La 74 de ani, Ion Iliescu se pregateste sa se retraga, la incheierea celui de-al treilea mandat de presedinte, dar nu are nici o intentie de a parasi scena politica a tarii: "Am inca un rol de jucat" in Romania, afirma el, potrivit unui comentariu-portret transmis de AFP. "Daca as avea de ales, as prefera sa-mi petrec timpul citind si scriind, dar simt ca partidul inca are nevoie de mine", a declarat el, in timpul unui dineu cu reprezentanti ai presei straine, oferit a doua zi dupa victoria la alegerile prezidentiale a candidatului Aliantei Opozitiei, Traian Basescu.

FSN si PSD

"Partidul", explica AFP, este Partidul Social Democrat (PSD), succesor al Frontului Salvarii Nationale (FSN) a carui infiintare a anuntat-o Iliescu, la 22 decembrie 1989, ziua in care a fugit dictatorul comunist Nicolae Ceausescu. Fost aparatcic si ministru al tineretului sub regimul lui Ceausescu, Iliescu da asigurari ca transferul de putere catre succesorul sau, Traian Basescu, prevazut in cursul saptamanii, nu va reprezenta un "soc" pentru el. Dar daca, oficial, nu va mai fi decat un simplu senator PSD, el continua sa faca si sa desfaca posibilele formule ale majoritatii parlamentare, enumerand, pe rand, avantajele si inconvenientele unui guvern minoritar al PSD sau al Aliantei de centru-dreapta Dreptate si Adevar (DA) a lui Basescu. Declarandu-se omul "consensului", el sprijina ideea unui "guvern de uniune nationala, cea mai buna solutie pentru Romania", o formula improbabila, comenteaza AFP, data fiind aversiunea dintre responsabilii PSD si DA.

"Important este sa asiguram un climat de normalitate", spune Iliescu, acuzat de adversarii sai ca este in continuare prizonierul limbajului de lemn, obligatoriu pentru perioada in care era un "cadru de nadejde" al Partidului Comunist.

Selectarea raspunsurilor

Atunci cand trebuie sa raspunda interlocutorilor sai, acest om care si-a facut studiile la Moscova trece cu usurinta de la romana la franceza, apoi la engleza, pe care a invatat-o singur, dupa propria-i marturisire, chiar daca evita cu diplomatie intrebarile prea insidioase. Rezultatul alegerilor prezidentiale par sa nu-l fi surprins si, chiar daca liderii PSD au declarat adesea ca Basescu nu are stofa de presedinte, Iliescu considera ca succesorul sau este "plin de calitati". "Este deschis, direct, dotat cu o mare capacitate de adaptare, un adevarat animal politic, chiar daca este inca lipsit de experienta", spune Iliescu. In ceea ce-l priveste pe rivalul ghinionist al lui Basescu, premierul in exercitiu Adrian Nastase, mult timp considerat drept mostenitorul politic al lui Iliescu, presedintele roman este mai putin transant.

"A fost Nastase cel mai bun candidat al PSD?". Iliescu ezita citeva secunde, dupa care un zimbet larg, plin de subinteles, ii lumineaza fata: "Mi-e greu sa raspund". "Nu eu sint cel pe care l-a dezamagit, ci mai degraba electoratul", explica presedintele in exercitiu, care, in trecut, l-a calificat pe Nastase drept "arogant", ceea ce trebuie sa-l fi costat in rindul electoratului popular. Chiar daca recunoaste ca PSD nu avea un alt candidat in stare sa cistige Presedintia, Iliescu ii reproseaza lui Nastase ca nu i-a indepartat pe "profitorii si parvenitii" care nu au nimic in comun cu partidul de stinga, pe care Iliescu isi ia angajamentul de a-l "reconstrui".

De altfel, atunci cind evoca doctrina social-democrata, acest om, care se descrie ca "sarac, dar cinstit", se insufleteste si mai mult, iar zimbetul sau nelipsit il paraseste atunci cind deplinge "enormele disparitati existente intre bogati si saraci, in Statele Unite". Si, dupa ce a acuzat adesea mass-media ca "deformeaza" spusele sale, de indata ce declaratiile sale iscau cite o furtuna in rindul clasei politice, Iliescu le multumeste jurnalistilor pentru "acoperirea mediatica obiectiva", dupa care le spune, cu umor: "Data viitoare cind ne vom revedea, voi fi fostul presedinte".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.