Sarbatorile crestine si-au dovedit deseori eficienta electorala, iar politicienii le vineaza cu asiduitate din calendarul ortodox. O cruce corect executata sau o ordonanta anuntata in context divin pot aduce mii de voturi care cred in Dumnezeu. Dupa succesele PSD in domeniul misticii electorale, liderii D.A. incep sa-si faca si ei mina.

Manastirile Nicula (judetul Cluj), Putna (Suceava) si Simbata (Brasov) sint punctele principale in care se celebreaza hramul Sfintei Marii. Cum la aceste lacasuri sfinte au loc in fiecare an ample pelerinaje ale credinciosilor, clasa politica a gasit un bun prilej de a exploata electoral multimile emotionate de fiorul crestin.

In 2001, primul an de la preluarea puterii, PSD nu a dat o atentie deosebita acestei sarbatori. Siguranta unei guvernari fara probleme nu impunea atunci apelul la divinitate. Doar citiva lideri locali, de rangul doi, au fost vazuti inchinindu-se la Nicula sau la Putna, din motive de inertie si proximitate. Un an mai tirziu, isi fac aparitia in peisaj liderii locali de rangul unu si ministrii din zonele respective: Vasile Puscas si Ioan Rus - la Nicula, Octav Cozminca - la Putna. Apar, in premiera, la Nicula, iconite inscriptionate pe spate cu "PSD Cluj" si care sint distribuite credinciosilor. Opozitia este invizibila in acesti doi ani.

2003 - Confiscarea politica a Sfintei Marii

Cu un an inaintea alegerilor locale si generale, exodul politic spre biserica ia amploare. PSD-ul vrea sa-si consolideze procentele si apasa pe acceleratie. Pe 15 august 2003, in toate parohiile din tara, unde s-au oficiat slujbe de Sfinta Maria si s-a citit un mesaj plin cu promisiuni si realizari guvernamentale trimis de catre premierul de atunci, Adrian Nastase, numele grele isi fac aparitia. Dan Matei Agathon - la Vilcea, Nicolae Vacaroiu si Florin Georgescu - la Simbata (Brasov), Ioan Rus - la Nicula, Victor Ponta - la Suceava, Octav Cozminca la Putna. Se repeta episodul icoanelor "electorale" la Manastirea Nicula.

De asta data, liderii PNL si PD intrezaresc apropierea guvernarii si nu stau deoparte. Incep si ei sa se afiseze. Basescu - oaspete traditional, dar discret, la Putna - il eclipseaza pe Cozminca, senatorul PNL N.V. Popa iese in evidenta la Simbata.

Comemorare electorala a lui Stefan cel Mare

Cu trei luni inaintea alegerilor generale din noiembrie 2004, efervescenta religioasa este mare. Si PSD, si Alianta D.A. simt apropierea bataliei pentru putere si acorda atentie sporita sarbatorilor religioase. Chiar daca liderii centrali ai PSD sint ocupati cu scurtinul intern din partid, ei nu o neglijeaza total pe Sfinta Maria si emit, pe data de 15 august, o ordonanta privind medicamentele compensate si o mediatizeaza cu aerul ca au primit acceptul divin.

La Nicula si Putna, este rindul Opozitiei sa iasa in fata. In perspectiva generalelor, rezultatul bun de la locale al Aliantei D.A. se cerea amplificat prin efuziune mistica. Asa ca Theodor Stolojan si Traian Basescu isi fac cele mai ample cruci.

Cu o luna mai devreme, PSD a calculat gresit timpul de injumatatire a popularitatii si a consumat mult din evlavia partidului, inca de pe 2 iulie. Comemorarea, la Putna, a 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare, executata cu bani multi de la buget, a avut un efect foarte trecator, PSD pierzindu-si masiv electoratul din Moldova, ale carei drumuri primisera asfaltul electoral chiar din betonierele clientilor de partid.

Premierul Tariceanu s-a inchinat din goana masinii

Premierul Calin Popescu Tariceanu a marturisit ieri ca se afla pentru prima oara la o slujba oficiata la o manastire. Probabil acesta e motivul pentru care a evitat multimea de oameni.

Liderul liberal a fost la Manastirea Nicula din judetul Cluj, unde autoritatile estimeaza ca au venit 100.000 de oameni sa se inchine la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Desi ar fi trebuit sa urce, de la un punct al traseului, pe jos, ca un adevarat pelerin, Tariceanu, insotit de presedintele PD Emil Boc, a preferat sa ramina in masina pina la poarta manastirii, evitind traditionala "baie de multime". Oamenii au fost dati la o parte de fortele de ordine, pentru ca masinile din coloana oficiala sa poata ajunge la poarta manastirii.

Obiectiv SPP

Afisind o tinuta lejera, cu camasa descheiata la git si geaca de vara, premierul a intrat in manastire si s-a inchinat la icoana Maicii Domnului, supravegheat atent de SPP. El a fost apoi condus catre sala de mese. O femeie imbracata in negru a reusit sa sparga dispozitivul SPP si sa ajunga in fata sefului guvernului, caruia i-a inminat o scrisoare. Tariceanu a pus-o in buzunar, cu promisiunea ca o va citi cind va avea timp.

Slujba pe fuga

Spre deosebire de alti ani, cind ziua de pelerinaj de la Nicula era deturnata in scopuri electorale, acum, politicienii prezenti s-au abtinut sa faca vreo declaratie, iar Liturghia a tinut mai putin. Cu toate acestea, pe fetele politicienilor asezati la tribuna oficiala se citea o usoara plictiseala: Tariceanu si Boc, adinciti in ginduri, invirteau in miini firele de busuioc primite de la calugari.

Traian Basescu, pescarul de oameni

Cum era de asteptat, presedintele Traian Basescu s-a simtit ca pestele in apa in mijlocul multimii. El vine in fiecare an, de Sfinta Maria, la Manastirea Putna.

Zeci de mii de pelerini au participat ieri, la Manastirea Putna, la Sfinta Liturghie oficiata de Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, si de un sobor de preoti. Printre miile de credinciosi si-au facut aparitia presedintele Basescu si sotia sa, Maria, imbracati in haine sport. Ei au ajuns simbata in Bucovina, unde isi vor petrece a doua parte a concediului, dupa ce s-au intors de pe litoral.

Cei doi au mers in multime, in curtea bisericii, in zona in care merg de obicei, an de an. Pe tot traseul pina la locul de unde a asistat la slujba, Basescu a fost asaltat de pelerini, care s-au fotografiat cu el si cu sotia sa. Chiar si pe durata slujbei, presedintele s-a fotografiat cu copii trimisi de parinti. La finalul ceremoniei religioase, Basescu a fost imbratisat de o batrina in virsta de 74 de ani, cu care a stat de vorba, de altfel, si in timpul slujbei.

Presedintele si sotia sa s-au rugat la mormintul lui Stefan cel Mare din biserica manastirii, dupa care au iesit in curte, unde au aprins luminari. Ei au plecat, apoi, pe jos, la un localnic la care obisnuiesc, de citiva ani, sa ia masa. Dupa slujba, personalul manastirii a oferit pelerinilor sarmale si cozonac.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.