Termenul in care se pot preschimba certificatele de revolutionar se prelungeste cu sase luni, adica pana in 20 iulie 2005. Guvernul a adoptat ieri Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989. Initial, pentru preschimbarea certificatelor fusese prevazut un termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii si care expira la 20 ianuarie 2005 dar, din cauza cererilor mari depuse deja (peste 18.000 de dosare) s-a decis prelungirea termenului pana la care se mai pot preschimba certificatele de catre Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989. Totodata, este prelungit cu 6 luni si termenul in care certificatele doveditoare eliberate, in perioada 1990-1997, de catre Comisia pentru aplicarea Legii nr. 42/1990 si de Comisia pentru cinstirea si sprijinirea eroilor Revolutiei din decembrie 1989, pe perioada preschimbarii, isi pastreaza valabilitatea.

Actul normativ mai prevede ca din Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 pot face parte, cu prioritate, si nu in mod exclusiv, persoane care au dobandit unul din titlurile instituite de lege, respectiv Erou-Martir al Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - atribuit celor care s-au jertfit in lupta pentru victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 sau au decedat in legatura cu aceasta, Luptator pentru Victoria Revolutiei din Decembrie 1989, precum si de Participant la Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989. "Se creeaza astfel posibilitatea numirii in Comisie a unor persoane care nu detin calitatea de revolutionar, asigurand o obiectivitate sporita in procesul de evaluare si avizare a preschimbarii certificatelor de revolutionar", se arata in expunerea de motive.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.