Liderul democrat Emil Boc l-a contrazis vehement ieri pe premierul Calin Popescu Tariceanu, sustinand ca nu exista termene depasite in calendarul Coalitiei. Mai mult, Boc a precizat ca el, personal, nu este adeptul tragerii de mana a partenerilor in fiecare zi, atat timp cat fiecare stie ce are de facut.

Premierul Tariceanu a sustinut miercuri faptul ca e necesara mobilizarea partidelor din Coalitie, pentru ca termenele din calendar nu au fost respectate. "Am constatat cu neplacuta surprindere ca nu a fost demarat calendarul facut cu o echipa mixta a Aliantei, privind pasii exacti care trebuie indepliniti. De aceea, Biroul Permanent Central al PNL a discutat acest lucru si am decis sa fie convocati membrii Comisiilor de regulament, apoi vor fi stranse semnaturile pentru convocarea sesiunii extraordinare", a spus Tariceanu.

Liderii Coalitiei guvernamentale au cazut de acord, saptamana trecuta, asupra unui calendar de masuri, care vizeaza in principal, schimbarea presedintilor celor doua Camere, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. In sesiunea extraordinara, programata in perioada 29-31 august, trebuie votate modificarile la cele doua Regulamente de organizare si functionare a Camerei si Senatului, urmand ca in sesiunea ordinara sa fie revocati Nastase si Vacaroiu.

Data limita prevazuta in calendarul de actiuni pentru inlocuirea lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase este 15 septembrie. Emil Boc a afirmat ieri, in replica, faptul ca nu exista termene depasite, iar actiunile vor putea fi finalizate la data stabilita. Ingrijorarea premierului nu este impartasita nici de celelalte formatiuni ale Coalitiei.

Boc neaga depasirea termenelor

Presedintele PD Emil Boc a declarat ieri ca nu exista termene depasite in calendarul Coalitiei. "Termenul Comisiei de regulament este pana la 27 august, asa ca nu exista termene depasite. Nu se poate pune in discutie angajamentul celor care au semnat Protocolul Coalitiei, termenul final fiind 15 septembrie. Eu, personal, nu sunt adeptul ca in fiecare zi sa ii tragem de mana pe partenerii de coalitie, atat timp cat avem un termen final si stim fiecare ce avem de facut", a explicat Boc, citat de Mediafax.

Potrivit liderului democrat, calendarul propus de liderii Coalitiei are ca termen data de 15 septembrie pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere si pentru modificarea Legii administratiei publice locale. Boc sustine ca abia la acea data se poate spune daca vreun partener din Coalitie a incalcat Protocolul. "Pana atunci, nu am argumente sa ma pronunt in privinta lipsei vointei unuia sau altuia", a completat liderul democrat.

Presedintele PD a mai spus ca, la nivelul PD, nu se poate pune nici macar in gluma aceasta problema intrucat cele doua obiective au fost initiativa democratilor. Referitor la calendarul Coalitiei, presedintele PD afirma ca in prezent liderii grupurilor parlamentare ale partidelor actualei puteri vor face demersurile necesare pentru modificarea regulamentului si convocarea sesiunii extraordinare. "Mai sunt si alte chestiuni procedurale care sunt convins ca se vor face", a mentionat liderul PD.

Boc a insistat si asupra faptului ca o eventuala schimbare a unor ministri PD trebuie discutata mai intai in Biroul Permanent National al partidului. Cat despre remaniere, liderul democrat a amintit ca aceasta se face, nu se discuta public. El a precizat si ca liderii PD si PNL nu au convenit sa discute despre remaniere in aceasta saptamana. Boc a dat asigurari asupra faptului ca PD nu intentioneaza sa mai obtina vreun minister.

Cezar Preda, vicepresedinte PD: "Sesiunea extraordinara se va face"

"Ne-am angajat ca vom face sesiune extraordinara intre 29 si 31 august si ea se va face, atat pentru schimbarea regulamentelor celor doua Camere, precum si pentru adoptarea legislatiei impuse in Protocolul de Coalitie. Iar premierul are tot dreptul sa se supere sau sa fie foarte atent la modul cum se respecta acest angajament de catre toate cele patru partide. Faptul ca ei nu au inceput pe 11 si ca incep pe 20 sau in ziua pe care au stabilit-o ei nu inseamna ca acest calendar este depasit. Ei vor lucra ca sa termine in 29".

Markó Béla, presedinte UDMR: Respectarea calendarului

"Eu sper foarte mult sa se respecte calendarul. Conteaza foarte mult convocarea sesiunii extraordinare. Deci, ceea ce a spus premierul e pozitia tuturor formatiunilor politice din Coalitie".

Bogdan Ciuca, purtator de cuvant PC: "PC va vota cum am hotarat"

"Daca se va ajunge la concluzia ca trebuie o sesiune extraordinara in vederea rezolvarii acestor probleme in cadrul termenilor pe care noi i-am stabilit, cu totii, partidele din Coalitie, vom fi de acord cu o asemenea masura. Nemultumirea premierului este justa. Partidul Conservator va vota asa cum am hotarat de comun acord cu totii in cadrul ultimei sedinte de CNC".

Mircea Geoana, presedinte PSD: "Eliminarea opozitiei"

"Este vorba de doua pozitii de conducere in Parlamentul Romaniei obtinute de partidul care a castigat alegerile din toamna anului trecut. In conditiile in care va continua acest plan sistematic de eliminare a opozitiei la nivel central si local, partidul nostru are obligatia, tot democratica, de a rezista acestei tentatii totalitare care se instaureaza in Romania si care este periculoasa pentru tara".

Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM: "Vanatoare de vrajitoare"

"Ne pronuntam cu fermitate impotriva acestei vanatori de vrajitoare pe care Alianta a inteles sa o declanseze chiar la nivelul Parlamentului Romaniei. Exista, intr-adevar, probleme in regulamentele Camerelor care trebuie analizate si care merita o sesiune extraordinara, dar nu asa cum se doreste". (Grupaj realizat cu sprijinul Rador)