Ziua de azi ar putea fi cea mai lunga pentru unii ministri ai Cabinetului condus de Calin Popescu Tariceanu. Asta pentru ca, potrivit unor surse din Alianta, azi se decide care vor fi portofoliile ce vor avea o noua conducere. O data batuta in cuie lista ministrilor ce vor fi remaniati va trimisa sefului statului pentru a o semna. Intre timp insa, in cursul zilei va avea loc o suita de intalniri intai in forurile de conducere ale principalelor partide din arcul guvernamental, iar mai apoi in Alianta, intalniri in urma carora ar putea rezulta schimbari surprinzatoare. Parerile premierului si ale sefului statului nu sunt pe aceeasi lungime de unda nici cand vine vorba de remaniere.

Remanierea a intrat pe ultima suta de metri. Liberalii si democratii, desi prefera sa pastreze tacerea asupra acestui subiect, invocand buna functionare a institutiilor vizate de schimbare, sunt in plina negociere.

Atat PD, cat si PNL si-au convocat in aceasta dimineata organismele de conducere si, in plus, surse democrate spuneau ca ieri seara uma sa aiba loc o discutie a democratilor cu seful statului Traian Basescu.

La bursa zvonurilor privind potentialii ministri care si-ar putea pierde portofoliile, a aparut o noua informatie. Potrivit unor surse din cadrul Aliantei, ar putea intra in cursa nimeni altul decat consilierul prezidential Theodor Stolojan. Ideea ca fostul lider PNL ar putea fi ocupantul unui portofoliu ministerial nu ar fi chiar atat de surprinzatoare daca propunerea ar veni din partea liberalilor, iar nu a democratilor. Surse democrate au confirmat ca a existat o propunere potrivit careia Stolojan ar putea ocupa in urma unei remanieri fotoliul de ministru al Economiei in locul conservatorului Codrut Seres. Asadar, daca Traian Basescu nu a reusit sa-si puna in practica planul de a-l "resuscita" politic pe Stolojan prin intermediul liberalilor, ar putea sa faca acest lucru mergand pe mana democratilor.

In schimb, Partidului Conservator ar urma sa-i fie dat, in eventualitatea in care ar ceda portofoliul detinut de Seres, Ministerul Integrarii, unde democratii nu au stralucit niciodata gratie prestatiei lui Ene Dinga. Aceasta varianta nu este insa pe placul liberalilor. In primul rand pentru faptul ca Stolojan care este membru al PNL, inca, ar ocupa un portofoliu al democratilor. Pe de alta parte, "taricenii" din PNL nu sunt de acord cu prezenta in Executiv a consilierului prezidential - care se bucura de sustinerea sefului statului - intrucat se tem ca ar face mereu opozitie negativa premierului Calin Popescu Tariceanu. De asemenea, potrivit unor surse neoficiale, Tariceanu ar fi propus remanierea ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre, idee cu care Basescu nu ar fi insa de acord, la fel cum nu este de acord nici cu propunerea lui Tariceanu de a-l inlocui pe Ionut Popescu cu Sebastian Vladescu. In aceasta ecuatie importante sunt si deciziile celor doua partide - PD si PNL - care vor discuta astazi problema.

Din tabara, pe lista neagra s-ar putea afla si ministrul Mediului, Sulfina Barbu. Criticata vehement in primavara datorita modului in care a gestionat criza inundatiilor, ar putea fi printre cei sacrificati pentru imaginea Executivului. De altfel, in randurile democratilor s-au facut si propuneri privind un potential inlocuitor la sefia Ministerului Mediului. Unul dintre acestia este, deputatul Ioan Oltean, care este si vicepresedinte in Biroul Permanent National al PD. Dintre democrati si postul vicepremierului Gheorghe Seculici pare sa se clatine, insa este posibil ca sprijinul de care va avea sau nu parte in aceste zile de negocieri din partea Cotrocenilor sa fie decisiv.

Pe de alta parte, potrivit unor surse din interiorul Aliantei, liberalii il vor remania pe Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, dar doresc cu ardoare sa scape de acest portofoliu care le-a adus numai inconveniente. O perioada era vehiculata ideea ca in locul lui Cinteza ar putea veni, purtatorul de cuvant al PNL Eugen Nicolaescu. Potrivit ultimelor informatii acesta pare sa-si fi pierdut o parte din sprijinul pe care il avea din partea premierului Tariceanu intrucat, in momentul in care Stolojan si-a aratat disponibilitatea de a se implica in viata partidului, Nicolaescu nu s-a pronuntat transant asupra acestei chestiuni.

Tot de la liberali va fi "remaniata" si Mona Musca- la Cultura, in locul careia a fost deja numit Adrian Iorgulescu, desi democratii nu sunt de acord cu aceasta statistica a schimbarilor. Printre cei pe care Tariceanu i-ar schimba fara sa stea pe ganduri se numara si Ministrul Finantelor, Ionu Popescu, numai ca Basescu nu accepta ideea. Cunoscut ca un apropiat al lui Theodor Stolojan, Popescu a pus gaz pe foc o data cu "Ordonanta Tractorul".

In pofida nemultumirilor pe care premierul le are cand vine vorba de el, actualul ministru al Finantelor se bucura insa de sustinerea lui Traian Basescu.

Dupa intalnirea celor doua partide in cadrul forurilor de conducere, PNL si PD se vor intalni si in cadrul CNC-ului Aliantei.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.