Veridicitatea stenogramelor PSD poate fi dovedita si prin analizarea datelor informatice continute de fiecare document in parte. O astfel de analiza a provocat un imens scandal in Marea Britanie, acum doi ani. Astfel, in februarie 2003, guvernul de la Londra a publicat un dosar despre serviciile secrete irakiene. Scopul documentului era sa convinga populatia despre necesitatea unei interventii militare in Irak. Glen Rangwala, lector de politica la Universitatea Cambridge, a descoperit prin intermediul datelor ascunse in documentele Word ca analiza respectiva, care fusese citata si de secretarul de stat american, Colin Powell, in fata ONU, era de fapt un plagiat dupa un studiu al unui cercetator american in problema irakiana.

Atunci cand s-au aflat aceste detalii, premierul britanic Tony Blair a avut parte de un val de critici din partea presei. Acestea continua si astazi, cand presa britanica publica o serie de documente secrete care dovedesc faptul ca decizia lui Tony Blair de a participa la razboiul din Irak a fost luata cu mult inaintea inceperii acestei deflagratii.

Procurorii au la dispozitie mijloace de a afla de unde provin stenogramnele PSD. Datele ascunse in documentele Word pot sa ofere foarte multe informatii despre organizatia de unde acestea provin.
Pentru documentele Microsoft, aceste date pot aduce detalii despre autorul unui document, numele companiei unde a fost scris, numele serverului de retea si al hard-discului unde a fost salvat documentul, numele tuturor autorilor unui document, in cazul in care au fost mai multi, numele celor care au corectat documentele respective, portiuni ascunse de text sau salvari in diverse forme ale documentelor.

PSD: "Stenogramele nu exista"

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, ne-a declarat ieri ca pozitia partidului sau in legatura cu celebrele stenograme ramane aceeasi. "Din punctul de vedere al PSD aceste stenograme nu exista. In legatura cu informatiile publicate in ziarul dumneavoastra, tot ce pot sa spun este ca, atata timp cat exista o cauza la Parchetul General, aceasta institutie trebuie sa-si faca datoria in mod impartial. Pana acum insa constatam ca s-a inceput urmarirea penala impotriva a doi membri PSD, fara ca Parchetul sa demonstreze veridicitatea documentelor", a afirmat Diaconescu.
Paul Veres, director general Monitoring Media, declara ca aparitia numelui companiei pe care o conduce in proprietatile fisierelor "este o simpla coincidenta". "Cineva probabil a sters continutul unui raport de monitorizare si a scris altceva in acelasi document", spune Veress.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.