Un scandal din politica interna romaneasca a ajuns pe masa de discutii a Parlamentului European. Socialistii europeni au semnalat "cu ingrijorare" intentia de debarcare a presedintilor celor doua Camere, ceea ce face din PSD un partid privilegiat in relatiile cu structurile internationale, spre deosebire de PD, PNL sau UDMR, care nu s-au bucurat, de-a lungul vremii, de acelasi statut.

Eforturile PSD de a contracara planul coalitiei de schimbare din functii pe cei doi presedinti ai Camerelor nu au ramas fara ecouri la nivel international. Cel putin in randul organismelor din care pesedistii fac parte. Atat Partidul Socialistilor Europeni (PSE), cat si Internationala Socialista (IS) au lansat in ultima vreme mai multe declaratii de sustinere pentru PSD.

Ultima dintre ele a fost facuta chiar in plenul Parlamentului European, in urma cu doua zile, de Grupul PSE, care numara 201 parlamentari - al doilea ca pondere, dupa grupul Partidulul Popular European. "Gasesc ca este cu atat mai ingrijorator faptul ca, in Romania, Guvernul pare sa incerce sa ii schimbe pe presedintii Camerelor Parlamentare si pe cei ai consiliilor judetene, in timpul mandatului actual. (…) Probabil ca dumneavoastra, domnule presedinte, va puteti informa de la colegii dumneavoastra. As solicita, in primul rand, reprezentantilor celorlalte partide politice sa isi utilizeze toata influenta pentru ca aceste chestiuni sa fie solutionate in sprijinul consensului si al calmului intern si pentru ca Guvernul sa nu procedeze in acest mod, impotriva partidelor de opozitie", a declarat, in fata parlamentarilor europeni, vicepresedintele Grupului PSE, Hannes Swoboda.

INSTABILITATE POLITICA

De altfel, declaratiile de sprijin ale socialistilor europeni si din Internationala Socialista cu privire la schimbarea presedintilor Camerelor, dar si a presedintilor Consiliilor Judetene, prin modificarea Legii administratiei publice locale, au inceput sa curga inca din martie. Presedintele PSE, Poul Nyrup Rasmussen, a vorbit de "eludarea prevederilor Constitutiei". Liderii socialisti europeni Hannes Swoboda, Jan Marinus Wiersma si Pierre Moscovici si-au exprimat ingrijorarea, avertizand ca Romania "nu isi permite instabilitatea politica". Internationala Socialista a semnalat ca intentiile coalitiei de guvernamant pun sub semnul intrebarii stabilitatea politica si masurile pentru integrarea in UE.

Socialistii europeni au anuntat chiar ca intentioneaza sa ceara convocarea de urgenta a Comitetului Mixt Parlamentul European-Parlamentul Romaniei pentru a discuta demersul actualei puteri. Toata aceasta mobilizare a socialistilor in favoarea unui partid politic din Romania arata ca PSD - membru al Internationalei Socialiste din 2003 si al PSE de anul acesta - este o formatiune care se bucura de un statut special in relatiile cu acest grup politic, detasandu-se net de celelalte formatiuni politice romanesti. Nici PNL, nici UDMR si nici PD nu au avut parte de un asemenea tratament.

RELATIE TENSIONATA

Democratii au avut probabil cea mai agitata relatie cu structurile internationale din care faceau parte, respectiv IS si PSE, inainte de a trece la doctrina populara. Iar rivalitatea cu PSD (ex-PDSR) si, mai apoi, alianta cu PNL si-au pus amprenta pe statutul PD in cadrul acestor organisme. De-a lungul vremii nu au lipsit unele declaratii de sustinere, precum cea din aprilie 2003, a presedintelui IS, Antonio Guterres, care spunea ca Internationala nu face nici o distinctie intre PSD si PD, pe care le sprijina in mod egal. Insa, alegerile din 2004 au constituit debutul unei crize. Aflat la Bucuresti in plina campanie electorala, in noiembrie anul trecut, acelasi presedinte al IS, Antonio Guterres, facea distinctia intre cele doua partide. El a lasat atunci sa se inteleaga ca Internationala sustine mai mult PSD decat PD in lupta electorala, avand in vedere ca democratii au facut alianta cu un alt partid. Declaratiile i-au enervat pe democrati si au ajuns pana acolo incat au refuzat sa participe la unele reuniuni PSE. "In campania pentru locale, reprezentanti foarte inalti ai IS au venit la Bucuresti, au stat in tot cursul vizitei numai cu reprezentantii PSD si au sprijinit candidatul PSD pe fata. N-au trecut si pe la noi si n-au avut contacte si cu candidatul nostru. S-a vazut apoi ca bucurestenii au decis mai corect decat Internationala Socialista. Lucrurile s-au repetat si in campania pentru alegerile generale si trebuie mai intai sa clarificam aceasta situatie si dupa aceea sa mergem mai departe", declara democratul Radu Berceanu, in luna februarie a acestui an. Desi in luna martie conducerea PD si reprezentantii Grupului Socialist din Parlamentul European conveneau sa "ingroape securea razboiului", istoria democratilor in PSE si IS avea sa se incheie, in iunie anul acesta, o data cu abandonarea doctrinei social-democrate si im-bratisarea celei populare.

