Independenta Justitiei si coruptia raman in continuare cele mai mari probleme ale Romaniei. Ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga, sustine ca "tara noastra a depus eforturi pentru recuperarea ramanerilor in urma din cele sapte domenii (impozitarea, drepturile de proprietate intelectuala, agricultura, achizitiile publice, justitie si afaceri interne, mediu, concurenta) semnalate de executivul comunitar", insa punctele cele mai sensibile raman independenta justitiei si coruptia.

Cu toate acestea, Ene Dinga spune ca important este ca Romania sa demonstreze in mod convingator ca investigheaza cazuri de mare coruptie si ca aceste investigatii sunt ireversibile. "Probabil ca la 1 ianuarie 2007 nu vom fi reusit sa indeplinim punctual si definitiv toate angajamentele, dar daca vom demonstra convingator Comisiei ca suntem deja angajati pe un culoar fara intoarcere privind indeplinirea angajamentelor, atunci acest lucru va fi suficient", a aratat ministrul Integrarii.

In luna iunie, Comisia Europena atragea atentia Romaniei, prin intermediul unor scrisori de avertizare, ca intarzie aplicarea unor masuri-cheie in domenii precum reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei.
In privinta clauzei de salvgardare, Dinga spune ca va fi aplicata cel mai devreme in luna aprilie 2006, intrucat in raportul de monitorizare pe care Comisia Europeana il va prezenta in aceasta toamna este putin probabil sa se faca vreo referire la amanarea cu un an a aderarii Romaniei la UE.

Raportul se va concentra pe contabilizarea progreselor inregistrate de Romania in indeplinirea angajamentelor, iar Comisia ne va recomanda, pe un ton ferm, necesitatea accelerarii si, mai ales, a implementarii reformelor, a explicat ministrul Integrarii. In Tratatul de aderare sunt prevazute trei clauze generale de salvgardare - una economica generala, una legata de piata interna si a treia referitoare la justitie si afaceri interne.

Cu Romania si Bulgaria a fost insa convenita o clauza specifica de salvgardare, potrivit careia statele membre pot decide sa amane cu un an aderarea uneia sau ambelor tari daca sunt dovezi clare ca exista un risc semnificativ ca acestea sa fie in mod evident nepregatite intr-un numar important de domenii. O astfel de decizie poate fi luata in orice moment, pe baza unei recomandari a Comisiei si cu votul unanim al statelor membre.

Mai mult decat atat, in cazul Romaniei s-au definit o serie de conditii specifice care au stat la baza inchiderii negocierilor de aderare la sfarsitul anului trecut, in pregatirea Consiliului European din 17 decembrie. Sapte dintre acestea se refera la domeniul justitiei si afacerilor interne si patru la politica in domeniul concurentei. Cu privire la aceste conditii, clauza de amanare poate fi invocata cu majoritate calificata in cazul in care sunt probleme grave cu respectarea uneia sau mai multora dintre ele.

Croatia, mai pregatita decat Romania si Bulgaria

Croatia este gata sa intre in Uniunea Europeana, a declarat Erhard Busek, coordonator special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. Aceasta pentru ca, spune inaltul oficial european, "Croatia este, din multe puncte de vedere, mai dezvoltata decat Romania si Bulgaria".
Croatia ar trebui sa inceapa negocierile de aderare la Uniunea Europeana cat de curand, oricum, inaintea Turciei, a declarat Busek unui cotidian croat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.