Dupa o vara in care Puterea a suferit pierderi electorale majore in urma inundatiilor, ea reuseste sa opreasca aceasta depreciere si chiar, in unele puncte, sa revina in forta.

Revenirile se regasesc mai ales in cazul presedintelui Traian Basescu (incredere si satisfactie fata de activitatea sa), dar si in cazul altor lideri ai Aliantei, precum Mona Musca (crestere in incredere de 11% - de retinut ca aceasta crestere se manifesta dupa retragerea acesteia din Guvern), Mihai Razvan Ungureanu (crestere in incredere de 10%) sau Monica Macovei (crestere in incredere de 7%). Este de semnalat si cresterea continua in incredere, in ultimele doua luni, a lui Theodor Stolojan. Revenind la seful statului, notabil este faptul ca acesta se bucura, acum, de capitalul de imagine pe care il avea la inceputul anului. Aproape 60% dintre romani isi manifesta, in septembrie 2005, increderea in Basescu, cu sase procente mai multi decat in iulie. Acestea sunt cateva din concluziile unui raport de analiza realizat de INSOMAR pe baza datelor unui sondaj de opinie difuzat ieri.

Alianta - 49%, PSD - 29%

Conform sondajului, efectuat in perioada 30 august - 5 septembrie, Alianta DA PNL-PD ar obtine 49,1% din voturi daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, formatiunea de guvernamant fiind urmata la o distanta de mai bine de douazeci de procente de PSD (28,8%). Pe locul al treilea in preferintele electoratului se afla PRM (10,8%), urmat de UDMR (5,9%), PPCD (1,8%) si PNG (1,4%). Celelalte formatiuni politice, inclusiv PC (fost PUR), se situeaza sub un procent. Nehotaratii si nonvotantii reprezinta 32% din esantion.

Potrivit sondajului, daca PNL si PD ar candida separat in alegeri, 56,2% dintre fanii Aliantei ar vota cu democratii, in timp ce 40,8% ar "stampila" liberalii. Analiza evolutiei principalelor formatiuni politice din februarie si pana in septembrie 2005, prezentata de INSOMAR, indica faptul ca Alianta DA intrunea, la inceputul anului, 56,5% din intentiile de vot, in luna mai a anului acesta a inregistrat cea mai scazuta cota - 48,5%, pentru ca in prezent sa se situeze la 49,1%. PSD beneficia in februarie de 28,6% din intentiile de vot, cea mai semnificativa crestere inregistrand-o in luna mai - 35,3%, pentru ca la inceputul lunii septembrie sa fie cotat cu 28,8%.

Increzatori in presedinte

La capitolul incredere in personalitatile politice, presedintele Traian Basescu se situeaza, in continuare, pe prima pozitie. Astfel, 59,7% dintre cei intervievati au declarat ca au incredere "multa" sau "foarte multa" in seful statului. Increderea populatiei in Basescu nu a inregistrat variatii majore in ultimul an, situandu-se in februarie la 59,1%, in mai inregistrand o scadere pana la 53,5%, iar in septembrie crescand pana la 59,7%. Pe locul al doilea in ceea ce priveste increderea populatiei in personalitatile politice se situeaza Theodor Stolojan cu 50,8%, urmat de Mona Musca - 52,2%, Monica Macovei - 39,1%, Mircea Geoana - 38,5%, Calin Popescu-Tariceanu - 32,5%, Emil Boc - 30,7%, Mihai-Razvan Ungureanu - 28,1%, Adrian Nastase - 27,4%, Ion Iliescu - 23,5%, Ionut Popescu - 22,3% si Corneliu Vadim Tudor - 22,3%.

Potrivit INSOMAR, in comparatie cu alte personaje aflate in varful clasamentului increderii (Basescu, Stolojan si Boc) premierul Calin Popescu-Tariceanu inregistreaza cea mai "retinuta" crestere. In februarie, primul-ministru beneficia de 47,1% incredere, in iulie inregistrand o scadere pana la 31,3%, iar in septembrie crescand la 32,5%.

80% pro uninominal

Sondajul INSOMAR mai releva faptul ca Biserica ramane pe primul loc la capitolul incredere in institutii, fiind urmata de Armata si Mass-media. Pe urmatoarele locuri se situeaza Presedintia si SRI. Intrebati daca sunt necesare alegeri anticipate in acest moment, 60% si-au exprimat dezacordul, numai 40% optand pentru aceasta solutie. Pentru introducerea votului uninominal s-au pronuntat aproape 80% din intervievati, restul mentionand ca prefera, la urmatoarele alegeri parlamentare, tot votul pe liste.

Cercetarea INSOMAR a fost realizata folosind metoda sondajului de opinie pe baza de chestionar administrat la domiciliul intervievatilor, pe un esantion de 1383 de persoane, reprezentativ pentru populatia Romaniei cu varsta de peste 18 ani. Interviurile au fost realizate in 56 de localitati urbane si 55 de localitati rurale, eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute fiind de +/- 2,6%, garantata la o probabilitate de 95%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.