Partidul Democrat ii ameninta din nou pe conservatori cu scoaterea din executiv, daca nu se hotarasc sa treaca cu arme si bagaje in tabara puterii. "Le demitem ministrii si facem guvern minoritar", a declarat ieri vicepresedintele PD Ioan Oltean, care merge chiar mai departe: "Daca nu vom reusi sa guvernam asa, vom organiza alegeri anticipate". Democratii fac tot mai multe presiuni pentru varianta unui scrutin inainte de termen, desi liberalii sunt mult mai ezitanti.

Vicepresedintele PD a vorbit insa joi in numele Aliantei PNL-PD, spunand ca aceasta nu va mai accepta nici un fel de compromisuri legate de "atitudinea duplicitara" a Partidului Conservator (PC). Ioan Oltean a precizat ca la Colegiul Director al PD din aceasta saptamana Partidului Conservator "i s-a cerut in mod public sa-si defineasca pozitia si sa stabileasca hotarul unde se aseaza". Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, sugereaza ca partidul sau va avea rabdare cu PC si ca "se va apela la solutia anticipatelor doar daca va exista un volum mare de neimpliniri in calendarul Aliantei, nu doar pentru depasirea unor termene".

Termenul pentru schimbarea presedintilor PSD ai celor doua Camere ale parlamentului este sfarsitul sesiunii extraordinare programate pentru sfarsitul lunii august. Pana la 10 septembrie spun unii democrati ca ar trebui schimbati Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Pentru PNL termenul limita pentru punerea in practica a prioritatilor Aliantei este sfarsitul lunii decembrie. PD socoteste insa ca la sfarsitul anului ar trebui sa avem anticipate daca partidul lui Dan Voiculescu nu se hotaraste sa respecte calendarul Aliantei, dupa cum precizeaza Ioan Oltean, vicepresedintele PD: "Este clar ca PC inca nu si-a asezat fundul cum trebuie in barca Coalitiei. Inca mai are o parte din el la PSD si o parte la noi. Nu se stie care este mai mare. Trebuie sa se hotarasca unde se aseaza. Ori vine la Alianta, ori ramane la Nastase".

Prioritatile Aliantei stabilite la inceputul acestei saptamani prevad modificarea regulamentelor de functionare ale Camerelor, pentru schimbarea lui Nastase si Vacaroiu, modificarea legii administratiei publice locale pentru ca Alianta sa aiba controlul in mai multe consilii judetene si urgentarea masurilor privind aderarea la UE. Conservatorii nu par deloc entuziasti de primele doua prioritati din calendarul Aliantei.

Purtatorul de cuvant al PC a declarat ca partidul sau nu este preocupat decat de integrarea si de rezolvarea problemelor legate de inundatii: "daca partenerii nostri din coalitie vor aduce in discutie alte teme, vom astepta cu interes discutiile care sa duca la clarificarea acestora". Clarificarea va avea loc probabil luni la prima sedinta a Consiliului National al Coalitie, pana atunci conservatorii au timp sa ia in serios amenintarile democratilor, mai cu seama ca PC nu depaseste in sondajele de opinie unu la suta din optiunile electoratului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.