Cel mai in voga banc politic, spus de Sorin Oprescu: „Ce i-a cazut lui Nastase la Bac? Stenograma a III-a, de Mihai Eminescu”.

"Petre, unde esti? L-ati vazut pe Petre Roman?". Ion Iliescu il gaseste pe Roman fix in spatele sau si-l priveste cu ingaduinta. Il invita sa i se alature la lansarea celei de-a doua editii a lucrarii iliesciene "Viata politica, intre violenta si dialog". Libraria "Mihail Sadoveanu" e neincapatoare. Pesedisti de rangul al doilea, multi ziaristi si sustinatori ai fostului presedinte, putini, dar la fel de infocati ca pe vremuri. Vor sa vada tandemul pe care l-au adorat la inceputul anilor ’90.

Fostul purtator de pulover rosu e luat in primire inca de la usa: "Domnule Roman, cat sunteti de frumos! Aveti niste ochi splendizi! Ce culoare! Si ce-mi place cravata asta cu picatele! V-ati asortat-o foarte bine!". Roman zambeste stanjenit si isi tempereaza admiratoarea, o doamna blonda, intre doua varste: "Va place? Ma bucur, dar acum vreau sa vorbesc un pic cu presa". Explica cum e cu Polul Social, dar se opreste imediat ce apare Iliescu. Intra impreuna in librarie, in tipetele fanilor. La intrare, se produce inevitabila busculada. E greu sa tii departe oamenii de idolii lor.

Lansarea cartii incepe cu discursul academicianului Razvan Theodorescu. Limbajul nu e insa tocmai academic. Fostul ministru al Culturii vorbeste despre "abjecta punere la stalpul infamiei" a lui Ion Iliescu, "impotenta politica" a unora dintre adversarii acestuia si "bumerangul care s-a intors inapoi in mutrele celor care au orchestrat campanii" de denigrare a "animalului politic cel mai desavarsit al Romaniei". Asistenta incepe sa cedeze. Caldura e sufocanta. Cartea - 60.000 de lei bucata - devine evantai. Sala incepe sa se goleasca. O ziarista apuca sa iasa afara, lesina si e asezata pe banca de colegii care o stropesc cu apa. Doctorul Sorin Oprescu da sa intre, dar iese dupa un minut. "Nu se poate respira!". Afara, spune ultimul banc din repertoriu: "Ce i-a cazut lui Nastase la Bac? Stenograma a III-a, de Mihai Eminescu".

In sala, isi tine discursul Petre Roman, dar nimeni nu mai are puterea sa-l asculte. Cu exceptia lui Iliescu, singurul care n-are probleme cu caldura. A transpirat, dar nu isi sterge fata si nici nu-si face aer. Povesteste cu patos despre Revolutie, mineriade si Piata Universitatii. Se ambaleaza cand ajunge la abuzurile actualei Puteri. Dupa jumatate de ora, incheie si anunta ca da autografe. Buluceala mare, spre disperarea sepepistilor.

Nici urma de Adrian Nastase. Mircea Geoana isi face aparitia la spartul targului. Nu-l deranjeaza spusele lui Iliescu - "Geoana nici nu exista la Revolutie ca om politic. Nastase abia isi facea aparitia. Roman a fost acolo". Presedintele pesedist are si el fani. Un domn la vreo 40 de ani il pupa focos pe costum si-i spune din rarunchi: "Sunteti sufletul meu!". Termenul de electorat captiv incepe sa aiba sens.
Doi tineri se uita curiosi la multimea de pe Magheru. "O fi venit Basescu?". Se prind ca nu si intra la cinema Scala, sa vada filmul. Rula "Evenimente nefericite".


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.