In vreme ce liderii UDMR continua discutiile cu conducerile PSD si Aliantei PNL-PD, cantarind avantajele si dezavantajele situarii de o parte sau de alta a baricadei, in interiorul Uniunii maghiare se inmultesc vocile care cer conducerii udemeriste sa lase deoparte orice sentimentalisme, sa nu-si intoarca fata spre trecut, oricate binefaceri ar fi adus, si sa priveasca numai spre viitor. Un nesperat ajutor le-a venit acestora din urma din partea presedintelui en-titre Ion Iliescu, care a semnat, miercuri, decretul de gratiere a lui Miron Cozma. Un respectat sef de platforma, "Cercul liberal", senatorul Eckstein-Kovacs Peter ne declara ca este curios sa vada care dintre liderii Uniunii ar semna un acord de parteneriat cu un partid al carui prezumtiv lider l-a pus in libertate pe omul de care se leaga fenomenul nefastelor mineriade din ultimul deceniu. Eckstein-Kovacs preciza ca zvonurile privind o eventuala dezertare a fractiunii sale liberale din UDMR sunt o "gogonita, o barfa", lansate de nu-se-stie-cine si din nu-se-stie-ce interes.

Senatorul aprecia ca viitoarea atitudine a UDMR urmeaza sa fie decisa "in afara" formatiunii, adica in sedinta de sambata a Consiliului Reprezentantilor Uniunii. Toro T. Tibor, unul dintre radicalii care a avut inspiratia sa nu iasa de sub umbrela UDMR, fiind reales deputat de Timis, a declarat: "Lucrul cel mai potrivit este sa semnam un acord cu Alianta D.A.". In sprijinul acestei idei, el aducea colaborarea instituita pe plan local, in consiliile judetene intre Uniune si Alianta, in urma careia UDMR s-a ales cu multe posturi grase. Si Toro crede ca nimeni din conducerea formatiunii sale, nici chiar Consiliul Operativ, nu poate semna parteneriate politice ce pot greva asupra viitorului UDMR, fara acordul miniparlamentului udemerist.

O opinie impartasita si de unii lideri de filiale locale. Seful organizatiei din Covasna, Almos Albert, aprecia, totodata, ca e momentul potrivit pentru solicitari maximale din partea UDMR. Cea dintai priveste autonomia Tinutului Secuiesc, o operatiune realizabila in una-doua-trei etape, primul pas fiind reorganizarea regiunilor de dezvoltare economica, prin crearea unei regiuni Covasna-Harghita-Mures. Almos mai cere si o repartizare proportionala a posturilor de conducere din institutiile descentralizate conform cu procentajele obtinute in alegeri. Adica in cazul judetului Covasna - 70 la suta pentru UDMR, 12 la suta - pentru PSD, 8 la suta - pentru Alianta D.A. Uniunea mai doreste si prefect maghiar in Covasna.

PUR: Nu trebuie gratiate persoanele care pun in pericol democratia

PUR considera ca nu ar trebui gratiate persoanele care au savarsit infractiuni de natura sa puna in pericol democratia sau institutiile statului de drept, provocand anarhie, a declarat, joi, purtatorul de cuvant al partidului, Bogdan Pitigoi, referindu-se la gratierea lui Miron Cozma. De o exceptie ar putea beneficia persoanele care se afla intr-o faza finala a unei boli foarte grave si care, pe considerente umanitare, ar putea sa beneficieze de gratiere, a precizat Pitigoi. "Miron Cozma nu face exceptie de la acest principiu", a mai spus purtatorul de cuvant al PUR.

Corneliu Ciontu (PRM): "Un gest normal"

Prim-vicepresedintele PRM, Corneliu Ciontu, a declarat, vineri, ca gestul presedintelui Ion Iliescu de a-l gratia pe Miron Cozma este unul "normal", avand in vedere ca acesta "nu a fost singurul vinovat de tot ce s-a intamplat, ci si autoritatile". "Noi nu am facut nici o cerere in acest sens catre presedinte", a spus el. In opinia lui Ciontu, Iliescu ar dori, astfel, sa "iasa din scena cu inima impacata". Presedintele Ion Iliescu a semnat, miercuri, decretul de gratiere a lui Miron Cozma, au declarat, pentru Mediafax, surse oficiale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.