Vestea eliberarii liderului minerilor a bulversat intreaga Vale a Jiului, fie ca e vorba de cei care il injura pe Miron Cozma sau de cei care il pomenesc cu nostalgie si cu respect. Asteptat de multi ca un mantuitor, Cozma nu va avea voie sa patrunda pe teritoriul orasului Petrosani. Conform hotararii de condamnare, el nu are voie sa intre in Bucuresti si Petrosani, in caz contrar putand fi judecat si condamnat pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti.

Gestul presedintelui Iliescu, devenit brusc un Mos Craciun care aduce gratieri, a produs reactii in toate mediile, acest cadou pe final de mandat fiind intors pe toate fetele de catre analistii nelipsiti ai carciumilor de cartier. Fara sa stie toate aceste amanunte "tehnice", toata suflarea Vaii comenta decizia asteptand anuntul oficial. Un batran "consumator", iesit de la barul "8x4", intreba in stanga si in dreapta daca e adevarat ce a auzit, devenind agresiv daca il intrebai de ce merita Cozma libertatea. "Cum adica? Dupa tot ce a patimit pentru mineri, sa mai stea in puscarie? Rusine sa le fie ca i-au dat drumul abia acuma!", a spus batranul, care s-a recomandat drept miner iesit la pensie.Chiar daca vad in Cozma un apostol ori un infractor de drept comun, oamenii cu care am stat de vorba cred ca, in sfarsit, s-a facut dreptate, toti fiind de parere ca pedeapsa primita dupa ultimele mineriade a fost exagerata. Aceasta e si parerea sindicalistilor, care, deocamdata, sunt rezervati in declaratii. Singurul pe care l-am putut contacata a fost Costel Postolache, presedintele Federatiei Sindicatelor Valea Jiului, cel care s-a ocupat, inca de la arestarea lui Cozma, de demersurile necesare eliberarii lui. Dupa ce a carat la presedintie liste cu zeci de mii de semnaturi in favoarea gratierii, liderul Federatiei crede ca a venit vremea dreptatii. Intrebat daca Miron Cozma continua sa insemne ceva pentru minerii din Valea Jiului, Postolache a raspuns cu sinceritate: "Nu, dar era moral sa facem tot ce ne statea in putinta pentru eliberarea lui. Stiti cum e, speranta moare ultima. Am spus inca de la inceput ca pedeapsa a fost mult prea mare si cred ca daca a avut vreo vina a ispasit-o. "Aflat in convalescenta dupa un grav accident de masina, Postolache ar vrea sa-l caute pe Miron Cozma atunci cand sanatatea ii va permite, pentru ca are un motiv personal". "Cand a aflat de accident, Miron a sunat-o din inchisoare pe sotia mea, ca sa o intrebe daca are nevoie de ceva. Va dati seama, un om aflat in inchisoare ma consola pe mine", a declarat, emotionat, Costel Postolache.

Potrivit sentintei pronuntate de instanta, Cozma are interdictie de a intra in Valea Jiului si in Bucuresti. Cel mai probabil, daca va iesi din inchisoare, fostul lider al minerilor va merge la Timisoara, acolo unde locuieste fosta lui sotie, Dana, impreuna cu fiul lor, student al unei facultati timisorene. In Valea Jiului il mai are doar pe fratele sau, Tiberiu Cozma, cu care nu am putut lua legatura pana la inchiderea editiei. Cand a fost eliberat dupa prima condamnare, Miron Cozma a fost intampinat de aproape 15.000 de oameni. Acum, nici macar nu poate intra in Valea Jiului, pentru care a stat atata timp dupa gratii. Oricum, multi dintre fostii lui colaboratori, ajunsi oameni importanti, se tem inca de liderul care i-a propulsat in functii, dar de care s-au lepadat ulterior.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.