Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Wilfried Gruber, a avertizat, ieri, Guvernul ca este posibil ca Raportul de monitorizare al Comisiei Europene, de anul viitor, sa propuna activarea clauzei de salvgardare, care sa duca la amanarea cu un an a aderarii Romaniei la UE. "Cred ca, in Raportul de monitorizare din toamna, care va avea un impact politic foarte important, Comisia nu va vorbi inca, nu se va folosi de clauza de salvgardare. Dar, in primavara anului viitor, daca raportul din octombrie va fi foarte critic, poate fi vorba de aceasta clauza", a declarat Gruber, la Scoala de vara a TNL, de la Mamaia.

Intrebat care este pozitia oficiala a Germaniei fata de amanarea aderarii Romaniei cu un an, avand in vedere opiniile in acest sens exprimate din ce in ce mai des de catre inalti oficiali germani, ambasadorul Gruber a spus ca extrem de important este raportul din octombrie al Comisiei Europene: "Continutul acestui raport este esential. Daca va contine foarte multe elemente critice, parlamentari din tara mea, din Franta, din Olanda, Finlanda si Austria isi vor pune multe intrebari si vor spune ca Romania nu si-a indeplinit promisiunile. Vor zice sa asteptam pana anul viitor cu ratificarea Tratatului de aderare". Diplomatul german a transmis Guvernului de la Bucuresti ca este "esential" sa obtina, in octombrie, un raport pozitiv din partea Comisiei. "Aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007 este un scop ambitios, dar nu este de la sine inteles", a mai spus ambasadorul.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.