Dupa ce a prezentat cu o zi in urma motivele care au stat la baza schimbarii lui Ionut Popescu din fruntea Ministerului Finantelor, premierul Tariceanu a amutit. Ieri si-a anulat chiar si conferinta de presa pe care urma s-o sustina la Congresul Alesilor Locali ai PNL. "Cotidianul" analizeaza cit de reale sint acuzele aduse unuia dintre cei mai populari fosti ministri din cabinetul pe care-l conduce.

Reprosul premierului, cum ca in sapte luni Ionut Popescu nu s-a intilnit cu secretarii de stat din minister, nu sta in picioare. Secretarul de stat Istvan Jakab spune ca intilnirile sale cu fostul ministru nu erau pe atit de dese cum afirma Ionut Popescu, adica in fiecare zi, dar nici asa cum a afirmat seful Executivului. "Sedintele cu secretarii de stat aveau loc odata la doua saptamini. Pe parcursul verii, aceste intilniri au fost mult mai rare. Atunci cind apareau evenimente deosebite in cadrul departamentului de care raspundeam, desigur, ne intilneam cu ministrul", ne-a declarat Istvan Jakab.

Secretarii de stat vor fi evaluati

Responsabilul cu politicile bugetare, Doina Dascalu, a refuzat sa ne spuna daca acuzele formulate de Tariceanu au o baza reala. "Intre-bati-l pe cel care a facut acele declaratii", s-a rezumat sa spuna Doina Dascalu. Retinerea domniei sale are o explicatie. In prezent, se face eva-luarea secretarilor de stat, iar orice declaratie considerata nelalocul ei de catre premier il poate costa pe acel oficial scaunul. Atunci cind a fost inscaunata la Ministerul Finantelor, Doina Dascalu a avut un sprijin puternic din partea PNL, in ciuda faptului ca Ionut Popescu a solicitat ca numirile secretarilor de stat sa nu se faca pe criterii politice.

Apel la memorie

Un alt repros al premierului Tariceanu se referea la retinerea lui Ionut Popescu de a pune in aplicare masurile luate de guvern in privinta majorarii impozitelor pe dobinzile bancare si pe tranzactiile pe piata de capital de la 1 aprilie si apoi pe 1 iu-lie. Prima aminare s-a facut pe con-siderente de soft, ordonanta de gu-vern aparind numai cu citeva zile inainte. Bancile si societatile de valori mobiliare au avut un ragaz de o luna ca sa isi schimbe sistemul informatic. Decizia aminarii intrarii in vigoare a majorarii impozitelor la 1 iulie tine de intirzierea cu care Parlamentul a discutat si aprobat ordonanta guvernului care stabilea acele cresteri.

A cazut un cap la Vama

Coincidenta sau nu, unul dintre vamesii pe care Ionut Popescu vroia sa-l schimbe chiar inainte de a fi remaniat, a fost demis ieri de Sebastian Vladescu. Directorul executiv al Directiei Regionale Vamale Bucuresti, Cristian Sorin Banu, a fost schimbat din functie din cauza lipsei de performanta manageriala manifestata in introducerea si generalizarea procedurilor simplificate de vamuire a marfurilor, obiectiv prioritar al procesului de integrare europeana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.