In timp ce UDMR prefera sa amane discutarea problemei, CNS anunta ca nu va abandona cu nici un chip acest proiect

Consiliul National Secuiesc este convins ca prin perseverenta va obtine autonomia Tinutului Secuiesc. Constient ca proiectul de lege initiat in acest scop nu are sanse sa fie aprobat in toamna de catre parlamentari, liderul Consiliului, Csapo Jozsef, a anuntat ca va depune proiectul in Parlament si de o suta de ori daca va fi nevoie. "Daca o comunitate isi exprima o data hotarat doleanta pentru autonomie, nu se poate sa uite de ea, sa se opreasca, ci trebuie sa mearga mai departe", a declarat Csapo Jozsef, in cadrul unui forum organizat sambata la Targu Mures.

Deocamdata, proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc a fost depus pentru a doua oara la Camera Deputatilor, in ultima zi a sesiunii parlamentare, de catre doi reprezentanti ai UDMR - senatorul Sogor Csaba si deputatul Garda Dezso. Potrivit proiectului de lege, teritoriul regiunii autonome ar urma sa cuprinda actualele judete Covasna si Harghita, precum si scaunul istoric Mures care apartine judetului Mures. In total, o suprafata de 10.000 km patrati, 127 de localitati, 809.000 locuitori, dintre care 612.000 maghiari si 175.000 de nationalitate romana.
Teritoriul ar beneficia de autoadministrare prin intermediul unui Guvern propriu, Parlament si al unui presedinte. Tinutul Secuiesc ar urma sa devina regiune autonoma cu personalitate juridica in cadrul Romaniei.

Principalul argument pentru cererea CNS este un document care atesta faptul ca in regiunea istorica Tinutul Secuiesc - Terra Siculorum modul de organizare a scaunelor secuiesti atesta organizarea pe criterii autonome inca din anul 1200.
Conducerea CNS a sustinut, in mai multe randuri, ca prin acest document se poate demonstra ca nu este vorba despre lezarea integritatii teritoriale a Romaniei, nici a suveranitatii nationale.

Autonomia Tinutului Secuiesc invoca in acest sens dreptul la autodeterminare interna a comunitatilor si principiul subsidiaritatii si al autoadministrarii.

UDMR - politica pasilor marunti

Uniunea prefera sa amane discutarea problemei autonomiei, sustinand ca prioritar este proiectul de lege a minoritatilor nationale. La sfarsitul saptamanii trecute, liderul Uniunii, Marko Bela, declara ca singura forma de autonomie despre care discuta acum este cea culturala. Intrebat cum ramane cu autonomia Tinutului Secuiesc, vicepremierul nu a negat necesitatea acestui proiect, insa a spus ca "scopul nostru major, al coalitiei, ar fi adoptarea unui pachet al descentralizarii".

CNS nu vrea regiuni de dezvoltare

CNS nu doreste reorganizarea regiunilor de dezvoltare, ci sustine necesitatea infiintarii Tinutului Secuiesc, care ar putea fi incadrat ulterior intr-o categorie a regiunilor din cadrul Uniunii Europene. Argumentul este acela ca Regiunea VII Centru nu este convenabila si nici nu este de perspectiva din punctul de vedere al Tinutului Secuiesc istoric intrucat, pana in prezent, judetele din secuime au obtinut prin Regiunea VII Centru fonduri minime in comparatie cu cerintele si posibilitatile judetelor Harghita, Covasna si Mures.

Ideile avansate de UDMR ca inainte de a se obtine autonomia teritoriala trebuie sa fie create bazele economice este considerata gresita de catre reprezentantii CNS. "Nu se poate vorbi de a capata forta economica pana cand nu exista Tinutul Secuiesc acceptat prin lege. Noi cerem prin lege acceptarea de catre Parlamentul Romaniei a Tinutului Secuiesc, nu povesti cu Regiunea VII Centru si asa mai departe", a afirmat Csapo Jozsef.

In opinia sa, reglementarea prin lege a Tinutului Secuiesc autonom creeaza cadrul institutional pentru a forma, spre exemplu, forte de ordine publica care sa cunoasca atat limba maghiara, cat si limba romana. "O comunitate autonoma poate sa solicite ca sistemul de ordine publica sa fie in subordinea autoritatilor locale. Noi dorim ca limba maghiara sa fie de rang egal cu cea a statului, iar cei angajati in aceste structuri sa cunoasca obligatoriu si limba maghiara", a spus Csapo Joszef.

CNS isi mentine si hotararea de a organiza un referendum pentru autonomia Tinutului Secuiesc si este decis sa mearga pana la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de la Strasbourg pentru a obtine acest lucru. Hotararea Consiliului a fost incurajata si de declaratiile presedintelui FIDESZ, Viktor Orban. In urma cu cateva saptamani, fostul premier al Ungariei declara ca partidul sau sprijina ideea autonomiei teritoriale.

In plus, el spunea ca daca aceasta este un instrument eficace in vechile state membre UE (spre exemplu in Austria, unde Tirolul de Sud are autonomie, sau in Spania, unde Catalonia este o regiune autonoma), atunci ea ar trebui sa poata fi aplicata si in cazul minoritatilor din statele care au aderat recent sau urmeaza sa adere la UE.

UCM sustine un "codex al autonomiei"

Proiectul de autonomie este sprijinit si de cealalta grupare radicala maghiara, Uniunea Civica Maghiara.
Liderul acesteia, Szasz Jeno, declara in urma cu cateva saptamani ca 78 la suta din populatia Tinutului Secuiesc considera mai importanta autonomia decat integrarea in UE. El propunea atunci ca, in conditiile in care lupta pentru autonomie este impiedicata in mod repetat de puterea din Romania, sa fie infiintat un "codex al autonomiei".

Acest codex ar urma sa cuprinda proiectul de lege al CNS privind autonomia Tinutului Secuiesc, cel al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, privind autonomia personala, si cel al UDMR privind statutul minoritatilor nationale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.