Sebastian Vladescu, noul ministru al Finantelor, este acuzat ca prin una dintre firmele sale a vindut programe de calculator inventate de altii, fara a avea dreptul.

Una dintre firmele lui Sebastian Vladescu este acuzata de furt intelectual. Prejudiciul a fost estimat la 7,2 milioane de euro. ORDA confirma furtul, iar Politia il ancheteaza pe unul dintre angajatii ministrului. Compania reclamanta sustine ca furtul programelor protejate s-a produs in momentul in care doi angajati s-au transferat la firma ministrului. Imediat dupa aceea, aplicatii similare au inceput sa fie vindute catre numeroase institutii publice. Prejudiciul a fost estimat de pagubasi la 7,2 milioane de euro. ORDA a confirmat furtul, iar Politia il ancheteaza pe unul dintre angajatii ministrului.

Proaspatul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, a fost reclamat premierului Tariceanu ca a beneficiat de un furt intelectual de 7,2 milioane de euro. Compania Omnis Group SRL sustine, intr-o scrisoare deschisa adresata prim-ministrului, ca Romanian Soft Company SRL, una dintre firmele lui Vladescu, i-a copiat parti semnificative din sistemele informatizate ISIS si ISIS.NET, pe care le-a folosit pentru conceperea aplicatiilor ARES.NET, CARE.NET, AMBULANTA si HIPOCRATE, care au fost apoi comercializate prin intermediul companiei Medist SA. Afirmatia este sustinuta si de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), care a facut o expertiza a programelor in disputa.

Un fost angajat al Omnis Group, Dragos Saracu, ar fi copiat programele si le-ar fi utilizat dupa ce a devenit sef de proiect la Romanian Soft Company. Saracu este cercetat penal de politie.

Elisei Craciun, directorul general al Romanian Soft Company, ne-a declarat ca afirmatiile Omnis Group sint mincinoase. "E drept ca ORDA a descoperit ca 3.000 din 5.000 de linii de sursa cod sint similare la programele noastre si la cel al Omnis. Dar ce inseamna 3.000 de linii dintr-un milion cit are softul? Oricum, sint linii ale unor comenzi de baza, care nu pot fi scrise altfel. Noi am avut obiectii la concluziile cercetarilor facute de ORDA, pe care le-am inaintat, dar nu am primit inca un raspuns", ne-a spus Craciun.

Partener cu Tariceanu

Pe de alta parte, Serban Ghenea, directorul general al Omnis Group, sustine ca cele 3.000 de linii de sursa cod descoperite ca fiind identice sint proprietatea intelectuala a companiei sale, inregistrate ca atare la ORDA.

Omnis Group i-a sesizat premierului Tariceanu pirateria prin doua memorii, mai intii pe 30 decembrie 2004 si, mai recent, pe 20 iulie a.c. Serban Ghenea, directorul Omnis Group, isi explica lipsa de reactie a prim-ministrului prin faptul ca acesta are relatii de afaceri cu Vladescu.

Tariceanu si Vladescu sint asociati in firma Leader High - Tech SA. Intre asociati apare si Medist SA, companie care i-a apartinut lui Sebastian Vladescu, iar acum este patronata de fosta sa sotie, Carmen Vladescu. Leader High - Tech SA este astazi in proces de dizolvare, dupa ce a mers in pierdere in ultimii ani. Medist SA a avut un profit, in 2003, de peste 26 de miliarde de lei la o cifra de afaceri de 114 miliarde de lei. Ministrul Vladescu nu a putut fi contactat ieri, pentru a-si exprima punctul de vedere. •

Cine sint adversarii

Omnis Grup a fost fondata in 1990, fiind prima firma de software din Romania. In 1996, Omnis Group a devenit primul partener certificat Microsoft de la noi. Programul ISIS.NET a obtinut, in 2001, la Amsterdam, premiul I la concursul Microsoft EMEA (Europe Middle East Africa) RAD (Retail Application Developer) Awards, in categoria solutii ERP. In anul 2004, ISIS.NET a primit la Ballina, Irlanda, primul certificat "Microsoft.NET Connected" acordat unei solutii informatice romanesti. In 2003, Omnis Group a avut o cifra de afaceri de 7 miliarde si un profit de 3,4 miliarde de lei.

Societatea Romanian Soft Company a fost creata in 2000, functionind cu un angajat in 2001 si cu doi angajati in anul 2002. In februarie si aprilie 2003, Romanian Soft Company i-a angajat pe Dragos Saracu si pe Irinel Lupei oameni de la Omnis Group, care aveau acces nerestrictionat la sursa-cod a sistemelor ISIS si ISIS.NET, sursa-cod inscrisa la ORDA incepind cu noiembrie 2001. Romanian Soft Company a avut, cel putin in 2003, rezultate financiare similare cu adversarii sai: profit de 3 miliarde la o cifra de afaceri de 7,7 miliarde de lei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.