CRITICI

Liberalii nu par nici ei sa se fi bucurat de un ajutor consistent din partea Internationalei Liberale si a Partidului Liberal Democrat European, al caror membru este din 1999. Nici macar in perioada cand era in Opozitie, 2000-2004, desi seful PNL, Calin Popescu Tariceanu, este vicepresedinte al formatiunii liberalilor europeni din 2003. Cele mai multe declaratii au vizat sprijinul pentru Romania in procesul de integrare in UE si cateva au constat in critici la adresa PSD.

Acuzatii la adresa pesedistilor au fost lansate de un liberal european de la tribuna Congresului PNL din septembrie 2003. Atunci, liderul Partidului Liberal Democrat European, Werner Hoyer, declara ca PSD intarzie aderarea Romaniei la UE si ca tara noastra are probleme la aplicarea practica a capitolelor de negociere. Cel mai activ dintre liberalii europeni s-a dovedit baroneasa Emma Nicholson of Winterbourne, dar in calitate de raportor al Parlamentului European pentru Romania. Britanica nu a ezitat niciodata sa sanctioneze greselile Guvernului condus de Adrian Nastase, mai ales in problema adoptiilor internationale.

Cat priveste UDMR, ca membru asociat al PPE, acesta s-a bucurat de ceva atentie din partea popularilor europeni anul trecut, inaintea alegerilor. PPE a adoptat o rezolutie de sustinere a UDMR, prin care i se acorda "sprijin politic si moral" privind participarea si obtinerea unui rezultat cat mai bun la alegeri. "Rezolutia are un mesaj extrem de puternic, care demonstreaza importanta pe care partidele europene o dau UDMR si apreciaza activitatea de pana acum a UDMR", declara liderul Uniunii, Marko Bela.

RECOMANDARE

"Fara adoptarea unor masuri suplimentare, este foarte posibil ca Parlamentul European sa recomande blocarea negocierilor pentru aderarea europeana" - Emma Nicholson, fost raportor pentru Romania

PROMISIUNE

"Va fi vorba de prietenie si vigilenta din partea mea. Prietenie inseamna: 'Da, Romania trebuie sa fie membra a UE in 2007>>. Pe de alta parte, acesta nu este un dat. Pentru ca acest lucru sa se intample, reformele trebuie sa mearga pana la capat" - Pierre Moscovici, raportor pentru Romania

PARCURS

Pe drumul accederii in structurile internationale se afla, la acest moment, Partidul Conservator (PC) si Partidul Democrat (PD). Ambele vizeaza Partidul Popular European (PPE). Un pas a fost facut saptamana trecuta, cand Grupul de lucru pentru extindere si calitatea de membru din cadrul PPE a luat in discutie solicitarea conservatorilor si a democratilor de aderare la populari. Vicepresedintele PC, Daniela Popa, declara la acel moment ca audierile la aceasta comisie reprezinta o etapa intermediara pana la votul privirind primirea de noi membri in Biroul Politic al PPE, programat la 19 septembrie.

La randul sau, vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde anunta ca Grupul de lucru a decis sa recomande Biroului Politic primirea PD in calitate de membru observator. Statutul de observator este prima etapa in interiorul acestei organizatii a partidelor populare membre ale UE si este destinat tarilor aflate in curs de aderare. Urmatoarea etapa este aceea de membru asociat, titlu care recunoaste vechimea si activitatea in cadrul PPE, membrii asociati din Romania fiind, la acest moment, PPCD si UDMR. O data cu integrarea in UE, si membrii observatori si cei asociati devin membri cu drepturi depline.

UN LIBERAL SI UN SOCIALIST, RAPORTORI

Fostul raportor pentru Romania al Parlamentului European, baroneasa Emma Nicholson, membru al grupului liberal, s-a facut cunoscuta in Romania prin pozitia dura fata de situatiile adoptiilor din tara noastra. Cu putin timp inainte de incheierea mandatului, baroneasa a facut insa o surpriza Guvernului de la Bucuresti, lansand ideea suspendarii negocierilor de aderare a Romaniei la UE daca procesul de reforme al tarii nu este reluat.

"Romania trebuie sa implementeze in mod adecvat reformele deja legiferate si, in special, trebuie sa consolideze statul de drept. Fara adoptarea unor masuri suplimentare, este foarte posibil ca Parlamentul European sa recomande blocarea negocierilor pentru aderarea europeana", declara Emma Nicholson. In septembrie 2004, mandatul de raportor al Parlamentului European pentru Romania a fost preluat de socialistul Pierre Moscovici.

In primul sau raport despre Romania, Moscovici remarca progresele facute de tara noastra in pregatirea pentru aderarea la UE, dar semnala si masurile ce mai trebuie luate in domeniul reformei sistemului judiciar, in combaterea coruptiei si reforma serviciului public. Totodata, raportorul cerea Guvernului roman sa renunte la practica adoptarii in exces a ordonantelor de urgenta si luarea de masuri pentru garantarea independentei presei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.