Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a fost amendat cu 5 milioane lei de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) din cauza ca a solicitat, in mod expres, cunoasterea limbii maghiare pentru ocuparea unor posturi care nu vizeaza relatiile cu publicul.

Intr-un comunicat difuzat de CNCD se arata ca Primaria Miercurea Ciuc a organizat, in urma cu o luna, un concurs pentru ocuparea unor posturi de mecanic-tractorist, zugrav, mecanic si portar. In anunturile de angajare, una dintre conditiile impuse a fost cunoasterea limbilor romana si maghiara. Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a considerat ca impunerea respectivului criteriu are caracter discriminatoriu si este nejustificata avand in vedere posturile scoase la concurs. "Prin aceste anunturi se ingradeste egalitatea in activitatea economica si in materie de angajare si profesie a persoanelor care nu cunosc ambele limbi - romana si maghiara", se spune in comunicat.

Monica Vasile, membru in Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, a declarat ca se impune cunoasterea limbii maghiare atunci cand este vorba de posturi unde se lucreaza cu publicul, dar in nici un caz pentru zugrav sau mecanic-tractorist. Edilul sef al municipiului Miercurea Ciuc considera "penibila" decizia CNCD, in conditiile in care nu i s-a solicitat punctul de vedere, chiar daca dreptul la aparare este consfintit de Constitutia Romaniei. Raduly Robert a declarat ca "la Miercurea Ciuc toata lumea trebuie sa stie limba maghiara, nu numai zugravul" si ca este hotarat sa conteste decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. "Nu la Bucuresti se hotaraste ce se intampla in Primaria Miercurea Ciuc si urmeaza ca justitia sa decida daca trebuia sau nu sa solicit cunoasterea limbii maghiare", a spus Raduly.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.