Varianta de avarie, care elimina riscul unui vot negativ in Camera si Senat, prevede umflarea unei structuri deja exis-tente in interiorul CSAT.

Presedintele Traian Basescu isi face comunitate de informatii in curtea CSAT. Surse din conducerea Aliantei D.A. sustin ca presedintele a dispus inghetarea proiectului de lege privind infiintarea unei comunitati de informatii, in care s-a implicat, pe langa parlamentari ai Aliantei D.A. si reprezentanti ai unor fundatii, si consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, pentru ca intentioneaza sa realizeze acest lucru pe alta cale.

Potrivit surselor, presedintele se gandeste foarte serios sa transforme o structura de analiza a informatiilor ajunse la CSAT, Comitetul consultativ al serviciilor de informatii, intr-o comunitate de informatii. "Pentru a fi infiintata o comunitate de informatii, care este necesara in actuala situatie internationala, presedintele avea doua posibilitati: cea parlamentara si aceea a reorganizarii structurii de analiza informativa a CSAT.

Dupa scandalul generat de aparitia in presa a proiectului cu pricina, Basescu se pare ca a decis ca a doua varianta este cea mai buna. Cel putin acestea sunt semnalele pe care le avem, la aceasta data, la nivelul Parlamentului si al Aliantei", au declarat sursele, care au mai precizat ca presedintele nu mai are incredere in capacitatea parlamentarilor coalitiei guvernamentale sa-i promoveze proiectul prin Camera Deputatilor si Senat.

Se pare ca intentia presedintelui este cat se poate de legala, dat fiind faptul ca el nu trebuie decat sa mareasca organigrama structurii cu pricina si, eventual, sa traseze obligatii suplimentare. Aceleasi surse sunt de parere ca, in cazul in care Basescu a luat aceasta decizie, este posibil sa ceara serviciilor secrete sa-si detaseze permanent specialisti care sa lucreze in slujba CSAT, in cadrul structurii cu pricina.

De altfel, presedintele a declarat public ca nu doreste sa se mai cramponeze de Parlament in realizarea visului sau. "Va pot spune ca o sa o creez la nivelul CSAT, fara sa-mi mai bat capul cu un sef de comisie SRI, care este preocupat daca nu cumva un prim-adjunct al sefului SRI este din PD, ca si cum pe mine ma intereseaza servicii politizate si nu depolitizate!", a declarat Basescu, in urma cu cateva zile, la postul public de radio.
PSD ii sta in cale

Cu toate ca nu mai are incredere in parlamentarii coalitiei guvernamentale, Basescu are nevoie, totusi, de ajutorul acestora. Deputatul PSD, Ion Stan, a depus o initiativa legislativa care ar putea deranja planurile prezidentiale, daca nu va fi blocata de parlamentarii celor patru partide aflate la guvernare. Initiativa lui Stan prevede ca Parlamentul sa aiba un rol de control al comunitatii de informatii, spre deosebire de proiectul gandit de oamenii lui Basescu.

Acesta din urma prevede numai ca noua structura ar urma sa fie condusa de un director (consilier prezidential pentru informatii), care sa isi exercite atributiile sub autoritatea si controlul presedintelui Romaniei, si de un director adjunct, care sa se ocupe de Oficiul de planificare si evaluare strategica, structura operationala permanenta a Comunitatii de Informatii. In cadrul Comunitatii, este prevazuta, conform proiectului, functionarea unui Colegiu, format din directorii SRI, SIE, SPP, STS, sefii structurilor informative departamentale, DGIA, DGIPI, DGPA, precum si consilierul pentru securitatea nationala al primului-ministru.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.