Aseara Parlamentul European (PE) a inceput dezbaterea in vederea votarii raportului intocmit de francezul Pierre Moscovici privind progresele realizate de Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana. Votul de aseara reprezinta o etapa intermediara intre incheierea formala a negocierilor, obtinuta marti, si adresarea invitatiei de a semna tratatul de aderare la 1 ianuarie 2007 de catre Consiliul European (reuniunea sefilor de stat sau de guvern ce va avea loc la Bruxelles), programata pentru vineri. Raportul Moscovici, adoptat cu majoritate de voturi de membrii comisiei de politica externa a PE, recomanda aderarea Romaniei in 2007, dar atrage serios atentia asupra gravitatii coruptiei la nivel inalt, asupra insuficientelor reforme din domeniul Justitiei, a lipsei capacitatii administrative si, nu in ultimul rand, asupra incalcarilor libertatii de expresie.

Referitor la alegerile din Romania, Moscovici a felicitat Romania, care s-a dovedit o tara democratica. El a apreciat insa ca, desi Romania va primi invitatia de aderare la sfarsitul acestei saptamani, "nu inseamna ca le va fi usor lui Traian Basescu si guvernului pe care el il va forma". Romania va fi supusa unei monitorizari stricte intre 2005 si 2007 si, in cazul in care reformele vor fi insuficiente, va intra in vigoare mecanismul clauzei de salvgardare ce permite amanarea aderarii Romaniei cu un an. Acest mecanism poate fi declansat mult mai usor in cazul Romaniei decat in cel al Bulgariei deoarece pentru amanarea Romaniei este nevoie de majoritate calificata, pe cand decizia de amanare a Bulgariei trebuie luata in unanimitate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.