Nici n-au inceput bine discutiile pe marginea raportului privind regulamentul, ca senatorii s-au si impotmolit in diverse chichite procedurale. Ca urmare a propunerii peremistilor de retrimitere a raportului la comisie, pe motiv ca nu au fost trecute in text si argumentele pe baza carora unele amendamente au fost respinse, Vacaroiu a supus la vot aceasta posibilitate, starnind proteste vehemente in tabara protectorilor sai si generand o rafuiala care a deturnat atentia de la problema principala: modificarea regulamentului.

Mult-asteptata discutie in privinta regulamentului a debutat, ieri, cu un alt nod in papura, gasit strategic de senatorii PRM, menit sa intarzie luarea deciziilor privind modificarile propuse. Senatorul Gheorghe Funar a intervenit si a cerut ca raportul sa fie retrimis la comisia speciala care s-a ocupat de regulament, pe motiv ca in textul elaborat initial pentru discutia in plen nu a fost trecuta si motivatia pe baza careia anumite amendamente au fost respinse.

Imediat dupa propunerea senatorului PRM, Vacaroiu, emotionat probabil din cauza iminentei inlaturarii sale din functie, a supus la vot retrimiterea la comisie. Rezultatul votului a fost de 47-53 impotriva retrimiterii. Uimiti de gafa lui Vacaroiu, aparatorii acestuia din taberele PSD si PRM i-au sarit in cap, reprosandu-i ca nu trebuia sa fi supus la vot, ci pur si simplu sa decida retrimiterea, in baza vechiului regulament. Si Funar, si Solcanu au contestat hotararea pripita si au cerut o pauza de 15 minute pentru consultari.

Senatorii au profitat de recreatie pentru a schimba diverse impresii despre regulament si amendamentele acceptate si pentru a face glume pe seama deciziei lui Vacaroiu, care vantura foaierul, stanjenit de privirile pline de repros ale peremistilor si ale colegilor lui din PSD. Consultarile nu au condus la nici o decizie. Revenind in plen, senatorii au inceput din nou dezbaterile, retrimiterea la comisie fiind in continuare obiectul interventiilor aprinse.

Opozitia sustinea in continuare ca este "vital" ca motivatia sa fie trecuta in raport, in dreptul amendamentului respins, invocand vechile prevederi procedurale, iar puterea oferea de zor argumente, culmea, pentru a sustine decizia presedintelui Senatului, care venise exact la tanc pentru a le zadarnici pesedistilor si peremistilor planurile de amanare a discutiilor cat mai mult cu putinta.

Romania s-a transformat in "Absurdistan"

Senatorii din arcul guvernamental au explicat ca posibilitatea ca presedintele sa hotarasca direct retrimiterea la comisii a unui raport ar fi fost valabila doar in cazul in care era vorba de un text elaborat de o comisie permanenta. Asa se face ca, pierduti printre desisurile procedurale, senatorii au deraiat de la subiectul care urma sa fie atacat ieri si s-au certat doar pe tema retrimiterii la comisie.

"Absurdistan se numeste tara asta! Numai la noi se poate intampla asa ceva!", comenta amuzat senatorul liberal Nicolae Vlad Popa, in timp ce parasea discutiile din plen, care se intinsesera pe aceeasi tema, fara a lasa sa se intrevada nici o concluzie. Aceasta tergiversare a fost dovada ca, pana la urma, ultima chichita gasita de opozitie si-a atins scopul. Vrand sa demonstreze ca nici puterea nu e in pana de idei, liberalul Puiu Hasotti a decretat ca Vacaroiu nu are dreptul sa intrerupa interventiile senatorilor, dat fiind interesul sau in aceasta chestiune a regulamentului. La randul sau, Ion Solcanu a intervenit, sustinand ca, in acest caz, nici democratul Berceanu, succesorul lui Vacaroiu, n-ar mai avea dreptul sa participe la discutii.

Aceasta strategie a opozitiei i-a luat pe nepregatite pe reprezentantii coalitiei guvernamentale, care isi facusera planul de atac pentru cazul in care ar fi fost bombardati cu alta motiune dinspre frontul PSD-PRM. In cazul motiunii, liberalii, democratii, udemeristii si conservatorii stabilisera sa propuna scurtarea timpului de interventie a senatorilor la cinci minute, astfel incat dezbaterea motiunii sa nu dureze mai mult de o ora.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.