Ministrii cabinetului Nastase s-au vazut nevoiti sa-si publice din nou averile pe Internet, o data ce au decis sa candideze pentru un mandat in Parlament. Penultima publicare dateaza din lunile mai sau iunie, in functie de data cand au devenit ministri. Punand cap la cap declaratiile din primavara cu cele din luna octombrie, am observat la unii modificari chiar substantiale.

Orice om politic care se respecta trebuie sa detina o oarecare avere stransa cu grija pentru zile grele. Daca la parlamentari am descoperit ca mandatul este unul profitabil, putem spune acelasi lucru si despre ministri din cabinetul Adrian Nastase care au reusit in cateva luni de mandat sa stranga cateva zeci de mii de euro.

Cel mai norocos ministru este fara doar si poate Bogdan Niculescu, investit la inceputul verii in functia de ministru delegat pentru relatia cu partenerii sociali. Potrivit celor doua declaratii de avere publicate la investitura si acum din pozitia de candidat la deputatie pe listele judetului Tulcea, Duvaz a castigat intre timp 250.000 de euro.

Pe locul doi al agoniselii se situeaza ministrul finantelor cu ale sale conturi in majoritate prin banci americane. Fara a-l atinge la dexteritate pe Duvaz, finantistul nr. 1 al Romaniei a mai strans vreo 10.000 USD. Ca sa nu fie mai prejos, si Adrian Nastase si-a rotunjit conturile curente cu vreo 11.000 de euro in perioada scursa din luna mai incoace. Mult mai cheltuitor probabil s-a dovedit a fi ministrul muncii, Dan Mircea Popescu. Acesta nu a reusit sa mai puna deoparte decat vreo 2.000 de euro.

In acest context, trebuie amintit ca salariul unui ministru este in jur de 28 milioane de lei, in timp de premierul are undeva peste 34 de milioane de lei pe luna. O alta categorie de ministri demonstreaza prin declaratiile de avere publicate ca cele 5 luni de mandat, scurse intre cele doua publicari de declaratii de avere, i-au saracit. Nu va speriati! Nu au ajuns in sapa de lemn, ci au mai pierdut din conturi cateva mii de euro. Dan Ioan Popescu, ministrul industriilor, a saracit cu vreo 5.000 de euro. Colegul sau Miron Mitrea, ministru de stat si al transporturilor, nu doar ca nu a reusit in aceasta perioada sa agoniseasca ceva, ci a si cheltuit din conturile declarate cam 6.000 de euro.

Fluctuatiile financiare din portofoliile ministeriabililor s-au inregistrat exclusiv la conturi. Nici unul, nici macar ministrul agriculturii, Petru Daea, care are in continuare o Dacie Break in dotare, nu au investit in masini, case, apartamente, luciuri de apa sau terenuri intravilane. Mai trebuie spus ca in afara de acestia, ceilalti ministri, cum ar fi, Cristian Diaconescu, Ioan Talpes, Mircea Geoana, Ioan Mircea Pascu, Petru Daea, Alexandru Athanasiu, Razvan Theodorescu, Ovidiu Brazan, Adrian Fiicau, Eugen Bejinariu sau Alin Teodorescu nu si-au modificat nici macar cu dobanda aferenta lunilor trecute valoarea averii. O nota discordanta o face insa ministrul controlului, Ionel Blanculescu. Acesta se lauda, prin intermediul declaratiei de avere din octombrie, ca a reusit sa-si achite jumatate din creditul contractat pentru achizitionarea unei masini. "Nu m-am imbogatit, ci am fost nevoit sa vand ceva"

Bogdan Niculescu Duvaz, ministrul pentru relatia cu partenerii sociali, ne-a spus ca nu a iesit pe plus din actuala guvernare. "Spre deosebire de colegi de-ai mei din Opozitie, care au plecat dintr-un apartament saracacios si au venit la Bucuresti, iar dupa patru ani s-au imbogatit, eu am fost nevoit sa-mi vand ceva. Terenul agricol a fost mostenit de la bunicii mei - care au intrat in proprietatea acestuia cumparandu-l in baza Legii 18 - si se afla la Mogosoaia, iar eu am dobandit un sfert din aceasta mostenire". Duvaz ne-a mai precizat ca terenul de 1,25 ha care aparea in vechea declaratie de avere a fost vandut cu 20 euro mp.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.