Traian Basescu, presedintele ales, ia in calcul varianta anticipatelor

Vechiul presedinte Ion Iliescu vorbeste despre fifty-fifty, dar cere guvernare "stabila"

"In cazul in care partidele nu inteleg sau nu traduc corect votul electoratului pentru turul doi la prezidentiale, ne vom intoarce inapoi la popor", a avertizat ieri Traian Basescu asupra posibilitatii declansarii alegerilor anticipate. El a precizat ca ideea coabitarii inseamna instabilitate sau lipsa de responsabilitate, subliniind ca majoritatea parlamentara se poate constitui in jurul Aliantei Dreptate si Adevar. Rugat sa explice clar daca se refera la varianta alegerilor anticipate, Basescu a nuantat: "Daca presedintele nu poate sa-si exercite mandatul asa cum l-a primit de la popor, se va intoarce la popor". De asemenea, Traian Basescu a declarat ca il sustine in functia de premier pe Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Romaniei inca in functie Ion Iliescu a afirmat si el ieri ca se cauta o formula care sa raspunda prevederilor constitutionale. Iliescu porneste de la ideea potrivit careia "daca iese un partid majoritar, presedintele apeleaza la acest partid sa puna premier. Daca e o coalitie de partide... deci asta e principiul de baza". Intrebat daca sustine in continuare "varianta guvernului de uniune nationala sau guvernul celor care au castigat alegerile", Iliescu a replicat iritat: "Pai, cine a castigat alegerile? Suntem fifty-fifty. E o situatie delicata si nu este usor sa gasim formula cea mai buna. Eu ma si abtin sa spun si sa pledez pentru ceva anume. Eu zic tatonarile, negocierile sunt utile ca sa se lamureasca ce variante pot fi antamate, care ar fi sa fie mai convenabila". In opinia lui Ion Iliescu, varianta cea mai buna este o majoritate "stabila", care sa asigure o guvernare "stabila". Iliescu are o singura recomandare pentru PSD: "sa asiguram o guvernare stabila". Declaratiile celor doi au fost date presei ieri in jurul orei 15.00, ora pana la care se intamplasera multe...


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.