Premierul Calin Popescu Tariceanu este legat prin fire nevazute de grupuri de interese economice, iar declaratiile presedintelui Traian Basescu nu au facut altceva decat sa descopere aceasta increngatura de afaceri

Dinu Patriciu sustine ca declaratiile lui Basescu referitoare la influentele unor grupuri de interese asupra membrilor guvernului tin de "teoria
conspiratiei" si sunt "alegatii". Patriciu nu spune insa nimic despre actiunile detinute pana de curand de Tariceanu la Rompetrol, companie controlata de omul de afaceri liberal, si nici despre reinnoirea periodica a parcului de masini al companiei cu autoturisme Citroen, distribuite de piata romaneasca de firma ATS, ce apartine premierului

Ezitant, Peter Imre - seful Philip Morris Romania - recunoaste ca s-a intalnit cu Tariceanu in compania lui S.R. Stanescu si a lui Patriciu si ca in calitate de om de afaceri a atins in cadrul intalnirii tema anticipatelor, "dar nu in mod explicit". Cuprins de amnezie, Imre neaga insa ca amicitia cu Tariceanu a ajutat Philip Morris sa evite, in aprilie a.c., o pierdere de peste 242.000 euro si ca in martie a.c. accizele la tigari au fost negociate doar cu compania pe care o conduce, in detrimentul celorlalti producatori de tigarete

Desi se declara prieten la catarama cu Tariceanu, anul trecut, dupa cele doua tururi de scrutin ale alegerilor, Imre s-a repezit la sediul PSD, inaintea aflarii rezultatelor, pentru a-l felicita pe Nastase & co. pentru... victorie. Sorin Rosca Stanescu recunoaste ca a discutat cu Tariceanu despre anticipate "probabil cateva secunde".

Reactionand la declaratiile lui Basescu, jurnalistul il ameninta pe seful statului ca-l da in judecata daca il mai nominalizeaza ca facand parte dintr-un grup de interese. Jurnalistul a detinut cotidianul "Ziua" impreuna cu Patriciu, insa ulterior ambii au renuntat la actiuni in favoarea lui Liviu Luca - personaj care acum preseaza executivul sa-i vanda actiunile Petrom destinate salariatilor

Ministerul Public coopereaza cu serviciile speciale, deruland investigatii preliminare pentru lamurirea tuturor aspectelor relevate de mass-media si care au legatura cu recentele declaratii ale presedintelui Basescu, ne-a declarat Ramona Bulcu, de la Biroul de presa al Parchetului General. Ministrul justitiei, Monica Macovei, este de parere ca notele serviciilor de informatii care au declansat tensiunea dintre executiv si presedintie trebuie declasificate pentru ca cineva sa se autosesizeze. "Cand vom afla cuprinsul acelor note vom putea sa stim daca ele ating siguranta nationala. Atunci se poate vorbi despre o eventuala autosesizare a unui organ de ancheta"

Calin Popescu Tariceanu are probabil zilele numarate in fruntea guvernului. Pozitia lui este acum mult mai complicata decat cea a lui Victor Ciorbea in 1998. Un prim ministru acuzat de seful statului ca se afla sub influenta grupurilor de interese nu mai are credibilitate nici in fata opiniei publice, nici in fata ministrilor si cu atat mai putin in fata oficialilor occidentali. Pe de alta parte, razboiul deschis dintre presedinte si premier se transfera incet dar sigur in interiorul Aliantei.

Democratii erau oricum nemultumiti de usurinta cu care Popescu Tariceanu a renuntat la demisia "irevocabila" fara ca macar sa se consulte cu structurile de conducere ale PNL si PD. In interiorul Partidului Democrat se discuta de mai multa vreme strategia retragerii ministrilor PD de la guvernare sub pretextul ca agenda Aliantei nu este pusa in practica de seful guvernului. Presedintele Basescu le-a oferit insa atat democratilor nemultumiti, cat si liberalilor umiliti public de inconsecventele premierului, care este si presedinte al PNL, motive serioase sa-i conteste acestuia autoritatea.

La nevoie, Traian Basescu va cere, dupa cum a spus, desecretizarea celor 21 de documente trimise de Serviciul Roman de Informatii premierului "pentru a proba minciuna" lui Tariceanu. Adica pentru a dovedi conexiunile subterane care exista intre unii oameni din guvern si grupurile de interese. Primul ministru a facut saptamana trecuta o scamatorie pentru a scapa de primele acuzatii ale presedintelui, care spunea la 1 august ca executivul ar trebui "sa actioneze doar sub influenta programului de guvernare, si nu a unor lucruri ce pot schimba decizia politica".

