreaza nici unul din elementele de identificare a autorilor expuse mai sus.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.