Zilele lui Nicolae Vacaroiu in scaunul de presedinte al Senatului sunt numarate. Daca lucrurile decurg conform planurilor Coalitiei, pana joi dupa-amiaza noul regulament al Senatului va fi dezbatut si adoptat, revocarea devenind astfel posibila.

Reprezentantii Coalitiei si-au anuntat de altfel intentia de a cere revocarea in aceeasi sedinta in care se va da votul final asupra regulamentului. Pana atunci insa PSD si PRM vor face tot posibilul pentru a taragana lucrurile cat de mult posibil, chiar daca prin acest joc va fi blocata atat activitatea Parlamentului, cat si cea a Executivului. Si aceasta in pofida mult-trambitatei griji a PSD fata de adoptarea masurilor necesare integrarii Romaniei la 1 ianuarie 2007!

Senatorii-ministri sunt obligati sa nu lipseasca de la dezbateri

Coalitia aflata la guvernare se bucura de o majoritate fragila in Senat. Alianta D.A. numara 50 de senatori, PC are 11 alesi, iar UDMR, 10. Rezulta un total de 71 de senatori, fata de cei 63 ai opozitiei (44 PSD si 19 PRM). La acestia se mai adauga, pana la numarul total de 137 senatori, trei independenti: doi plecati din PSD, iar al treilea din PRM. La prima vedere, Coalitia ar trebui sa nu-si faca probleme in ceea ce priveste votul pe noul regulament. In fapt, situatia nu este chiar asa de simpla, intrucat din cei 71 de senatori, sase sunt si ministri in Guvernul Tariceanu.

Este vorba de Vasile Blaga (ministru al Administratiei si Internelor), Cristian David (ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar), Gheorghe Flutur (ministrul Agriculturii), Gheorghe Copos (ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii), Codrut Seres (ministrul Economiei si Comertului) si Marko Bela (ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile culturii, invatamantului si integrarii europene). Pentru a nu lasa Coalitia la limita indeplinirii majoritatii in Senat, acestia vor fi obligati sa vina in Parlament, lasand treburile ministeriale "de izbeliste" pentru cateva zile. Activitatea lor in guvern va fi afectata aproape intreaga saptamana, deoarece dezbaterile pe marginea noului regulament sunt programate a se desfasura de azi pana joi. In cel mai bun caz.

Trasul de timp, specialitatea opozitiei

In ultimele zile a devenit tot mai evidenta intentia PSD si PRM de a trage de timp pentru a amana cat mai mult - daca tot nu o pot impiedica - revocarea lui Nicolae Vacaroiu din fruntea Senatului. Previzibil, tactica tergiversarii va fi utilizata si in zilele urmatoare, existand in acest sens mai multe "arme" la dispozitie.

O parte a strategiei se refera la motiunile simple depuse in "avalansa" tocmai in perioada cand se dezbate noul regulament. Deocamdata, a fost depusa la Senat o singura motiune, semnata de 40 de senatori PSD si PRM, ea urmand a fi prezentata si dezbatuta maine dimineata, la inceputul sedintei de plen. Vor urma probabil si alte motiuni, dupa cum au anuntat reprezentantii opozitiei, iar programarea acestora depinde exclusiv de Nicolae Vacaroiu.

Sunt apoi si numeroasele amendamente pe care senatorii PSD si PRM au incercat sa le aduca regulamentului, tocmai pentru a intarzia cat mai mult dezbaterile la comisia speciala. Potrivit regulamentului Senatului (art. 97, alin. 3), amendamentele respinse in Comisie pot fi sustinute in plen, in vederea dezbaterii si supunerii lor la vot. Iar opozitia a depus nu mai putin de 379 de amendamente (215 PRM si 164 PSD), intentionand mai mult ca sigur sa le sustina si in plen!

Usor de imaginat cat va dura sustinerea si dezbaterea acestora. In fine, o a treia parte a strategiei de tergiversare va fi, dupa cum au anuntat deja, sesizarea Curtii Constitutionale, unde se stie din ce directie bate vantul. Si toate acestea doar pentru ca PSD sa amane inevitabilul: revocarea lui Nea Nicu din fruntea Senatului!


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.