Guvernul ar putea reduce contributiile sociale cu pana la cinci puncte procentuale, concomitent cu aducerea tuturor impozitelor la nivelul cotei unice * Surse din Alianta dau ca "aproape sigur" faptul ca TVA nu va creste

Guvernul ar putea reduce contributiile sociale cu doua pana la cinci puncte procentuale, concomitent insa cu aducerea tuturor impozitelor la nivelul cotei unice, adica la 16%, au anuntat, ieri, surse din Alianta DA citate de Mediafax. Potrivit acestora, o decizie va fi luata in aproximativ zece zile. Ideea unui 16% total a fost lansata, in primavara, de premierul Tariceanu.

De altfel, cota unica de impozitare tocmai asta inseamna: acelasi nivel pentru toate impozitele. Mai mult, sursele citate au dat ca "aproape sigur" faptul ca taxa pe valoarea adaugata nu va creste deoarece o asemenea masura nu ar aduce veniturile scontate la buget, ci, dimpotriva, ar putea avea ca efect reducerea acestora. In urmatoarea saptamana, specialistii Aliantei in domeniul fiscal vor elabora patru simulari privind masurile fiscale care ar putea fi luate, pe care i le vor prezenta premierului, au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, simularile se vor baza pe reducerea contributiilor sociale cu 2, 3, 4, respectiv 5% si vor cuprinde si masuri corelate pentru a nu diminua veniturile bugetare. Aceste masuri vor viza, cel mai probabil, aducerea tuturor impozitelor, inclusiv a impozitului pe dividende, spre exemplu, la nivelul cotei unice, adica la 16%, sustin aceleasi surse. In prezent, impozitul pe dividendele incasate de persoanele fizice este de 10% la fel ca si cel de dobanzi.

"Greseala" lui Ionut

Posibila crestere a TVA la 22% a fost anuntata urmare a solicitarii FMI in acest sens. Surse din Alianta sustin insa ca FMI nu ar fi facut o asemenea solicitare daca fostul ministru de Finante, Ionut Popescu, ar fi dat drumul la finantari in primele luni ale anului. Conform surselor citate, era bine ca in primele luni ale anului 2005 sa fie realizate finantari pentru proiecte necesare mai ales in domeniul infrastructurii, iar la discutiile cu reprezentantii FMI, din luna mai, Romania sa se prezinte cu un deficit bugetar de 1% din PIB.

"Greseala" lui Ionut Popescu a fost, considera sursele citate, ca nu a permis realizarea de finantari, iar la discutiile cu FMI datele aratau un excedent de 0,4% din PIB, partea romana solicitand Fondului sa accepte ca la sfarsitul anului Romania sa inregistreze un deficit de 0,7% din PIB. Reprezentantii FMI nu au fost insa de acord ca Romania sa aiba in a doua parte a anului cheltuieli de 1,1% din PIB, astfel ca, la finalul lui 2005, s-ar putea ajunge la excedent bugetar, situatie atipica pentru o tara in curs de dezvoltare.

Extinderea bazei de impozitare nu va afecta venitul net

O eventuala extindere a bazei de impozitare, prin posibila includere in categoria contribuabililor la sistemul de sanatate si a altor persoane, nu va afecta venitul net al acestora, a afirmat, ieri, purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, minstru al Sanatatii, citat de Mediafax. "Nu le vom lua nimic din banii pe care ii castiga in prezent", a spus Nicolaescu.

Potrivit acestuia, autoritatile analizeaza in prezent mai multe variante privind posibila crestere a numarului de contribuabili la circa 17 milioane de persoane. In privinta unei eventuale majorari a taxei pe valoarea adaugata (TVA), Nicolaescu a precizat ca se asteapta un punct de vedere din partea Ministerului Finantelor Publice in urmatoarele zile, fara ca acest subiect sa fi fost discutat pana in prezent in cadrul PNL.

Extinderea contributiilor sociale de sanatate la pensionari si agricultori a fost mentionata de premierul Calin Popescu Tariceanu la Scoala de vara a PNL de la sfarsitul saptamanii trecute. In prealabil, vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu anuntase, in acelasi cadru, ca majorarea TVA de la 19 la 22% si reducerea contributiilor sociale sunt doua masuri certe care vor fi puse in aplicare de la 1 ianuarie 2006. Ulterior, PNL a precizat ca nu a luat nici o decizie in ceea ce priveste majorarea TVA.

PD refuza majorarea TVA

Liderii Partidului Democrat au reactionat la aceste afirmatii, presedintele PD, Emil Boc, precizand ca formatiunea sa nu sustine ideea privind largirea bazei de impozitare la pensionari si agricultori pentru contributiile sociale la sanatate si nici cresterea TVA. El a adaugat, insa, ca, daca se vor gasi surse alternative pentru a nu diminua pensiile, atunci se poate discuta despre o asemenea masura. In caz contrar, democratii nu vor sustine aceasta masura nici in Alianta, nici in Guvern, a subliniat Boc. Declaratiile lui Boc au fost intarite, ieri, de presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, potrivit caruia o eventuala majorare a TVA ar putea duce chiar la "replierea" unei parti din economia fiscalizata in "economia neagra".

El a dat exemplul majorarii, in anul 1995, a contributiilor sociale de la 45% la 60%, ceea ce a dus la cresterea cu doar 0,6% a veniturilor bugetare. Mai mult, el a explicat faptul ca veniturile bugetare au depasit anticiparile Aliantei, iar in acest context cresterea fiscalitatii nu se justifica. Videanu a mai spus ca mult invocata cota unica a produs un gol de venituri de numai 3,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar a antrenat scoaterea din economia subterana a peste 162.000 de locuri de munca, ceea ce inseamna aproximativ 9% din volumul estimat al locurilor de munca aflate in economia subterana.

Patronii cer strategie fiscala pe trei ani

Reprezentantii industriasilor solicita urgent Guvernului strategia de politici fiscale si economice pentru urmatorii trei ani si considera remanierea guvernamentala doar o schimbare de imagine, a declarat, ieri, presedinte UGIR-1903, Ioan Coraci. "Am sperat ca remanierea, respectiv schimbarea ministrului Finantelor Publice va fi un pas spre o discutie coerenta in ceea ce priveste politica fiscala. Mi se pare absurd ca noul ministru are intentia sa continue politica lui Ionut Popescu. Remanierea, practic nu a avut nici un suport economic, ci a fost doar o schimbare de imagine", a spus Coraci.

Acesta a adaugat ca, UGIR 1903 asteapta inca nota de fundamentare care sta la baza majorarii TVA. "Potrivit declaratiilor reprezentantilor Ministerului Finantelor Publice, pe primele sapte luni avem un excedent bugetar, iar incasarile la buget sunt in crestere, asadar mi se pare absurda o modificare a politicii fiscale", a mai spus presedintele UGIR 1903. Reprezentantul industriasilor a solicitat primului-ministru sa organizeze o discutie la care sa explice partenerilor sociali care sunt argumentele care stau la baza unei posibile modificari a politicii fiscale. "Noi am aflat din presa ca exista o strategie fiscala, vrem sa vedem si noi aceasta strategie", a explicat Coraci.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.