Tanase Joita, fost procuror general al Romaniei, numit in 2003 consul general la Strasbourg printr-o hotarare a guvernului Adrian Nastase, a fost retras din postul diplomatic acum cinci luni.

Surse din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) ne-au declarat ca Tanase Joita a fost chemat in tara inca din luna martie. Fostul sef al Ministerului Public a detinut functia de consul general al Romaniei la Strasbourg, pentru provinciile Alsacia si Lorena, pentru exact un an si jumatate. In 2003, Ion Iliescu aprecia decizia numirii lui Joita ca fiind una "foarte buna".

Ministerul Afacerilo Externe a retras de la post aproximativ 20 de consuli, printre care pe Claudiu Lucaci, de la Los Angeles - SUA, Gheorghe Dimitrescu, de la New York - SUA, sau Magda Botez, de la Montreal - Canada.

Campionul recursurilor in anulare

Tanase Joita a fost procuror general al Romaniei peste doi ani si jumatate. Numirea sa in fruntea Ministerului Public a fost facuta prin decret prezidential la propunerea fostului ministru al justitiei, Rodica Stanoiu. De numele lui Joita, fost procuror general al Romaniei, se leaga poate cea mai neagra perioada a justitiei din Romania postdecembrista. Avand girul total al Rodicai Stanoiu, Tanase Joita a promovat recursuri in anulare si a tolerat instrumentarea mai multor dosare politice. El este procurorul care a promovat cele mai controversate recursuri in anulare, deciziile sale starnind reactii vehemente din partea societatii civile si a presei.

Poate cel mai contestat recurs in anulare promovat de fostul procuror general este cel din dosarul "Revolutiei din Timisoara". La nici o luna de la numirea sa in functie, Joita a suspendat sentinta definitiva a Curtii Supreme de Justitie prin care generalii (r) Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati la cate 15 ani de inchisoare pentru evenimentele de la Timisoara, din decembrie 1989. Cei doi generali fusesera gasiti vinovati de implicare in uciderea a 72 de persoane si ranirea altor 253.

Constantin Constantin, patronul de la Sexy Club, condamnat la trei ani de inchisoare pentru talharie, a beneficiat si el de un recurs in anulare promovat de Joita. Contractul dintre CEC si FNI, care a fost incheiat in conditii perfect legale, prin care CEC isi asuma riscul de a plati pagubele in cazul prabusirii FNI, a facut si el obiectul unui recurs marca Tanase Joita. Alte dosare controversate in care a intervenit fostul procuror general sunt: "Banca Internationala a Religiilor", "Otopeni" sau "Reabilitarea lui Razvan Temesan".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.