Presedintele ales Traian Basescu a predat sambata, la Sala Palatului, conducerea PD lui Emil Boc, in fata a 5-6000 de democrati entuziasmati. La reuniunea Conferintei Nationale anuale a democratilor au fost prezenti si liberalii Theodor Stolojan si Calin Popescu Tariceanu. Stolojan le-a multumit democratilor pentru sprijinul si increderea lor in forta politica a Aliantei PNL-PD si a afirmat ca este o onoare sa faca parte din echipa de consilieri prezidentiali ai lui Traian Basescu. "Va multumesc ca ati avut incredere in forta politica a Aliantei si ca ati inteles ca doar uniti putem fi capabili sa invingem forta raului", a spus Stolojan, adaugand: "Nu uitati sa puneti cap compas 2008". Dupa ce i-a incredintat conducerea partidului, Traian Basescu, in mod simbolic, i-a prins la rever lui Emil Boc insigna aurita cu sigla PD. "De mai bine de 12 ani, nici macar atunci cand am fost la o nunta, la televiziune, nu m-am despartit de semnul partidului purtat la rever", i-a transmis Basescu succesorului sau.

Sfatul presedintelui: suspendati sase luni inscrierile in partid

Traian Basescu i-a sfatuit pe democrati ca timp de sase luni de acum inainte sa suspende orice inscriere in PD. "Nu va uitati la cei care va bat la usa acum spunand cat de mult au suferit in PSD si au venit sa se elibereze in PD", le-a spus fostul lider. El le-a cerut celor prezenti sa continue modernizarea partidului si sa "dea gir" noii generatii de politicieni. "Aveti incredere in ei, cu certitudine ei pot face din PD un partid extrem de puternic, un partid care sa fie un garant al schimbarilor in bine", a spus Basescu.

El a marturisit ca, peste cinci ani, la incheierea mandatului de Presedinte nu are de gand sa se intoarca in fruntea partidului. "As vrea sa stiti ca nu astept sa-mi pastreze nimeni locul cald pentru cand voi reveni de la Cotroceni", a adaugat Basescu. "Faceti din partid un organism viu", le-a mai spus democratilor fostul lor presedinte. El i-a indemnat insistent pe democrati sa actioneze rapid pentru punerea in practica a angajamentelor asumate in timpul campaniei, spunandu-le ca exista deja batrani care au inceput sa intrebe cand vor primi pensia marita, "asa cum au promis Basescu si Tariceanu".

"Avem obligatia sa nu alergam dupa justificari, ci s-o facem, s-o facem repede, in prima parte a anului viitor. Nu exista nici o justificare, decat lipsa de vointa politica, daca macar unul dintre anajgamente nu va fi realizat", a spus Basescu.

"Sa nu cumva sa vi se urce puterea la cap"

Pentru Basescu "prioritatea zero" va fi scoaterea romanilor din saracie, cu conditia ca acestia sa doreasca sa si munceasca, iar categoria pe care o va viza in primul rand va fi cea a taranilor. Nici tanara generatie nu va fi ignorata a spus Basescu, intrucat ajutorul acesteia a adus Alianta la putere si "merita prioritate in abordarile" acesteia. El a mai aratat ca oameni din Alianta vor avea posturi importante in administratie si in Executiv, avertizandu-i: "Sa nu cumva sa vi se urce puterea la cap", explicandu-le ca vor trebui sa respecte legile, pentru ca, altfel: "Primii cu care voi fi necrutator veti fi chiar voi". "Daca nu intelegeti aceste lucruri acum, nu va fi nici o deosebire intre administratia anterioara si administratia voastra", a completat Basescu.

El i-a mai sfatuit: "Sa fiti la dispozitia celor pe spatele carora ati ajuns la putere". "Va asigur ca voi fi un Presedinte care va cere Aliantei cea mai onesta guvernare posibila care sa apele rusinea guvernarii anterioare", le-a mai spus fostul presedinte, adaugand: "Voi face din poporul roman un popor mandru de conducatorul lui!".

Boc: "Adio Traian Basescu, dar ramanem cu tine!"

Emil Boc investit lider al PD de Traian Basescu si confirmat de votul celor prezenti a tinut sa-i asigure pe democrati ca va continua obiectivele lui Traian Basescu si ca va fi un garanat al statutului PD, dar si al Protocolului Aliantei DA.. Noul lider al PD a marturisit ca ii este greu chiar si sa vorbeasca dupa Traian Basescu si cu atat mai mult sa conduca partidul dupa acesta. Remarca sa nu a ramas fara replica din partea lui Basescu, care l-a avertizat razand: "Emil, vezi ca dupa partid vine tara". "Ne pregatim pentru actul guvernarii. Trebuie sa invatam din certurile din Conventia Democrata si din aroganta PSD. Trebie sa invatam ca puterea e trecatorare ca suntem slujitorii puterii, nu stapanii acesteia. Stapanul puterii este poporul", a afirmat Boc. El a metionat ca orice victorie are si un gust amar, amintind ca PD trebuie sa se desparta de fostul sau presedinte, caruia i-a spus: "Adio Traian Basescu, dar ramanem cu tine!".

Tariceanu: "Intre mine si Basescu nu exista un Miron Cozma"

Calin Popescu Tariceanu considera ca tandemul realizat, in campania electorala alaturi de Traian Basescu, reprezinta o echipa de care "elita politica de pana acum nu a fost capabila". El i-a facut un portret noului presedinte spunand: Traian Basescu rade tare si mult, dar nu rade de poporul roman; este un adversar politic de temut, dar nu fata de popor: Traian Basescu vorbeste altfel, dar spune ceea ce gandeste; Traian Basescu nu are frustrari, nici ambiguitati, e necrutator cu dusmanii si foarte exigent cu colaboratorii, iar in campanie a scos la iveala caracterul unui adevarat om de stat. "Adrian Nastase a semnat o hartie murdara de gratiere, croita la Cotroceni, iar in public s-a spalat pe maini. Iata diferenta intre modul de comportament al lui Adrian Nastase si Ion Iliescu si modul de comportament pe care il propunem noi", a mai spus Tariceanu. El a subliniat: "Intre mine si Traian Basescu nu exista un Miron Cozma". Tariceanu a afirmat ca Alianta isi doreste un parteneriat cu PUR si UDMR, avand in vedere ca alegatorii acestor partide n-au votat o guvernare care sa-l gratieze pe Miron Cozma.

Daca Tariceanu a fost prezentat ca prim-ministru desemnat al Aliantei, Emil Boc l-a nominalizat pe Adriean Videanu ca vice-premier.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.