"Averea" a dezvaluit ieri faptul ca fostul primar general interimar al Capitalei, Razvan Murgeanu (foto), a semnat o dispozitie prin care un teren rezidential a fost dat in compensatie unui parc inundabil din Plumbuita, valoarea acestei afaceri fiind estimata la 33.000.000 de euro. Biroul de Presa al Primariei Capitalei a tinut sa faca urmatoarele precizari: "Referitor la competenta primarului general de a emite dispozitia in cauza, conform prevederilor Legii nr. 215/2001 privind administratia publica locala, precum si ale Legii nr. 10/2001, Municipiul Bucuresti este persoana juridica de drept public, proprietar al terenului in cauza.

Primarul general este reprezentantul Municipiului Bucuresti, avand o competenta speciala de emitere a dispozitiilor in temeiul Legii nr. 10/2001, conferita de catre acest act normativ. Autoritatile administratiei publice locale constituite la nivelul Sectorului 2 nu au competenta de a emite dispozitii in temeiul Legii nr. 10/2001, intrucat sectorul este o subunitate administrativ-teritoriala, fara personalitate juridica si fara patrimoniu si, deci, nu poate avea calitatea de persoana juridica detinatoare a terenului, in intelesul art. 21 alin. 1 din Legea nr.10/2001".

"Referitor la compensarea terenurilor si la contractul de concesiune existent, art. 24, alin.1 prevede ca daca restituirea in natura nu este posibila, entitatea investita cu solutionarea notificarii, este obligata ca prin dispozitie motivata, in termenul prevazut la art. 23 alin. (1) sa acorde persoanei indreptatite, in compensare, alte bunuri sau servicii ori sa propuna acordarea de despagubiri", se mai arata in comunicatul Biroului de Presa al Primariei Capitalei. In plus, se mai precizeaza: "Comisia de aplicare a Legii nr. 10/2001 constituita la nivelul Municipiului Bucuresti are competenta deplina de a stabili atribuirea in proprietate, in compensare, a unui teren.

Atribuirea in compensare a terenului s-a facut in temeiul unor rapoarte de evaluare a proprietatilor imobiliare in cauza, precum si a unui raport de expertiza extrajudiciara. Evaluarea celor doua terenuri a fost stabilita de catre persoane autorizate si competente potrivit legii sa faca astfel de evaluari, iar echivalarea acestora a fost realizata cu respectarea deplina a prevederilor legale.

Precizam ca, inainte de emiterea dispozitiei in cauza, Comisia pentru aplicarea Legii nr.10/2001 s-a adresat Autoritatii pentru urmarirea aplicarii unitare a Legii nr. 10/2001 pentru precizari privind solutionarea notificarii prin compensarea cu alte bunuri, institutie care a apreciat ca este posibila emiterea unei dispozitii motivate de restituire prin compensare cu un alt imobil - teren.

"Potrivit prevederilor art. 14 din Legea nr.10/2001, daca imobilul restituit face obiectul unui contract de locatiune, concesiune, locatie de gestiune sau asociere in participatiune, noul proprietar se va subroga in drepturile statului sau ale persoanei juridice detinatoare, cu renegocierea celorlalte clauze ale contractului, daca aceste contracte au fost incheiate potrivit legii. Asa cum reiese din textul sus-citat, Legea nr. 10/2001 nu exclude de la restituire bunurile care fac obiectul unor contracte incheiate potrivit legii.

Cat priveste legalitatea incheierii contractului de concesiune intre Consiliul local al Sectorului 2 si SC Paradisul Verde SRL, Municipiul Bucuresti a solicitat instantei, inca din anul 2002, constatarea nulitatii absolute a acestuia, nesolutionata de catre instanta, intrucat la incheierea acestuia au fost incalcate in mod flagrant prevederile referitoare la incheierea contractelor de concesiune (Legea nr.50/1991, Legea nr. 69/1991, Legea nr.15/1990 etc).

Mai mult, prin adresa nr. 2332/2000 Primarul general al Municipiului Bucuresti a transmis Consiliului Local al Sectorului 2 ca nu mai poate administra terenul in cauza, intrucat nu s-au respectat prevederile art. 2 al HCGMB nr. 97/1998, care prevedea ca "neinceperea obiectivului propus in termen de 12 luni de la data adoptarii hotararii, atrage de drept incetarea dreptului de administrare al terenului''.

S.C Paradisul Verde SRL a solicitat instantei sa constate nulitatea absoluta a Dispozitiei nr. 4175/2005, actiune respinsa de catre Tribunalul Bucuresti, sectia a III-a civila prin sentinta civila nr. 748/2005. Drept urmare, dispozitia nr. 4175/2005 a fost emisa cu respectarea prevederilor legale in materie. Facem precizarea ca prin sentinta civila nr. 6259/2003, Judecatoria Sectorului 5, definitiva si irevocabila Municipiul Bucuresti a fost obligat de catre instanta sa solutioneze notificarea persoanelor indreptatite".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.