Popescu Tariceanu a cerut SRI si SIE sa spuna daca exista "pericolul influentei unor grupuri de interese econimice" asupra guvernului. SRI i-a retrimis premierului cele 21 de documente pe care le avea deja, iar Calin Popescu Tariceanu a emis un comunicat de presa in care spunea ca in urma analizei notelor SRI "nu reiese ca s-ar fi produs cazuri in care persoane din actualele structuri executive sa fi actionat sub influenta unor grupuri de interese economice". In acest fel, premierul a vrut sa se puna la adapost de orice suspiciuni si sa-i dea sah presedintelui, miscarea a dat gres, iar acum Calin Popescu Tariceanu se afla pe marginea prapastiei.

Tariceanu: un premier "lipsit de credibilitate" sau "o victima"

Premierul Tariceanu este sustinut de partid in fata gravelor acuzatii pe care i le-a adus presedintele Basescu. In schimb, democratii il avertizeaza indirect pe seful cabinetului ca "trebuie sa curme din fasa orice drenare a banului public", altminteri Alianta va avea aceeasi imagine de formatiune corupta ca PSD.

Liberalii fac zid in jurul lui Tariceanu

"Sistemul politic nu poate functiona fara un parteneriat intre cei doi. Daca nu se clarifica lucrurile, atunci va fi un efect de imagine negativa", este de parere liberalul Melescanu, care spune insa ca situatia poate fi rezolvata prin discutii sustinute intre presedinte si premier. "Nu este important acum sa facem judecati de valoare si sa emitem verdicte. Atata vreme cat este vorba de un sistem politic, nu exista rupturi, ca in cazul prieteniilor, totul trebuie sa se rezolve cu cartile pe masa. Chiar daca este vorba de o atingere de imagine, important este ca aceasta problema este perfect solutionabila."

Nici deputatul Crin Antonescu, cunoscut pentru opozitia pe care o asigura de regula actiunilor lui Tariceanu, nu ezita sa-i ia apararea premierului, considerandu-l "o victima" a unor acuze care nu au fost insa probate. In plus, Antonescu il critica pe Basescu pentru ca il supravegheaza pe Tariceanu: "Presedintele are o tara pe cap, iar el sta sa urmareasca cu cine se intalneste premierul!"

Democratii sunt solidari, dar cu rezerve

"Alianta PNL-PD, daca nu doreste sa aiba soarta PSD la guvernare, trebuie sa intervina politic si sa curme din fasa orice tentatie de drenare a banului public, pentru a demonstra ca lucreaza in interes general si nu in interes privat sau de grup", avertizeaza transant liderul democrat Emil Boc, citat de Mediafax, dand de inteles ca, de fapt, aceasta inclinatie exista, dupa cum a atras atentia si Basescu. In rest, nimic de rau de Tariceanu.

"Nu este nici o lupta intre presedinte si premier. Declaratiile lui Basescu sunt un lucru normal pentru o persoana activa, care le cere celor responsabili sa se apuce de treaba", este de parere si senatorul PD Maria Petre. La randul lui, democratul Radu Berceanu tine insa sa-l taxeze pe Tariceanu, despre care spune ca, oricum, "si-a pierdut credibilitatea cand a renuntat la anticipate, lucru care a fost deosebit de rau".

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu: "Daca lucrurile nu sunt serioase, inseamna ca ne aflam intr-un dialog de mahala"

Senatorul PSD este de parere ca acest schimb de replici dintre reprezentantii celor doua palate nu are nici o finalitate, chit ca scopul este subinteles. "Este un dialog intre cele doua palate, al carui scop il putem banui, dar care nu are o finalitate logica. Daca lucrurile nu sunt serioase, inseamna ca ne aflam intr-un dialog de mahala, care coboara foarte jos atat dialogul, cat si asteptarile fata de clasa politica", a comentat pesedistul Cristian Diaconescu, citat de Mediafax, insistand pe ideea ca, daca exista posibilitatea savarsirii unor infractiuni, a traficului de influenta, institutiile statului sunt cele care trebuie sesizate, pentru a lua masuri. In opinia senatorului PSD, schimbul de replici dintre cei doi lideri coboara discutia referitoare la rolul institutiilor intr-un "derizoriu total".

Presedintele UDMR, Marko Bela: "Nu este bine daca exista un discurs divergent in public, sa discute in mod direct!"

"Daca presedintele are retineri fata de activitatea primului-ministru sau a guvernului, ar trebui sa incerce sa discute nu prin declaratii de presa, ci in mod direct, cu premierul sau cu unul dintre membrii Cabinetului. Presedintele si primul-ministru provin din aceeasi Alianta si, din acest punct de vedere, nu este bine daca exista un discurs divergent in public", a comentat presedintele UDMR, Marko Bela, citat de Mediafax.

