Gheorghe Seculici n-a putut preda stafeta pentru ca era in concediu in afara tarii * Mona Musca si Adrian Iorgulescu au semnat un protocol de continuare a proiectelor * Anca Boagiu a gandit deja cinci prioritati pentru MIE * Eugen Nicolaescu cere ragaz sapte zile pentru a vedea situatia din sistemul sanitar * Ionut Popescu e asteptat in tara pentru a elibera biroul

Finalizarea Catedralei Mantuirii, doleanta presedintelui

Mona Musca, si succesorul ei, Adrian Iorgulescu, au semnat ieri la sediul Ministerului Culturii un protocol de predare-primire a proiectelor derulate pana in prezent. Potrivit Monei Musca, toate aceste proiecte au fost dezbatute in ultimele doua saptamani, astfel incat noua conducere a ministerului sa le poata continua. "In Parlamentul Romaniei, voi sprijini toate actiunile lui Adrian Iorgulescu", a spus fostul ministru. Pe de alta parte, Adrian Iorgulescu a declarat ca va continua strategia fostului ministru intrucat este necesar sa se faca mai mult pentru cultura romana, "o cultura care are capacitati exceptionale".

Mona Musca si Adrian Iorgulescu au promis ca se "vor lupta" pentru dublarea bugetului Culturii pe anul 2006. In urma cu doua zile, la ceremonia de la Palatul Cotroceni, Iorgulescu a primit din partea sefului statului recomandarea clara de a finaliza demersurile in vederea realizarii Catedralei Mantuirii Neamului pe amplasamentul dintre Ministerul Apararii Nationale si Palatul Parlamentului.

Seculici e in concediu

Ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic, Gheorghe Pogea, si-a preluat ieri portofoliul in lipsa fostului vicepremier, Gheorghe Seculici, aflat in concediu in strainatate. Pogea a sosit dis-de-dimineata la biroul sau din Palatul Victoria, pentru a-si prelua atributiile, unde a aflat insa ca ministrul pe care l-a inlocuit - aflat in concediu in strainatate - nu poate fi prezent pentru o eventuala ceremonie simbolica de predare-primire a mandatului.

Boagiu: "Integrarea trebuie atinsa fara intarzieri"

Anca Boagiu, noul ministru al Integrarii Europene, si-a preluat si ea mandatul ieri de la predecesorul Ene Dinga. Boagiu a insistat pe ideea ca obiectivul aderarii Romaniei la UE trebuie atins fara intarzieri si fara sincope. Potrivit noului ministru, pentru integrarea la 1 ianuarie 2007 nu doar MIE are un rol important, ci si celelalte ministere responsabile, fiecare pentru domeniul sau de activitate.

Boagiu a precizat ca a identificat cinci puncte carora urmeaza sa li se acorde o importanta deosebita in perioada urmatoare, legate de modalitatea in care MIE trebuie sa se implice pentru ca evaluarea ce va fi facuta Romaniei in raportul de monitorizare al Comisiei Europene din luna octombrie sa fie pozitiva, precum si de intensificarea comunicarii interne, de modul in care li se va explica romanilor ce inseamna integrarea europeana, nu intr-un limbaj tehnic, ci intr-unul cat mai transparent. Intensificarea activitatii de lobby extern, astfel incat institutiile europene sa fie informate la timp asupra progreselor pe care le face Romania, asigurarea functionarii optime a reprezentantilor Romaniei in institutiile comunitare unde participa ca observatori activi si intarirea capacitatii institutionale, cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene pentru a nu se mai inregistra intarzieri in folosirea acestora sunt celelalte puncte pe care MIE va pune accent in perioada urmatoare. Potrivit Ancai Boagiu, aceste puncte vor fi dezbatute si in sedinta pe care a convocat-o pentru 30 august cu secretarii de stat din Ministerul Integrarii.

Nicolaescu cere timp

Noul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat la preluarea mandatului ca are nevoie de o saptamana sa evalueze sistemul sanitar si dupa aceea va spune ce gandeste despre acesta, intrucat cele cateva lucruri pe care le cunoaste sunt mai mult din presa si din intalnirile pe care le are cu cetatenii.

Nicolaescu a spus ca nu ii este frica de acest post pentru ca, daca i-ar fi fost, nu l-ar fi acceptat. "Am venit sa muncesc si voi sta in minister cat va fi nevoie", a mai spus noul ministru.

Mai mult, Nicolaescu, care este economist, crede ca pentru functia pe care a preluat-o nu este nevoie sa cunoasca termeni de specialitate (din medicina - n.r).

Vladescu va continua strategia lui Popescu

Noul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, isi va incepe activitatea dupa revenirea in tara a fostului ministru, Ionut Popescu, au declarat ieri surse din minister, pentru Rompres. Potrivit surselor citate, noul ministru urmeaza sa continue strategia fiscala pe care fostul sef al Finantelor nu a incheiat-o, iar la sfarsitul lui septembrie sa participe la negocierile cu FMI, in cadrul reuniunii de toamna.

Daca nu va interveni nici o schimbare, Vladescu va continua pana in 2006 negocierile cu Fondul Monetar International, incepute de fostul ministru Tanasescu, in 2004, si continuate de Ionut Popescu, au precizat sursele citate.

Fostul ministru de Finante, Ionut Popescu, este asteptat sa se intoarca in tara, din concediu, vineri, 26 august.

PC: "Basescu nu s-a referit la Seres, ci la MEC"

Partidul Conservator a inteles ce a vrut din declaratia de acum doua zile a presedintelui Traian Basescu referitoare la Ministerul Economiei si Comertului si a transmis ieri ca seful statului nu s-a referit la Seres atunci cand a spus ca "ne putem uita cu atentie la MEC", ci la acest domeniu, in general.

Potrivit lui Bogdan Ciuca, purtatorul de cuvant al conservatorilor, Traian Basescu s-a referit la faptul ca domeniul industriilor reprezinta "o piata sensibila care ar trebui gestionata cu foarte mare atentie".

In alta ordine de idei, Ciuca a spus ca recenta remaniere nu va afecta secretarii de stat ai PC, in conditiile in care nu au fost remaniati ministrii conservatori.

"Remanierea a vizat doar managerii ministerelor pe probleme de eficienta, considerandu-se probabil ca in acest fel se va eficientiza activitatea ministrilor", a precizat Ciuca.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.