Cainii care latra nu musca. La fel se intampla si in sanul Coalitiei de guvernare in, sa-i spunem, dosarul schimbarii presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Adrian Nastase, respectiv Nicolae Vacaroiu. PD vrea cu tot dinadinsul, PNL nu refuza, PC asteapta decizia partenerilor, iar UDMR spune ca nu e necesara.

Unul dintre vicepremierii guvernului Tariceanu spune ca nu exista o motivatie clara pentru schimbarea celor doi presedinti, iar executivul ar trebui sa isi indrepte atentia spre probleme reale pe care le are Romania, in loc sa se ocupe de astfel de subiecte. Este vorba de vicepremierul Marko Bela, care a iesit ieri, la rampa si s-a lansat in atacuri dure la adresa colegilor de guvernare. Intr-un interviu acordat Rompres, Marko sustine ca nici Nastase, nici Vacaroiu nu se fac vinovati pentru cursul legislativ slab. "Noi nu ne-am grabit cu aceasta schimbare pentru ca, printre alte motive, inclusiv stabilitate, nu am acceptat ca procesul legislativ nu ar fi mers bine din cauza celor doi presedinti. Procesul legislativ nu a mers bine in anumite momente pentru ca membrii coalitiei nu au fost destul de disciplinati si organizati", a precizat Marko.

Musca: Nu exista vointa politica

Sceptica in privinta schimbarii din functie a celor doi se arata si fostul vicepresedinte PNL, Mona Musca, cea care ar fi urmat sa aiba cele mai mari sanse de a-i lua locul lui Nastase. Deputatul liberal a declarat, ieri, pentru Mediafax, ca nu crede ca exista vointa politica necesara schimbarii presedintilor Camerelor, desi si-ar dori postul lui Nastase. "Daca in opt luni nu s-a facut nimic in acest sens, nu cred ca de acum inainte se va face ceva. Nu mai cred in declaratii care nu sunt insotite de fapte. Daca s-ar fi dorit, cu adevarat, schimbarea presedintilor celor doua Camere, s-ar fi realizat pana acum", a afirmat fostul vicepresedinte al PNL.

Daca ar fi numita presedintele Camerei Deputatilor, Mona Musca ar dori sa puna in practica "proiectele de reformare a Camerei". "Este vorba despre transparenta totala, controlul modului in care se cheltuieste banul public si votul nominal pentru ca alegatorul sa stie ce voteaza cel pe care l-a trimis in Parlament", a spus Mona Musca.

Liberalii acuza PD de tergiversare

Nesiguranta Monei Musca privind schimbarea presedintilor celor doua Camere este impartasita de mai multi lideri ai formatiunii liberale. Acestia ii acuza pe democrati ca tergiverseaza intentionat realizarea obiectivelor coalitiei, pentru a nu se respecta calendarul de actiuni si astfel sa se ajunga la anticipate. Acesta pare sa fie si motivul pentru care premierul Tariceanu si liderul PNL se arata nemultumit de faptul ca nu se respecta pasii care trebuie indepliniti conform calendarului de actiuni stabilit de liderii coalitiei, in urma cu o saptamana.

PD nu-i trage de mana pe colegi

PD, care pana acum, a aratat clar ca vrea sa joace singur orice carte ce tine de coalitie, ar dori sa isi atinga scopurilor chiar si fara ceilalti paretenri. Emil Boc declara joi, pentru Mediafax, ca el, personal, nu este adeptul tragerii de mana a partenerilor in fiecare zi, atat timp cat fiecare stie ce are de facut.

PSD ameninta cu greva parlamentara

Astfel, Schimbarea lui Nastase si a lui Vacaroiu pare sa fie insa, pe zi ce trece tot mai greu de realizat. Coalitia are pana acum, cel putin doua obstacole de trecut. Unul il constituie Curtea Constitutionala cu aceeasi componenta simpatizanta a PSD si un al doilea care vine chiar din sanul aliantei de la guvernare. Desi se pregateste de o asemenea masura, PSD nu se teme. Totusi, liderii social-democrati au amenintat zilele trecute cu declansarea unei greve parlamentare, greu de realizat in opinia celor aflati de la Putere. In plus, PSD avertizeaza si asupra faptului ca vor face apel la forurile europene in legatura cu aceasta dorinta a coalitiei.

UDMR acuza lipsa de comunicare a Coalitiei

Circuitele coalitiei scartaie si nu se opresc aici. UDMR, prin vocea vicepremierului Marko Bela, este nemultumit de modul in care paretenerii sai trateaza programul stabilit si relatia politica dintre partide. Vicepremierul le arata obrazul colegilor de guvernare ca se abat de la promisiunile facute in campanie si prefera sa arunce pe piata subiecte de tipul anticipatelor, votului uninominal sau conflicte intre Palate. "Ideile, precum cea cu votul uninominal, sunt gesturi politicianiste. Eu as accepta ca partenerii nostri de guvernare sa vina cu idei "surprinzatoare" privind relansarea economica, protectia sociala, dezvoltarea infrastructurii, reforma invatamantului, reorganizarea sanatatii care sunt probleme reale ce privesc toata societatea si viitorul Romaniei", a spus Marko Bela.

Condamnat la structuri de genul coalitiilor, UDMR, prin vocea vicepremierului Marko, avertizeaza actuala Putere din care face parte ca, temele politice tind sa devina mult mai importante decat programul de guvenare in sine. "Sistemul electoral, cum sa ne alegem si sa ne realegem, sa ne intarim ca persoane si ca partide politice, discutii pe alegeri anticipate, alegeri uninominale sau despre migratia politica, sunt subiecte pentru care nu am fost mandatati", apreciaza marko Bela.

In opinia liderului UDMR, nici unul dintre partidele aflate la guvernare nu ar putea sa formeze un Executiv monocolor iar "testele" la care au fost supuse PC si UDMR i se par bizare. "Reciproc, ne putem da "teste de fidelitate", dar ca unii sa fie chemati pe covorul rosu pentru un asemenea test, pentru mine este cam bizar. Uniunii nu i s-a cerut asta, dar as vrea sa renuntam la aceste idei. Cine, cui ii este fidel?", se intreaba retoric Marko, cu referire clara la PD.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.