"Decizia privind anticipatele nu se ia de primul-ministru sau de presedinte. Astfel de decizii sunt luate de coalitia majoritara. UDMR a fost de acord cu renuntarea la decizia privind sustinerea alegerilor anticipate. Nu-mi place cand se creeaza impresia ca aici este vorba de decizii personale", a spus Marko Bela, insistand ca el personal a fost consultat in ceea ce priveste initiativa anticipatelor.

Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas: "Basescu nu poate sa supravietuiasca politic fara sa provoace scandaluri"

Peremistul Lucian Bolcas spune ca, de fapt, conflictul iscat este intre interesele economice ale celor doi protagonisti. "Traian Basescu, care se defineste tot mai mult ca fiind presedintele PD, nu si presedintele Romaniei, nu poate sa supravietuiasca politic fara sa provoace scandaluri pe care tot el, ca un erou, sa le rezolve", a declarat Bolcas, citat de Mediafax.

Intr-o exprimare foarte plastica, deputatul apreciaza ca Basescu a dat o declaratie "de mare ambiguitate" tocmai pentru a crea "balonase publicitare" si ii sugereaza presedintelui sa faca diferenta intre o platforma politica prezidentiala si un program de guvernare, intre a fi presedintele Romaniei si a guverna. "El face o greseala esentiala considerand ca, in calitate de presedinte, trebuie sa indeplineasca un program de guvernare si sa conduca guvernul alaturi de primul-ministru", a adaugat Bolcas.

Sorin Rosca Stanescu, Peter Imre si Dinu Patriciu. Trei personaje extrem de influente, ale caror interese de afaceri s-au intrepatruns armonios in perioada postdecembrista. Porniti de jos dupa 1990, cei trei au devenit, in doar 15 ani, unii dintre cei mai influenti formatori de opinie in Romania, ei facand casa buna cu guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria, indiferent de culoarea lor politica. Acuzati de Traian Basescu ca l-ar fi determinat pe Tariceanu sa renunte la ecuatia alegerilor anticipate, cei trei au reactionat, ieri, la acuzele presedintelui, negand faptul ca ar fi avut vreo influenta asupra deciziei premierului, facand declaratii care se bat cap in cap atat in ceea ce priveste intrevederea cu premierul, cat si in ceea ce priveste sfatul dat sefului executivului de a evita anticipatele.

Dinu Patriciu o da in "teoria conspiratiei"

"Nici guvernul nu este manastire de maici, nici oamenii de afaceri feudali fortificati in cetatile lor pe varf de munte", a declarat Dinu Patriciu in incercarea de a raspunde acuzatiilor presedintelui, lasand astfel sa se inteleaga ca guvernul poate fi influentat de "cavalerii" business-ului autohton interesati sa-si promoveze interesele economice.

Confirmand intrevederea cu premierul si catalogand, dar evitand sa pomeneasca daca l-a inoculat pe Tariceanu cu virusul abandonarii anticipatelor, Patriciu a lasat sa se inteleaga ca declaratiile lui Basescu referitoare la influentele unor grupuri de interese asupra membrilor guvernului tin de "teoria conspiratiei" si sunt simple "alegatii". "E nevoie de o relatie fireasca, normala intre oameni, intre oamenii de afaceri, politicieni etc.", a spus Patriciu, ezitand insa sa remarce categoria in care il incadreaza pe amicul sau Tariceanu, aceea de om, de fost partener de afaceri sau de om politic.

Imre "uita" ca guvernarea Tariceanu a ajutat Philip Morris, dar si prieteniile "fumate" cu PSD

"Nu cred ca premierul trebuie sa dea explicatii pe ce baza isi ia deciziile", a declarat Peter Imre - corporate affairs manager la compania Philip Morris, vizibil iritat atunci cand a rugat sa comenteze declaratiile lui Basescu de luni. Incercand sa nege "cina cea de taina" luata impreuna cu S.R. Stanescu si cu Patriciu, in compania lui Tariceanu, seful Philip Morris a recunoscut insa ca are o veche amicitie, bine conturata, cu premierul.

"Sunt prietenul dlui Tariceanu de peste 12-13 ani (...) E o prietenie care a fost si inainte de a fi prim-ministru, este si cand este in aceasta functie si va continua si cand nu va mai fi prim-ministru", a declarat Imre. In incercarea de a nu recunoaste ca in cadrul intalnirii cu premierul cei trei au abordat tema anticipatelor, Imre s-a vazut, intr-un final, nevoit sa dea in vileag faptul ca, in calitate de om de afaceri, a atins si tema respectiva, "dar nu in mod explicit". "Nu am vorbit in mod explicit despre alegerile anticipate, ci doar intr-un context in care toata lumea discuta acest subiect", a declarat Imre.

