Intre PNL si PD exista divergente majore cu privire la politica fiscala. Democratii nu sint de acord nici cu extinderea platii CAS la pensionari si agricultori si nici cu majorarea TVA. In sprijinul PD a sarit ieri si un ministru UDMR.

Conducerea PD a anuntat ieri ca nu va sustine aceste politici fiscale, plasindu-se in totala contradictie cu declaratiile publice ale premierului Calin Popescu Tariceanu.

Premierul a anuntat ieri ca gradul de fiscalizare ar putea creste in perioada urmatoare, avind in vedere ca Romania va avea nevoie, la orizontul anului 2007, de fonduri suplimentare, echivalente cu aproximativ 3% din PIB. Saptamina trecuta, la Mamaia,

Tariceanu mai precizase ca pensionarii si agricultorii ar putea sa plateasca si ei CAS si admisese ca, in prezent, au loc consultari cu specialistii in economie pentru a vedea oportunitatea majorarii TVA cu 3%.

PD nu vrea sa auda de cresterea fiscalitatii

De la PD, situatia se vede altfel. Presedintele Emil Boc s-a aratat iritat de-a dreptul de ideea extinderii platii CAS la pensionari si agricultori. El a declarat ca PD "nu si-a pierdut identitatea sociala" si ca nu va accepta aceasta masura decit daca se va gasi o finantare alternativa, astfel incit pensiile acestora sa nu scada. Cit despre majorarea TVA, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat ca aceasta "nu se justifica nici anticipind cheltuielile suplimentare, de la 1 ianuarie 2007".

Videanu sustine ca analiza facuta de democrati, dupa sase luni de guvernare, a aratat "o majorare a veniturilor cu peste 20%" si ca "Romania are un excedent bugetar". El a mai spus ca nu majorarea fiscalitatii trebuie sa duca la cresterea veniturilor si a recomandat guvernului sa gaseasca aceste resurse in economia subterana. Ramine de vazut, in acest context, cum vor reusi democratii si liberalii sa elaboreze in doua saptamini o politica fiscala comuna, asa cum si-au propus ieri, in cadrul Consiliului National al Aliantei.

Avocatii si adversarii TVA

Fiscalitatea a devenit, de altfel, subiect de dezbatere publica la nivelul puterii. Ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler (UDMR), a intrat si el in joc, anuntind ca nu agreeaza cresterea TVA. Ministrul a insistat pe veniturile mari aduse la buget de cota unica. In schimb, noul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, da asigurari ca anuntatele majorari nu vor deveni o povara pentru oamenii cu salarii mici. "Toate deciziile pe care le vom lua vor fi luate cu bun-simt, cu multa responsabilitate si nu vom afecta buzunarele celor care sint saraci", promite Nicolaescu. Fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu, ii contrazice pe pedisti, afirmind ca, "in mod clar, este nevoie ca Romania sa aiba venituri bugetare mai mari, iar TVA este varianta cea mai buna".

Dinspre Cotroceni, aceeasi sustinere pentru gasirea unor cai de alimentare suplimentara a bugetului. Economistul Bogdan Chiritoiu, consilier de stat in Administratia Prezidentiala si mina dreapta a lui Theodor Stolojan, evidentiaza faptul ca "banii nu pot sa vina decit din bugetul de stat, pentru ca ambele bugete de asigurari sociale, si sanatatea, si pensiile, sint pe deficit si vor ramine, probabil, pe deficit". In opinia sa, "singura solutie este ca banii sa vina din alte tipuri de taxe inspre bugetul de stat, care e alimentat de cota unica si de taxele pe consum". Dar, spune el, doar teoretic, categorii precum taranii si pensionarii vor trebui sa plateasca impozite si taxe majorate.

PD ameninta PNL cu divortul

Boc s-a aratat deranjat de comentariile lui Tariceanu, conform carora PPE este "o adunatura de partide" cu o conduita ezitanta la nivel european. "Este o idee nefericita, care ar putea indeparta ideea de fuziune si, mai mult decit atit, ar putea afecta si colaborarea pina la fuziune, daca asemenea idei ar fi permanentizate". Totusi, seful democratilor s-a aratat dispus sa ia spusele premierului "sub beneficiu de inventar, fiind facuta la Scoala de vara a colegilor liberali".

Surse democrate declara ca subiectul a fost abordat si in sedinta CNC de ieri, dar pe un ton mai potolit, virulenta de afara fiind pentru urechile PPE. Boc a deplins faptul ca Tariceanu a facut asemenea afirmatii tocmai cind la Bruxelles popularii europeni discuta cererea de aderare a PD. Liberalii i-au replicat ca Tariceanu le-a propus pedistilor o fuziune la Congresul in care acestia s-au transformat in populari si a fost tratat cu refuz. Democratii le-au reamintit ca mai inainte a fost, totusi, Congresul PNL din februarie, in care ideea unei fuziuni a fost respinsa. Discutiile s-au oprit inainte sa se ajunga pina la facerea lumii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.