Pus in fata unei puternice reactii interne si externe de respingere a deciziei de gratiere a teroristului Miron Cozma, Ion Iliescu a decis ieri sa revoce decretul nr. 1164/2004 prin care ii scutea de ani grei de inchisoare nu numai pe Cozma, ci si pe alti 44 de clienti politici. De la Bruxelles a trimis la Monitorul Oficial decretul de revocare, care a si fost publicat ieri in jurul orei 16.00. Anterior plecarii sale la Bruxelles, la aeroport inca mai cauta justificari actului sau, insistand ca era vorba despre "clementa".

Refuzand sa accepte decizia lui Ion Iliescu, Traian Basescu a decis sa plece la reuniunea Consiliului European separat, cu un avion de linie. Dezamagirea in fata actului de gratiere i-a ajutat pe liderii UDMR si PUR sa se decida pentru participarea la guvernare alaturi de Alianta DA.
Bucuria autorului mineriadelor a fost de scurta durata. Ieri dimineata, pe cand se pregatea sa fuga impreuna cu fiul sau, la ora 13,30, practic fiind foarte aproape sa-i spulbere pe ziaristi dupa ce a aflat de la televizor despre hotararea presedintelui in exercitiu, care asteptau sa vada ce se intampla, a fost interceptat de un echipaj de politie.

Dupa blocarea masinii in care se afla impreuna cu fiul sau, Cozma a fost invitat sa urce intr-o duba si a fost transportat la Inspectoratul Judetean de Politie. Pe drum s-a decis schimbarea destinatiei si Cozma, caruia ii disparuse zambetul trufas, a fost dus la Penitenciarul Timisoara. De acolo a fost dus la IJP, unde a stat trei ore si a fost transportat apoi din nou la Penitenciarul Timisoara. Ion Iliescu s-a vazut blocat in intentia de gratiere a celui cu care si-a inceput si si-a incheiat mandatul chiar si de PSD. Dupa o intalnire a lui Adrian Nastase cu liderii Partidului Socialistilor, ce a durat nu mai putin de cinci ore, insusi actualul premier a declarat ca nu este de acord cu decizia lui Ion Iliescu de a-l elibera din inchisoare pe cel care mai avea de executat inca zece ani.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.