Politicienii au deturnat deschiderea anului scolar, transformand-o intr-un circ electoral * De la presedinte, sefii Opozitiei, parlamentari pana la primari, toti alesii neamului s-au grabit sa apara in fata camerelor de luat vederi in fata unor scoli proaspat renovate, dand sfaturi generatiei de maine de alegatori

Politicienii unui meleag in permanenta bantuit de fantoma alegerilor anticipate nu au putut rata ieri momentul inceperii noului an scolar, unde s-au adunat atatea potentiale stampile de vot. Manati de la spate si de presedintele Camerei, Adrian Nastase, alesii tarii au luat cu asalt scolile patriei pentru a binecuvanta, neinvitati de nimeni, noul an pre-universitar.

Dupa cum era firesc, politicienii au ales scolile mirosind a vopsea proaspata si le-au ocolit pe cele organizate ad-hoc in baruri, manastiri sau in care peretii stau sa cada pe elevi. Alesii tarii au mers la deschiderea anului scolar ca la o aleasa sarbatoare, au ras, au povestit nazbatii de pe vremea lor, s-au simtit bine. A fost o zi libera, lasata de Dumnezeu, ca ei sa-si faca reclama si campanie electorala prematura. In timp ce politicienii slaveau cultura si invatamantul romanesc, in zeci de unitati de invatamant din tara nu s-a putut incepe scoala din cauza conditiilor mizere.

Tot ieri si deloc intamplator ieri, profesorii au iesit in fata Ministerului Educatiei, pentru a striga ca vor si ei salarii. Ministrul Miclea era insa ocupat sa calculeze cati pomi ar putea iesi din mainile a peste trei milioane de elevi.

Alesii tarii s-au ingramadit ieri sa participe la deschiderea noului an scolar. Cu atat mai mult cu cat Adrian Nastase, nestiind ce sa mai faca pentru a amana dezbaterea Regulamentului care promite sa-l schimbe din fruntea Camerei, i-a trimis pe deputati prin circumscriptii, sa gaseasca o scoala si sa faca si ei act de prezenta acolo. Probabil ca multi dintre deputati au gasit o varianta mai placuta de a-si petrece o noua zi libera, dar altii au gandit ca este o ocazie fericita pentru a lua ochii viitorului electorat (scolarii) si actualului electorat (profesorii) asa ca s-au dus buluc. Fostii concurenti la Presedintie, Traian Basescu si Adrian Nastase, au ales ca institutii de invatamant unde sa peroreze despre importanta studiului, liceele unde traditional voteaza la alegeri: Colegiul Economic A.D. Xenopol, pentru Basescu si Liceul "Jean Monet", pentru Nastase. Doar ca unul a mers la deschiderea anului scolar, in calitate de presedinte, iar celalalt in calitate de tatic, care, printre altele, incearca sa-si pastreze functia importanta de la Camera.

Premierul Tariceanu nu a mers la nici o deschidere de an scolar, preferand sa stea, la orele diminetii, in biroul sau de la Palatul Victoria. In rest, Mircea Geoana s-a dus la o scoala din Bucuresti, Boc, mai silitor, la doua scoli din Cluj, Marko Bela a mers la un liceu exclusiv maghiar din Targu Mures, iar Vadim Tudor si-a insotit fiica la Liceul "I.L. Caragiale" din Bucuresti. Primarii de sector nu s-au multumit cu un singur liceu si au asaltat cat mai multe cu putinta. In timp ce politicienii sarbatoreau inceperea unui nou an scolar ca pe o zi de duminica, in unele din cele mai moderne institutii de invatamant pre-universitare, special alese, in altele, chiar si din Bucuresti, copiii incepeau scoala in unitati saracacioase si neavizate sanitar.

In timp ce presedintele a deschis Colegiul A.D. Xenopol, proaspat renovat, dotat cu echipamente moderne, cateva strazi mai incolo, Scoala generala nr. 56 a avut parte de o festivitate modesta, la care principalii invitati au fost elevii. Din cele aproape 450 de unitati scolare bucurestene, 22 si-au reluat activitatea fara a obtine avizul igienico-sanitar de functionare. In acelasi timp, circa o mie de sindicalisti din invatamantul bucurestean si din tara au iesit ieri in fata Ministerului Educatiei pentru a cere salarii mai mari si un dialog social real.

In ciuda situatiei dramatice din invatamant, ministrul Educatiei, Mircea Miclea, s-a gandit el bine si a ajuns la concluzia ca ar fi bine ca profesorii si elevii sa planteze cate un pom la inceput de an scolar, ca semn al prosperitatii. Miclea nu a luat in calcul varianta ca poate unii nu au unde sa planteze pomul de rigoare, pentru simplul motiv ca nu au scoala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.