Capitala ar putea deveni un megalopolis. Un proiect aprobat de consilierii municipali arata ca Bucurestiul va ingloba in jur de 94 de localitati, dintre care opt orase.

Bucurestiul este supraaglomerat de locuitorii din comunele limitrofe care vin aici sa munceasca. Pentru a rezolva aceasta situatie, specialistii din Primaria Capitalei au intocmit o harta care arata cum se va dezvolta in urmatorii ani viitoarea metropola numita Bucuresti. Zona va cuprinde 94 de localitati, dintre care 84 de comune, 8 orase, inclusiv municipiul Oltenita. Atit primarul Adriean Videanu, cit si reprezentantii prefecturii sint incintati de proiect si il considera necesar.

"Nu putem rupe Bucurestiul de zonele limitrofe, 96% din populatia comunelor din jur lucreaza deja in Bucuresti. Or sa fie inglobate localitatile in metropola, avind mai multe avantaje, vor putea primi fonduri mult mai usor, pentru ca fac parte din metropola", spune viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu.

Specialistii au lucrat la proiect 13 ani

Proiectul la care specialisti ai Centrului de Dezvoltare si Proiectare Urbana din cadrul Primariei Capitalei lucreaza inca din 1992 urmareste dezvoltarea echilibrata a zonei metropolitane si stoparea urbanizarii necontrolate. ‘’S-au creat dezechilibre intre centru si aria limitrofa, provocate de marginalizarea unor asezari lipsite de oportunitati, dezechilibre legate de transportul in comun, rezervele de spatiu pentru locuit si comert.

Inlaturarea sau diminuarea unor astfel de dezechilibre va conduce la o imbunatatire a calitatii vietii populatiei’’, explica Ligia Ciorcila, unul dintre arhitectii care au lucrat la proiect. Acest "model de dezvoltare" a primit ieri aprobarea Consiliului Municipal, urmeaza sa fie validat de prefectura, iar etapa urmatoare este dezbaterea si negocierea cu reprezentantii localitatilor implicate.

Nu exista nici macar o data estimativa la care proiectul va fi pus in aplicare. Proiectul este sustinut si de subprefectul Capitalei Adrian Badila. "Ne vom implica in dezbaterea pe care o vom avea cu consilierii locali si primarii din cele cinci judete in care se va extinde proiectul", spune subprefectul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.