Presedintele va schimba rapid sefii serviciilor secrete

"Decizia luata in Consiliul National de Coordonare al Aliantei PNL-PD este ca, pana la 31 decembrie, Alianta sa aiba guvernul instalat si prefectii schimbati", a anuntat, sambata, presedintele ales Traian Basescu, dupa ce a participat la o sedinta a conducerii Aliantei D.A. El a spus ca "va saluta cu mult respect" deciziile UDMR si PUR de a se alatura PNL si PD, dar, in caz contrar, Alianta va forma un guvern minoritar. Basescu a mai anuntat ca viitorul Executiv va mai functiona cel putin cateva luni pe structura actualului cabinet Nastase.

"Modificarile in structura Guvernului ar insemna comasari de ministere, ceea ce diminueaza eficienta actului de guvernare in primele zile. Pornim cu structura asa cum este ea, iar dupa primele luni vom constata ce trebuie modificat", a declarat presedintele ales. Raspunzand unei intrebari referitoare la o posibila schimbare rapida a sefilor serviciilor secrete, Traian Basescu a raspuns: "Categoric, da. In masura respectarii procedurilor legale si constitutionale, totul se calculeaza in timpii minimi". Basescu a avut si un mesaj pentru functionarii publici din aparatul guvernamental: "Pot sa fie linistiti. Respectam legea. Nu o vom incalca prin scoaterea din serviciu a functionarilor publici. Cei care stiu insa ca nu si-au respectat statutul pot sa-si faca valiza".

Mai multe pretentii decat portofolii

Dincolo de justificarea privind bulversarea actului administrativ, mentinerea actualei structuri a Guvernului are un alt motiv, mai puternic, care tine de viitoarea coalitie guvernamentala. In cazul in care PUR, ca si UDMR, isi va da acceptul pentru formarea majoritatii alaturi de Alianta PNL-PD, Executivul va fi format din reprezentanti a patru partide, la care s-ar putea adauga si parlamentarii sindicalisti din PRM, care erau asteptati sa semneze, ieri, un protocol cu Alianta. Or, reducerea numarului de ministere ar face practic imposibila satisfacerea pretentiilor tuturor formatiunilor reprezentate in cabinet. Mai mult, decizia Consiliului National de Coordonare de sambata lasa sa se inteleaga ca, "in functie de necesitati", formarea Executivului va fi usor modificata fata de cea actuala. Strategia liderilor liberali si pedisti este sa ridice la rang de ministri delegati pe unii dintre presedintii multelor agentii aflate in subordinea Guvernului, cum ar fi Turismul si IMM, vizate de UDMR, respectiv, PUR.

Printr-o astfel de masura, umanistii si udemeristii vor avea membri ai Guvernului cu rang de ministri delegati, care nu vor avea in subordine ministere propriu-zise. Desi, de-a lungul ultimilor ani de opozitie, PNL si PD au promis reducerea numarului de portofolii, se vad acum in situatia de a nu putea face acest lucru, pentru ca nu au cum sa satisfaca pretentiile tuturor partenerilor de coalitie. Liberalii si pedistii invoca acum in apararea lor faptul ca numarul de membri ai Guvernului este mare in multe state europene, cum este cazul Frantei, care are un executiv format din 42 de persoane. Daca aceasta chestiune pare a fi rezolvata, este neclar inca ce portofolii vizeaza cele patru partide si sindicalistii fosti peremisti. Se pare ca PD ar vrea musai Interne, Aparare si Transporturi, iar PUR va cere Ministerul Economiei, al Finantelor si al Justitiei. Primele doua portofolii preferate de umanisti vor fi insa de neacceptat pentru liberali, care s-ar vedea in situatia ridicola ca un alt partid sa le puna in aplicare politica fiscala. In plus, atribuirea portofoliilor nu se poate face atat timp cat umanistii ii tin inca in sah pe cei din Alianta. PNL si PD asteapta cu sufletul la gura sa vada ce va face astazi PUR la alegerea presedintilor celor doua Camere, unde Alianta ii sustine pe democratul Radu Berceanu la Senat, si pe liberala Mona Musca, la Camera Deputatilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.