Presedintele Traian Basescu si-a reluat, joi seara, sub forma de rechizitoriu, acuzatiile privind coruptia si neregulile din sistemul sanitar. Seful statului a punctat urmatoarele idei: sanatatea merge din criza in criza atat din punct de vedere financiar, cat si al functionarii spitalelor; partidele coalitiei sa isi asume modificarea legii spitalelor, pentru ca actualul document ii face pe directori inamovibili; Ministerul Sanatatii nu mai controleaza spitalele si nici nu poate interveni; legea spitalelor trebuie sa elimine conflictul de interese.

"Acum, directorul de spital este senator sau deputat, sef de sectie, presedintele casei de asigurari de sanatate. In aceste conditii, directorul de spital face lege in calitate de parlamentar, trece prin Consiliul de Administratie in casa de asigurari de sanatate, apoi se autocontroleaza", a adaugat presedintele. Traian Basescu a cerut coalitiei de la guvernare sa aplice si in acest domeniu Legea conflictului de interese.

"Asa cum se aplica in celelalte sectoare in care sunt utilizati banii publici, sa fie aplicata si in sanatate", a continuat Basescu, care a aratat ca, din acest punct, trebuie sa fie curatat sistemul sanitar de povara conflictului de interese. Tot de la problematica acestui conflict de interese pleaca si datoriile de aproape 4300 de miliarde de lei acumulate la sfarsitul semestrului unu.

"Pentru aceasta datorie nu raspunde nimeni, pentru simplul motiv ca nu pot fi sanctionati directorii, ei nu pot fi acuzati de prost management. Nu poti fi director fara conflict de interese", a spus seful statului. "In consecinta, cer coalitiei sa dea atentie Sanatatii si sa aiba in vedere Legea spitalelor. Conflictul de interese in spitale genereaza prost management si lipsa de responsabilitate. Este necesara modificarea regulii jocului in Sanatate, modificarea regulii jocului in achizitia de medicamente", a mai spus presedintele Romaniei.

Cinteza schimba foaia

Ministrul Cinteza de declara "intru totul de acord cu observatiile presedintelui Basescu", dupa ce, in urma cu trei zile, se arata deranjat de faptul ca seful statului a gasit de cuviinta sa-si lanseze in mass-media tirul acuzatiilor (primul din aceasta saptamana) privind coruptia si neregulile din sistemul sanitar, in loc sa-l cheme la Cotroceni. Cinteza spunea ca ar fi vrut sa-i explice situatia in mod personal presedintelui tarii, dar in conditiile date, ministrul a considerat ca este cazul sa-i raspunda cu aceeasi moneda lui Traian Basescu, adica prin intermediul presei.

"Ar fi fost mult mai eficienta o discutie directa cu domnia sa, care sa afle in mod direct despre ce am facut ce trebuie sa facem o data cu primul buget pe care il gandim noi, ce ar fi de dorit sa se faca din punctul domniei sale de vedere. Numai ca, deoarece acesta discutie nu a avut pana in clipa de fata loc, sigur ca putem sa dam niste explicatii in mass-media, cu scuzele ca nu i le-am putut transmite direct domniei sale. Presedintele are niste cifre ale bugetului care sunt putin diferite de realitate", isi incepea Cinteza interviul acordat agentiei Mediafax, in care ii transmitea lui Traian Basescu propriile calcule matematice, adica cele "reale".

"Cinteza spune ca PSD a favorizat, prin legile prost facute, risipa si fraudele. Daca am fi organizat licitatiile dupa legile si regulamentele facute de PSD, nu am fi schimbat nimic. Daca le-am fi facut imediat dupa modificarea regulamentelor de achizitii (prin Ordinele de Ministrul nr. 414/2005 si nr. 538/2005), ar fi trebuit sa le facem doar pentru cateva luni.

Vor fi facute in aceasta toamna, pentru a achizitiona medicamentele necesare pentru intreg anul viitor", si-a reluat presedintele Basescu, joi, acuzatiile amintite. Dupa acest rechizitoriu facut de seful statului, ministrul s-a mai calmat in declaratii, ba chiar a schimbat foaia: "Aparenta de disputa a fost generata de faptul ca nu am comunicat direct", declara Cinteza.

Intr-un comunicat remis redactiei, joi noaptea, Mircea Cinteza, justifica "mersul din criza in criza al Sanatatii", prin lipsa banilor. Aceasta lipsa ar fi cauzata, potrivit ministrului, de datoriile de peste 17.000 de miliarde de lei inregistrate de sistemul sanitar la inceputul anului 2005, si nu de schimbarile facute de noua echipa a MS. Cu privire la licitatiile pentru programele de diabet, SIDA, cancer "si altele", Cinteza argumenteaza ca nu s-au organizat anul aceasta "pentru ca era necesara modificarea legilor care stabilesc regulile de finantare, precum si a regulamentelor de achizitii publice". Tot actuala legislatie in domeniu "impiedica orice actiune asupra directorilor de spitale".

Oprescu: "Presedintele este dezinformat"

Puterea actuala a votat in majoritate, cand era in opozitie, Legea spitalelor, iar presedintele este resposabil pentru forma in care a aparut respectivul document, criticat acum de Traian Basescu, a declarat, joi seara, pentru Mediafax, senatorul Sorin Oprescu. "Presedintele este dezinformat, problema majora a sistemului este legata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate - care nu are nici un control asupra banilor care intra in sistem -, apoi statul, care nu participa cu nimic la programele de sanatate; prostul management al CNAS si MS, acesta din urma neavand nici un program de reforma", a mai spus Oprescu.

Ministerul Sanatatii trebuia sa prezinte un program clar in care sa desfiinteze spitalele care nu functioneaza si sa puna ceva in loc. Mai mult, Ministerul Sanatatii nu agreeaza licitatia pentru servicii si pastreaza in functiune spitale neeficiente, a adaugat directorul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

In opinia lui Oprescu, Legea spitalelor este un act de descentralizare care incurajeaza comunitatea locala sa se implice in administrarea unitatii sanitare pe care o are in subordine. El sustine ca spitalul pe care il conduce nu are datorii, iar in ultimii ani a avut aproape cate un control pe luna si, de fiecare data, rezultatele au fost pozitive.

"Cred ca presedintele ar trebui sa nu se mai informeze din surse, ci din realitate. Ministrii Bartos si Branzan s-au plans de forma in care a fost promulgata Legea spitalelor, iar acum opozitia, care a votat legea, o critica", a mai spus Oprescu. Senatorul PSD a precizat ca, in cazul in care va fi obligat sa opteze intre functia de senator si cea de director de spital, va opta pentru aceasta din urma.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.