Daca in urma cu doua saptamani, Marko Bela aprecia ca o remaniere guvernamentala trebuie urmata cat mai repede de o restructurare, acum vicepremierul spune ca schimbarea actualei structuri a Executivului trebuie sa mai astepte. "Nu vreau sa declansez o dezbatere privind restructurarea. Am semnalat acest lucru, avem nevoie, dar nu acum", a declarat ieri Marko Bela. Inainte de schimbarea celor patru ministri, vicepremierul aprecia ca o remaniere guvernamentala trebuie urmata cat mai repede de o restructurare. "O restructurare ar trebui facuta cat mai repede pentru ca in decembrie 2004 am preluat structura existenta si se stie unde sunt defecte", declara liderul UDMR.

Acum, insa, Marko Bela sustine ca aceasta masura mai trebuie sa astepte, trebuie facuta "in timp oportun", dar in orice caz nu in septembrie sau octombrie. Totodata, el insista pe ideea ca acum, dupa ce a reusit sa depaseasca anumite animozitati, coalitia trebuie intarita, iar Guvernul trebuie sa lucreze. Dupa anuntarea remanierii, premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca nu este de acord cu restructurarea Executivului.

Marko Bela sustine ca nu si-a schimbat parerea privind necesitatea schimbarii actualei structuri a Guvernului, insa trebuie amanata pentru ca nu va fi usor de realizat, in conditiile in care "schimbarea unor ministri a iscat atatea animozitati si comentarii".
Propunerile privind regandirea unor "ministere-mamut" precum Ministerul Economiei si Comertului, ori cel al Transporturilor sunt sustinute in continuare de catre UDMR.

In plus, Marko Bela ia in calcul ideea ca, o data cu reimpartirea acestor ministere, ministrii delegati reprezentanti ai Uniunii sa devina ministri plini. Schimbarea actualei structuri a Executivului presupune, insa, o micsorare a numarului de ministere si nu adaugarea de noi portofolii.
In opinia vicepremierului, o problema profunda este legata de regandirea unor serii de agentii si autoritati, pe care le considera "entitati infiintate fara aproape nici o logica". "Problema cea profunda ar fi cea legata de agentii, autoritati, oficii. Eu nu am reusit sa descopar un rationament prea mare in ceea ce priveste infiintarea si subordonarea acestor entitati. Unele sunt subordonate portofoliilor, altele Cancelariei primului-ministru, altele SGG, fara aproape nici o logica. Trebuie sa regandim aceste structuri, pentru ca au un efect asupra activitatii Guvernului si nici nu le cunoastem prea bine", a aratat liderul Uniunii. De restructurare s-a vorbit inca din campania electorala, in momentul prezentarii programului de guvernare, Alianta lansand ideea unui Guvern 14-16 ministere.

La aceasta varianta s-a renuntat, insa, in momentul constituirii Executivului, cand s-a preferat sa fie respectata organigrama PSD, pentru ca Guvernul sa fie constituit rapid ca sa adopte pana la sfarsitul anului cota unica de impozitare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.