Celelalte 46 de persoane gratiate pe aceeasi lista alaturi de Miron Cozma prin actul prezidential semnat acum trei zile de Ion Iliescu vor lua si ele inapoi calea penitenciarelor. Potrivit Corinei Cretu, purtatorul de cuvint al presedintelui Iliescu, toti condamnatii vor fi reincarcerati deoarece Iliescu a semnat pentru intreaga lista o singura data, desi gratierea a fost individuala. Vom trece in revista cele mai negre biografii pe care Ion Iliescu a incercat sa le "albeasca" prin punerea in libertate a respectivilor infractori.

Petre Isac este primul consilier guvernamental condamnat la inchisoare. La fel ca judecatorul Acatrinei, si Isac a fost gratiat la numai un an dupa ce instanta suprema l-a condamnat tot la cinci ani de detentie. Condamnarea lui a avut la baza acuzatiile de trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Inspector guvernamental, Petre Isac a fost acuzat ca in 1997-1998 ar fi cerut de la o firma 2.000 de dolari, iar de la un cetatean american ar fi pretins 10.000 de dolari pentru realizarea unor investitii.

Vasile Buse este un alt condamnat cu "greutate" pentru care a functionat clementa cuplului Iliescu-Nastase. Fost vicepresedinte al Bancii Internationale a Religiilor, acesta a fost condamnat pentru abuz in serviciu in legatura cu acordarea unui credit de un milion de dolari prin incalcarea atributiilor de serviciu. Buse a intocmit personal documentatia necesara pentru aprobarea creditului, desi firma care-l solicitase nu depusese nici un act care sa permita analizarea oportunitatii si legalitatii acordarii imprumutului.

Ioan Corpodeanu - fost adjunct al sefului Militiei Timis, acuzat in "Dosarul Timisoara" ca ar fi ordonat deschiderea focului in decembrie '89 impotriva revolutionarilor din orasul de pe malul Begai. Pentru acesta, gratierea a venit chiar in ziua in care s-au implinit 15 ani de la declansarea revolutiei. Includerea lui Corpodeanu, membru al Lotului "Timisoara", condamnat la 15 ani de inchisoare, in lotul gratiatilor lui Ion Iliescu a fost contestata energic de asociatiile revolutionarilor, societatea civila si presa. Conform rechizitoriului, membrii Lotului "Timisoara" au fost acuzati de reprimarea singeroasa a manifestatiilor de strada care au avut loc in perioada 16-22 decembrie 1989. In acele zile au fost ucisi 33 de oameni, iar 300 au fost raniti. Initial, membrii Lotului "Timisoara" au fost acuzati de genocid. Ulterior, acuzatia a fost schimbata in cea de omor deosebit de grav.

Horia Grigorita - afacerist din Timisoara - a fost cercetat si condamnat pentru inselaciune. Potrivit unor surse judiciare, acesta ar fi cumparat produse petroliere in valoare de noua miliarde de lei, cu file cec fara acoperire.

Mihai Gheorghe, zis "Dodo", din Strehaia-Mehedinti, a fost condamnat anul acesta pentru savirsirea infractiunilor de evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata la efectuarea de inregistrari inexacte in contabilitate. Prejudiciul adus de Mihai Gheorghe a fost calculat la noua miliarde de lei. Presedintele Ion Iliescu a gratiat si un tinar care a fost condamnat pentru trafic de persoane.

Csaba Ferenc Gal a fost acuzat ca in anul 2000, impreuna cu alti trei tineri, a racolat si au trecut fraudulos frontiera in Ungaria, Serbia si Austria mai multe femei pentru practicarea prostitutiei si barbati pentru prestarea unor munci ocazionale. Gal si ceilalti trei barbati au sechestrat si au batut doua calauze pentru o datorie de sase mii de marci germane.

Marin Florescu (44 de ani) este cunoscut in lumea interlopa din Valea Jiului ca extrem de agresiv si dur. A comis nenumarate tilharii, furturi, violuri si scandaluri publice. Potrivit procurorilor, a violat o fetita din Lupeni, de 10 ani, micuta raminind traumatizata pe viata. Fapta s-a petrecut pe 4 decembrie 1995, cind Florescu a fost arestat, impreuna cu un tovaras al sau, dupa ce, prin violenta, cei doi au luat-o de pe strada pe Alexandra Covaci, au dus-o cu forta intr-un apartament si au violat-o cu salbaticie. Florescu a fost insa gratiat pentru o infractiune de furt calificat, dupa ce Judecatoria Petrosani l-a condamnat la o pedeapsa de 3 ani si 6 luni. "Este unul dintre cei mai cunoscuti infractori din Valea Jiului. Cum iesea din inchisoare, intra inapoi. Mai mult a stat prin penitenciar decit afara", afirma surse oficiale din justitia hunedoreana. In cazierul lui Marin, printre numeroasele infractiuni mai figureaza o condamnare de 1.175 de zile. Atit politistii, cit si procurorii au fost extrem de revoltati cind au auzit ca presedintele Iliescu si premierul Nastase l-au gratiat pe cel care a terorizat zona, eliberind un infractor extrem de periculos. (M.M.)

Valentino Acatrinei, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, a fost condamnat la cinci ani de detentie pentru trafic de influenta, dare si luare de mita. La un an si doua luni dupa ce Curtea Suprema de Justitie l-a condamnat definitiv, fostul magistrat a fost inclus pe lista condamnatilor pentru care clementa lui Ion Iliescu a functionat la final de mandat. Valentino Acatrinei a picat in plasa procurorilor in urma unui denunt facut de avocata Lidia Peter. Aceasta a afirmat ca i-a dat bani fostului judecator pentru favorizarea unui infractor anchetat intr-un dosar care il viza pe romano-israelianul Shimon Naor, acuzat de contrabanda cu arme.

Killer-ul Corpodeanu fusese eliberat de trei luni!

Fostul sef al Militiei Timis, Ion Corpodeanu, este, dupa Miron Cozma, cel mai contestat dintre cei 47 detinuti gratiati de Ion Iliescu. Membru al "lotului Timisoara", acuzat de reprimarea singeroasa a revoltei din decembrie ,89, Corpodeanu a fost gratiat chiar in ziua in care in primul oras liber al tarii a fost declarat doliu in memoria victimelor revolutiei.
Comandantul Penitenciarului Timisoara, Ioan Bala, sustine insa ca Ioan Corpodeanu a fost eliberat de mai multa vreme, iar decretul presedintelui in functie Ion Iliescu este inutil. "Nu stiu cine l-a sfatuit pe Ion Iliescu sa-l gratieze. Este tardiv acest lucru. Mai mult, in cazul lui Corpodeanu era inutil. El a fost eliberat conditionat pe 24 septembrie 2004 pentru ca, avind 62 de ani, a beneficiat de reducerea pedepsei obligatorii. Practic, actul de clementa in cazul lui Corpodeanu nu schimba cu nimic situatia lui", ne-a declarat comandantul Penitenciarului Timisoara.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.