Basescu continua lupta cu grupurile de interese si afirma ca acestea controleaza o buna parte din presa

Presedintele s-a folosit, in ultimele zile, de iesirile in public si de o intalnire cu reprezentanti ai presei locale din Conventia Organizatiilor de Media (COM) pentru a semnala ca va continua razboiul impotriva grupurilor de interese ce incearca sa influenteze decizia politica. Basescu a facut referire la interesele din presa si a dezvaluit ca nu va inceta sa ia pozitie pentru lichidarea coruptiei din vami, din sistemul de sanatate si din cel al energiei, ca si pentru depolitizarea posturilor publice de radio si televiziune.

Putini fac "presa de dragul presei"

Intr-o discutie cu COM desfasurata luni, la Brasov, presedintele a spus ca majoritatea mass-media centrala e controlata de grupuri de interese si ca acest lucru e valabil adesea si pentru presa locala.
"Cred ca sunt putini patroni de presa care fac presa de dragul presei", a spus Basescu. "Sau, daca initial au facut presa de dragul presei, au invatat repede care-i forta mass-media si ce pot obtine cu ea", a adaugat el. "Am mari semne de intrebare pentru cei care au afaceri destul de suspecte, dupa care si-au facut si trusturi de presa cu care nu fac nimic altceva decat sa-si apere ilegalitatile - de cele mai multe ori".

Grupurile de interese, consolidate sub PSD

El a aratat ca in ultima parte a anilor ,90 s-au creat grupuri de interese care s-au consolidat in 2000-2004, cand "si-au facut si grupuri de presa, sa-si poata apara mediatic (interesele) si sa poata exercita mediatic presiuni asupra politicienilor, asupra justitiei, asupra institutiilor statului, ori de cate ori este nevoie". Basescu a pomenit grupurile de presa din jurul controversatului afacerist Sorin Ovidiu Vantu (numind Realitatea TV, "Ziua", "Gardianul" si "Averea"), al lui Dan Voiculescu (referindu-se la Antena 1 si "Jurnalul national"), ca si la cele din jurul lui Adrian Sarbu (MediaPro), al fratilor Paunescu (B1 TV, "Curierul national").

Si la posturile publice miza este controlul politic, a explicat Basescu. Presedintele a spus ca trustul Ringier (din care face parte si EVZ) e singura companie din presa care are afaceri doar in mass-media si ca si ziarul "Adevarul" are sansa, din cate stie Basescu, unui patronat neimplicat intr-un alt business. "Dar in rest toate sunt cu stapan si veti vedea ca ori de cate ori te atingi de afacerea cuiva, un trust de presa reactioneaza", a conchis Basescu.

Urmeaza "iesiri dure"

Presedintele a anuntat ca va avea in continuare "iesiri dure" referitoare la domeniile in care actiunea grupurilor de interese intarzie reforma, cum ar fi sanatatea, vamile, energia sau Legea de organizare a posturilor publice de radio si televiziune.
De cele mai multe ori, institutiile statului si-au ratat misiunea de a reprezenta interesul public, a spus Basescu. "Daca si eu voi abdica de la o batalie frontala, pana la urma, cu structurile de acest tip, in fapt o sa intram in Uniunea Europeana, o sa avansam catre structurile europene, dar fiind gaunosi pe dinauntru", crede presedintele. Grupurile de interese "sunt acum extrem de puternice, dar inca n-au devenit invulnerabile", a mai spus el.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.