In pofida hotararii cu care democratii au respins ideea unei fuziuni intre PNL sI PD , liberalii readuc in disctutie aceasta tema. Vicepresedintele liberal, Gheorghe Flutur, s-a declarat convins ca uniunea dintre cele doua partide se va face inaintea alegerilor din 2008. Democratii se plaseaza insa pe pozitii diametral opuse atunci cand vine vorba de fuziune.

Vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur este optimist in privinta fuziunii PNL-PD. El a declarat la Scoala de Vara a Tinerilor Liberali ca principalele doua partide din arcul guvernamental vor fuziona pana la alegerile din 2008. In plus, desi PD s-a pronuntat destul de clar in aceasta privinta, mai cu seama la Conventia din iunie cand a decis de altfel sa se reorienteze doctrinar, Flutur si-a exprimat speranta ca demersul PNL sa aiba ecou in randurile democratilor. "Discutiile cu PD trebuie incurajate de jos in sus, trebuie sa reluam intalnirile la nivelul consiliilor locale si judetene ale Aliantei" a spus vicele liberal. In caz contrar, Flutur a atras atentia asupra faptului ca Partidul National Liberal ar putea sa scada in sondajele de opinie pana la 7 % iar in acelasi timp sa se inregistreze o crestere a PSD, aparand astfel pericolul ca principalul partid din Opozitie sa revina la Putere.

Flutur nu a ocolit nici problema principalei piedici care sta in calea fuziunii dintre PNL si PD: o doctrina comuna. El s-a pronuntat insa pentru pastrarea doctrinei liberale in ciuda faptului ca democratii fac parte acum din randul popularilor europeni si nu au dorit niciodata sa auda de virajul catre liberalism. "PNL e un partid vechi si are o doctrina sanatoasa liberala si trebuie sa mearga pe aceasta doctrina. Nu trebuie sa ne maritam cu alta doctrina pentru ca are mai multe procente la Bruxelles", a declarat Flutur fara sa spuna si care ar fi solutia de compromis.

Vicepresdintele PNL a facut si o analiza a punctelor slabe si forte ale guvernarii PNL. Principalul pericol identificat de Flutur este lipsa unor proiecte politice mari care sa poarte amprenta liberalilor. "Cred ca structurile PNL nu lucreaza in prezent la capacitate maxima", a recunoscut Flutur si le-a sugerat colegilor de partid sa se reuneasca mai des la partid chiar daca sunt mai mult ocupati cu actul guvernarii. De altfel , Flutur a criticat si lipsa de initiativa a alesilor locali in special in mediul rural. Alte puncte slabe ale guvernarii PNL ar fi prelungirea perioadei de schimbare a persoanelor incompetente din sistem sau ostile aplicarii programului de guvernare. Vicele PNL nu a trecut cu vederea nici "sovaielile" de care a dat dovada Partidul National Liberal in ultima perioada.

Ca punct forte, el a mentionat lupta impotriva coruptiei, numai ca finalitatea acesteia ar trebui sa se gaseasca in actul de justitie, care inca nu a fost complet reformat.

Flutur a mentionat si intarzierea privind modificarea regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului astfel incat sa fie posibila revocarea presedintilor acestora.

Ioan Oltean: "PNL a pierdut aceasta oportunitate"

Democratii nu sunt la fel de nerabdatori precum liberalii sa fuzioneze cu PNL. Vicepresedintele PD, Ioan Oltean, a declarat ieri ca "PNL a pierdut aceasta oportunitate" iar in acest moment fuziunea nu mai reprezinta un subiect de actualitate pentru Partidul Democrat. "Noi avem alte prioritati acum. Ne structuram altfel organizatiile locale, am intrat in PPE. In opinia mea, aceasta idee nu este de actualitate nici acum, nici in viitor", a spus deputatul democrat.

El a recunoscut faptul ca PSD reprezinta un pericol, dar a spus ca acest pericol poate deveni real doar in conditiile in care actuala Coalitie va avea o guvernare lipsita de performanta. "PSD este un rival dar nu are dimensiunile inchipuite de Flutur. PSD va scadea in sondaje dar cu amendamentul ca Alianta sa aiba o guvernare buna" a spus vicepresedintele PD.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.