Proiectul privind controlul averilor e considerat stufos si confuz

Agentia de Integritate - o institutie mai "rea" decat Fiscul, Garda Financiara si politie la un loc, care ar urma sa-i lase pe demnitarii imbogatiti peste noapte fara averi si fara functii. Asta propune, cu o intarziere de cateva luni, Ministerul Justitiei (MJ).
Consultarea publica pe marginea proiectului privind institutia care va controla averile, incompatibilitatile si declaratiile de avere s-a incheiat pe 20 iulie, iar ministrul de stat pentru relatia cu parlamentul, Bogdan Olteanu, ne-a declarat, saptamana trecuta, ca acesta urmeaza sa fie adoptat luna aceasta de executiv. Proiectul MJ e criticat de reprezentantii societatii civile, care contesta atat forma, cat si fondul acestei initiative.

Agentul operativ, un procuror cu alta palarie

Conform proiectului, Agentia Nationala de Integritate ar urma sa fie o institutie independenta, structurata pe trei directii: cea privind controlul averilor, cea privind conflictele de interese si directia specializata pe cercetarea incompatibilitatilor. In cadrul fiecarei directii vor lucra agenti operativi, un fel de procurori care vor avea dreptul sa audieze persoanele suspectate de incalcarea legii, sa blocheze conturile si sa indisponibilizeze bunurile celor cercetati si ale apropiatilor acestora, in asa fel incat ele sa nu poata fi instrainate in timpul cercetarii.

Sanctiuni: confiscarea averii si pierderea functiei

Daca proiectul va fi adoptat in forma existenta, sub incidenta sa ar putea intra si fostii demnitari: Ministerul Justitiei vrea ca averea unei persoane care a detinut o functie publica sa poata fi controlata in termen de maximum trei ani de la incheierea mandatului sau eliberarea din functie.

Sanctiunile in cazul in care sunt descoperite nereguli sunt dintre cele mai grave: de la confiscarea bunurilor si pierderea calitatii de demnitar pana la condamnare penala.

Proiectul e neizbutit, iar agentia inutila, cred expertii

"Proiectul e prost de la un capat la altul", este de parere Radu Nicolae, coordonator al proiectului de integritate publica derulat de Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ). "In primul rand, e foarte mare (are 78 de pagini - n.r.), in el fiind incluse lucruri de detaliu, care nu au ce cauta intr-o lege. Apoi, o parte din prevederi le dubleaza pe cele din legislatia actuala, deoarece prin acest proiect vechile acte normative nu sunt abrogate", este de parere expertul CRJ.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.