Alianta DA PNL-PD ar obtine 50% din voturi daca duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, iar cu PSD ar vota 30,2% dintre romani. Aceste date au fost cuprinse intr-un sondaj realizat, in perioada 5-12 august, de Institutul de Marketing si Sondaje (IMAS). Sondajul IMAS a fost realizat pe un esantion aleator, stratificat, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, de 1247 de persoane, din 103 localitati. Marja de eroare este de +/-2,9%.

Potrivit cercetarii sociologice, Alianta DA a scazut in preferintele electoratului fata de luna ianuarie 2005 cand ar fi obtinut 66,2% din voturi, in timp ce PSD a inregistrat o crestere de la 18,8%. O alta formatiune care inregistreaza un procent mai ridicat din intentiile de vot comparativ cu inceputul anului este PRM. Datele IMAS arata ca PRM ar obtine 10,7% din voturi comparativ cu ianuarie 2005, cand beneficia doar de 6,5% din intentiile de vot. In ceea ce priveste UDMR nu se inregistreaza diferente notabile in preferintele electoratului - ianuarie 2005: 5%, in prezent - 5,2%.

Cu alte partide ar vota 3,9% dintre subiectii sondajului. De mentionat este faptul ca, fata de inceputul anului, a crescut numarul celor care nu sunt hotarati cu cine sa voteze. Daca in ianuarie 2005 ponderea indecisilor era de 12%, in august s-a ridicat la 20%.

Basescu, in topul increderii

Potrivit sondajului IMAS, presedintele Traian Basescu se mentine in topul increderii populatiei in personalitatile publice, dar inregistreaza o scadere fata de luna ianuarie a acestui an. Traian Basescu beneficia la inceputul lui 2005 de increderea a 72,8% dintre intervievati, iar in august de 50,4%. Liderul PSD, Mircea Geoana, se situeaza pe locul al doilea la capitolul incredere in personalitatile publice, beneficiind de 37,3% cu sapte procente mai putin decat in luna ianuarie.

Pe locul al treilea in ceea ce priveste increderea se afla premierul Calin Popescu-Tariceanu - 32,7%, fata de 64,4% in ianuarie, urmat de presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, - 28% in prezent, 27,2% in ianuarie. O scadere importanta in popularitate a inregistrat presedintele PD, Emil Boc, care beneficia la inceputul anului de 37,8% incredere, iar in august, de 23,8%. Increderea populatiei a scazut in cazul liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor, cotat cu 18,2% in luna august, in timp ce in ianuarie 2005 avea 21,3%.

Presedintele UDMR, Marko Bela, si liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, inregistreaza si ei anumite scaderi la capitolul incredere. Astfel, liderul UDMR care avea in luna ianuarie 15,3% scade in august la 11,7%, in timp ce increderea intervievatilor s-a redus in cazul lui Dan Voiculescu de la 9,4% in ianuarie la 6,4% in luna august. Liderul Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, este creditat in cercetarea IMAS cu 10% la capitolul incredere in personalitatile publice.

Guvern mai slab

Doar 27% dintre romani sunt de parere ca actualul Executiv conduce mai bine tara decat cel care a condus-o inainte, procentul celor erau de aceasta parere in ianuarie 2005 fiind mult mai mare, de 58%.

Daca la inceputul anului doar 9% credeau ca Guvernul prezent este mai rau decat fostul Executiv, acum 35% dintre subiecti sunt de aceasta parere. Mult mai multi romani (34%) decat in ianuarie (18%) sustin acum ca situatia este la fel.

Lucrurile in Romania merg intr-o directie gresita, sustin 58% dintre subiecti, aceasta pozitie fiind imbratisata la inceputul anului de doar 27% dintre subiecti. Daca in luna ianuarie 65% erau de parere ca directia este cea buna, in doar sapte luni de zile procentul a scazut la 36%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.