"Sunt un om de afaceri care lucreaza in mediul economic si oricine din mediul economic va va spune ca ceea ce mediul economic doreste e stabilitate si predictibilitate. Orice aduce stabilitate economica si predictibilitate legislativa este bine primit de mediul de afaceri. Dar nu cred ca parerile mele conteaza pentru luarea unor decizii politice", a remarcat Imre atunci cand a fost intrebat daca el personal agreeaza sau nu anticipatele.

Chestionat vizavi de natura relatiei cu premierul, Imre a incercat sa convinga ca aceasta nu se bazeaza pe faptul ca el e afacerist si Tariceanu premier si a insistat pe ideea ca Philip Morris n-ar fi avut de castigat de pe urma respectivei prietenii. "Prietenia noastra s-a bazat nu pe crezuri, ideologie si credinte politice, ci pe valori (sic!!!) (...) Compania pentru care eu lucrez nu are datorii la stat, nu a avut vreodata datorii la stat", a spus Imre.

Pentru a incerca sa convinga ca, de cand Tariceanu e premier, Philip Morris n-a beneficiat de facilitati fiscala, Imre a dat cu oistea in gard si, cuprins brusc de amnezie, a negat ca in aprilie a.c., gratie unui ordin semnat de ministrul liberal al finantelor, Philip Morris a fost unicul producator din domeniul tutunului care a evitat o pierdere de peste 242.000 euro (suma reprezenta contravaloarea a peste 15 milioane de timbre de marcare a tigaretelor pe care compania le avea in stoc si care nu ar mai fi putut fi utilizate dupa 1 aprilie a.c.).

El a uitat si de faptul ca, in martie a.c., MFP "a negociat saptamani intregi" accizele la tigari numai cu... Philip Morris, in detrimentul celorlalti producatori, nevoiti sa procedeze la scumpirea nejustificata a tigarilor din categoria submedium sau medium.

Desi amic cu Tariceanu, anul trecut, in noaptea celor doua tururi de scutin ale generalelor, Imre s-a repezit la sediul PSD, inaintea aflarii rezultatelor, pentru a-l felicita pe Adrian Nastase & comp. pentru... victoria in alegeri. Motivul: in primul trimestru al anului trecut, PSD inchisese ochii la debitele multinationalei catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), debite generate de faptul ca Imre a utilizat un text de lege permisiv si a ales sa faca anumite raportari prin intermediul Asociatiei Romane pentru Ambalaje si Mediu (ARAM), si nu catre Ministerul Mediului, astfel incat sa nu achite anumite debite datorate statului.

Rosca Stanescu il ameninta pe Basescu cu instanta

Asemenea lui Patriciu si Imre, si jurnalistul Sorin Rosca Stanescu a incurcat un pic "borcanele", afirmand ca "domnul Peter Imre nu a fost la masa aceea si nu m-am intalnit niciodata in prezenta domniei sale cu domnul Tariceanu". "A fost intr-adevar acea masa, la care eu am ajuns intr-adevar, asa cum spune domnul Tariceanu, din intamplare, si a fost o singura discutie, daca vreti, cu caracter politic, in sensul ca eu l-am sfatuit ca, in calitatea domniei sale de prim-ministru, sa stea de vorba o data pe saptamana macar cu cate un director de ziar, pentru a afla care este opinia oamenilor de presa vizavi de ceea ce fac domniile lor la guvernare.

A fost o discutie, deci la o masa care a durat o ora si ceva, a fost o chestiune de, probabil, cateva secunde. A fost singura observatie cu caracter politic", a sustinut jurnalistul S.R. Stanescu, evitand insa sa precizeze daca l-a "sfatuit" sau nu pe premierul Tariceanu cu privire la abandonarea ecuatiei anticipatelor. "Nici nu cred ca trebuia sa ma consulte, nici nu cred ca vreun lider politic trebuie sa consulte ziaristii. Trebuie sa discute domniile lor la ei in partid si noi sa judecam gesturile lor politice.

Fiecare are meseria si rostul lui", a spus jurnalistul, acuzat ca, in ziua in care Patriciu era prezent la Parchet, l-ar fi amenintat pe presedintele tarii cu publicarea unor articole in ziarele pe care le conduce. Vizibil enervat de declaratiile lui Basescu, S.R. Stanescu l-a atentionat pe Traian Basescu ca-l va da in judecata daca il va mai nominaliza vreodata ca facand parte dintr-un grup de interese.

"Va trebui sa demonstreze in instanta daca am legaturi de afaceri cu vreunul dintre ceilalti doi, pe care ii are in vedere si ca impreuna am fi comis vreo ilegalitate, mituindu-l sau santajandu-l - ori altfel - asupra lui Tariceanu, pentru a-l determina sa renunte la demisie", a contraatacat S.R. Stanescu, "uitand", probabil, de relatiile de afaceri pe care le-a avut atat cu Dinu Patriciu, cat si cu Philip Morris-ul lui Peter Imre pe vremea cand conducea cotidianul "Ziua".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.